[COLUMN] Muziek delen

Muziek is nogal smaakgevoelig. Waar de één weg kan lopen met Frans Bauer gaat de ander voor Radiohead. Dankzij de walkman en zijn opvolgers werd het heel makkelijk om buitenshuis naar muziek te luisteren. Met een hoofdtelefoon op of in de oren lekker genieten in je eigen cocon. Dat werkt in een deel-samenleving echter anders.

Bron: Iriartinho/pixabay.com
Bron: Iriartinho/pixabay.com

Alhoewel, deel-samenleving? Mensen stellen zichzelf en hun mening graag centraal. Je moet overal wat van vinden, mensen zonder mening doen er niet toe. De politiek geeft het ‘goede’ voorbeeld met termen als ‘pleur op’. Een directe bijdrage aan jouw profilering zodat je, zelfs als individueel mens, ergens bij kan horen. Muziek maakt deel uit van dat profiel.

Omdat delen op alle vlakken gestimuleerd wordt delen we dingen online, op school of werk, in de kroeg en ook op straat. Het gevolg ervan is soms wat minder plezierig. Zoals bekend besteden jongeren graag geld aan gadgets. Een bluetoothspeaker van tweehonderd euro behoort bij de meeste jongeren dan ook tot de standaarduitrusting.

De muziek wordt nu dus ook gedeeld. Via een oortje of het beperkte luidsprekertje van de telefoon volstaat niet meer. Via de bluetoothspeaker wel. Een grotere luidspreker met een grotere cocon waar meer mensen van kunnen genieten. Of niet natuurlijk, maar de vraag is of je dat moet willen delen. Van hard geluid tegen hard geluid komen er immers alleen maar verliezers, uitgezonderd de audicien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *