Nieuws: Oosterhoutse scholen scoren redelijk tot goed bij Cito-toets

Uit cijfers van RTL Nieuws blijkt dat de kwaliteit van verschillende basisscholen sterk uiteenloopt. RTL Nieuws kwam aan de cijfers via een WOB verzoek en bracht deze cijfers overzichtelijk in kaart. De cijfers van RTL tonen de verschillen in de uitslagen van de Cito-scores, een afsluitende toetsing die op veel basisscholen afgenomen wordt. Aan de hand van verschillende maatstaven heeft RTL nieuws vervolgens de Cito-score en school als geheel een cijfer gegeven wat een beeld geeft van de kwaliteit.

Oosterhout
Uit de cijfers blijkt dat de Menorah het best scoort in Oosterhout, de school krijgt zelfs een 8,4 toegewezen. Ook het Cito-score gemiddelde van 539,9 toont de hoge cijfers aan. Ook de Duizendpoot en de Biencorf scoren hoog met een 8.

Onderaan het lijstje zijn de scholen de Kameleon, de Ontdekking(voormalige Wingerd) en Vrijeschool Strijene te vinden.  De laatste twee scholen scoren zelfs met een gemiddelde Cito-score onder de 530.

Opvallend aan de verschillende  scores zijn de verschillen die optreden tussen scholen die vrij dicht bij elkaar liggen. Een goed voorbeeld is de Duizendpoot (8.1) die vrijwel naast de Rietgors(6.4) ligt in de wijk Dommelbergen. Ook de Beiaard(6.8) en Menorah(8.4) laten in de lijst zien dat de onderwijskwaliteit soms flink kan verschillen in Oosterhout.

 

Scores basisscholen Oosterhout
Scores basisscholen Oosterhout

Kerkdorpen
De Kerkdorpen scoren hoog in de lijst van RTL.  De scores van deze scholen zijn alle drie boven de 7. Ook de gemiddelde Cito-scores laten zien dat de kansen gunstig zijn richting een middelbare school.

Scholen basisscholen kerkdorpen
Scholen basisscholen kerkdorpen

Uitleg bepaling scores
RTL Nieuws laat weten dat de cijfers en scores niet dienen als een ranglijst, maar illustratief zijn voor onderwijskwaliteit. Mocht u benieuwd zijn naar de methodiek en bepaling van de cijfers, hier vindt u nadere uitleg.

Hoe kijkt u tegen de onderwijskwaliteit in Oosterhout aan? Wat zijn uw ervaringen, waar ziet u dingen veranderen? Laat in een reactie weten

7 gedachten over “Nieuws: Oosterhoutse scholen scoren redelijk tot goed bij Cito-toets

  • 17 september 2013 om 08:11
    Permalink

    @Cor

    Cor, het valt me op dat je nogal een negatief beeld hebt van de Strijene cq. het vrijeschool onderwijs. Ik ben benieuwd of je deze uitgesproken mening baseert op eigen ervaring of op basis van andere argumenten tot de conclusies komt die je trekt?
    Mijn ervaringen met dit type onderwijs is namelijk een andere. zou hier graag eens met je over “doorpraten”.

  • 15 september 2013 om 11:15
    Permalink

    Het verbaast me niet dat de Vrije school de Strijene onderaan de lijst komt. Ik ervaar deze school als echt waardeloos voor de ontwikkeling van het kind.

    Op de Vrije school wordt veel gedaan aan cultuur en kunst waarbij basisvaardigheden als schrijven, lezen, rekenen en wereldoriëntatie op een lager pitje komen. Schandalig dat dit toegelaten wordt!

    Ik ben dan ook blij dat dit onderzoek laat zien dat de Vrije School Strijene onderaan het lijstje staat. Hopelijk zien meer ouders in dat deze school niets voor uw kind is!

  • 14 september 2013 om 21:28
    Permalink

    Een opmerking op deze cijfers: de Vrije school de Strijene doet niet aan de citotoets; zij toetsen hun leerlingen elk jaar met een soortgelijke toets die hun leerontwikkeling bijhoudt. Deze score is niet hetzelfde als de citoscore en dus ook niet te vergelijken.Vreemd dat er zulke cijfers opduiken, zonder dat de cito er wordt afgenomen! Zo’n notitie lijkt me wel op zijn plaats.

  • 14 september 2013 om 20:35
    Permalink

    Dit onderzoek lijkt toch niet helemaal te kloppen. Alleen al omdat de Strijene in Oosterhout de NIO-toets bij de leerlingen afneemt en niet de CITO toets.

  • 14 september 2013 om 20:08
    Permalink

    Beste ouders,

    Om de kwaliteit van ons onderwijs te kunnen garanderen, moedigen we de keuze citoscores te publiceren enorm aan. Elk kind is voor ons een uniek meetobject en wij doen er dan ook alles aan eruit te halen wat er in zit. Maar dat heeft u vast al wel begrepen toen onze score van 9,8 op de site verscheen.

    We willen u graag op de hoogte stellen van enkele wijzigingen ter verbetering van ons onderwijs. Beginnend bij ons aannamebeleid. Bij een nieuwe aanmelding wordt een IQ-toets, een psychologisch onderzoek en indien nodig een assessment afgenomen. Meten is weten! Uiteraard zijn hier geen kosten aan verbonden. Mochten de resultaten van uw kind niet matchen met ons aannameprofiel, zullen we helaas moeten afwijzen.

    Kwaliteit én transparantie staan bij ons hoog in het vaandel, vandaar dat wij vanaf heden de namen en resultaten gaan publiceren van al onze leerlingen. Deskundigen kunnen zo de kinderen die de kwaliteit van ons onderwijs in gevaar brengen, makkelijker opsporen en gerichte ondersteuning bieden om de cijfers op te krikken voor de buitenwereld. Mochten de verwachtingen rond desbetreffende leerling ondanks alle inspanningen van school niet bijgesteld kunnen worden, zal naar een andere school worden verwezen.

    Deze maatregel zal ook bijdragen aan een goed pedagogisch klimaat op onze school. Leerlingen worden zich bewust van het verschil tussen hoog en laag scoren, ze leren dat alles draait om cijfers, meetpunten en testen en kunnen dat alles in een open sfeer bespreekbaar maken.

    We hopen u voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten er nog vragen zijn, neemt u gerust contact op met de mensen van RTL Nieuws. Zij zullen u graag te woord staan.

    Met vriendelijke groet,
    de school van uw kind
    “Waar de score van uw kind, onze zorg is!”

  • 14 september 2013 om 17:05
    Permalink

    Er zijn enkele kritische opmerkingen te maken bij de cijfers en methodiek van RTL.

    1. De cijfers van schooljaar 2012/2013 zijn niet meegenomen. Hetgeen dit feitelijk ‘oud nieuws’ maakt.

    2. De scholen zijn getoetst aan vergelijkbare scholen. Daardoor zijn de cijfers die RTL aan de scholen geeft niet te vergelijken met rapportcijfers.

    3. Door bovenstaande zie je dat sommige scholen met hogere citoscores toch lager scoren in ‘rapportcijfer’.

    4. De citoscore staat in zekere mate in relatie met bijvoorbeeld taalachterstanden etc. Deze zijn niet volledig aan de betrokken basisschool te relateren, maar ook aan de sociale omgeving van de kinderen.

    Daarnaast ben ik van mening dat een meting van kennis niets zegt over het huidige of toekomstige maatschappelijk functioneren van een persoon.

  • 14 september 2013 om 16:47
    Permalink

    Wat jammer dat mensen die niet weten waar ze het over hebben, dit soort berichten publiceren!
    Een gemiddeld hoge citoscore halen is niet zo moeilijk hoor! Je verwijst alle kinderen die wat meer hulp nodig hebben naar sbo of een andere school. Deze extreme toetscultuur maakt geen betere, mooiere, slimmere mensen. Deze maakt meer kapot dan ons alle lief is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *