Opinie: Een boom meer of minder….

BS_10604910_106049_1402145b

Soms krijgen debatten in de politiek een aparte wending, zo ook afgelopen week rond het bestemmingsplan Santrijngebied. Zelfs zover dat partijen een motie van wantrouwen indienen over een enkele boom. Het lijkt hier alsof het een deel van de oppositie gaat om het afrekenen met het college, gewoon om het afrekenen zelf. Maar eigenlijk proberen ze eigen fouten te maskeren. 

Het bestemmingsplan Santrijngebied komt niet uit de lucht vallen. Al jarenlang is er over de invulling van het Santrijngebied gesproken en uiteindelijk heeft de gemeenteraad een masterplan aangenomen. Een plan dat naar mijn mening past in de schaal van Oosterhout en ook nog eens zorgt voor banen in de bouw, toch ook niet erg onbelangrijk.

In een masterplan staan de grootste plannen voor een gebied, met aardig wat plaatjes om het beeldend te maken. En inderdaad, het omhakken van de monumentale boom stond daar al in. Het bestemmingsplan is vervolgens nodig om een en ander ook juridisch mogelijk te maken, en is dus een technische vertaling van het masterplan.

Tot zover niets bijzonders. Totdat Cees Noltee (Groen Brabant) zich ineens beseft dat zijn groene partij iets over de boom moet vinden. Zelf is hij blijkbaar te druk bezig geweest met andere punten uit het masterplan Santrijngebied en ook zijn fractiegenoot is de boom niet opgevallen. Wat nu? Laten we het college maar eens aanvallen alsof het college haar werk niet goed gedaan heeft en alsof het college een absurd, onverantwoord en asociaal besluit wil nemen (let op, we hebben het nog steeds over een boom, niet over eventueel de rest van het plan).

Het eigen falen verhullen door de wethouder te beschadigen. Laten we ook nog maar even de vader van de wethouder in het debat betrekken (want het debat persoonlijk maken is zo netjes… not). En als klap op de vuurpijl ook maar een motie van wantrouwen indienen. En dan komen er andere belangen bij. GroenLinks heeft zich natuurlijk al zitten verbijten dat zij niet met die boom waren gekomen en moeten wel mee, en dan heb je nog een aantal partijen die een kans zien om het college te verzwakken.

Gelukkig haalt deze vreemde motie van wantrouwen het niet. De enige die in dit dossier een motie van wantrouwen verdiend is Cees Noltee zelf. Zelf niet opletten bij een masterplan en dan maar op het college inhakken voor de eigen gemoedsrust is niet de manier waarop politiek hoort te functioneren. En dan ook nog zo zwak zijn om het debat persoonlijk te maken door een familielid van een wethouder erbij te betrekken. Dit soort gedrag hoort niet in de raadszaal thuis. Een motie van wantrouwen in de raad kan terecht zijn, en er kunnen fouten gemaakt worden. Maar om niets zo’n heisa te maken is zonde en slecht voor het aanzien van de politiek.

 

En de boom? Die wordt gewoon omgehakt, zodat de ontwikkeling van het Santrijngebied plaats kan vinden.

3 gedachten over “Opinie: Een boom meer of minder….

 • 23 september 2013 om 17:54
  Permalink

  Een foto-update van de gemeenteraad zou ook niet misstaan!

 • 21 september 2013 om 18:50
  Permalink

  Dat de vader van de wethouder erbij gehaald wordt is natuurlijk niet zo vreemd. Het gaat in dit geval zeker niet om het persoonlijk maken van het debat. Het gaat immers om een beleid van slopen en hakken waar vader en zoon Willemse in Oosterhout hun geld mee verdient hebben. Met dit beleid is niet alleen veel historisch erfgoed verloren gegaan in Oosterhout, er zijn ook mensen door gedupeerd.

 • 20 september 2013 om 18:34
  Permalink

  Mooie analyse maar ik denk niet dat het maskeren van eigen fouten is. Cees Noltee is een “politiek dier” en is gewoon met de aanstaande verkiezingen bezig. Hij wil herkozen worden. Dan heb je de aandacht van de pers nodig en Cees weet heel goed dat je in Oosterhout alleen de pers haalt als je er “met gestrekt been” in gaat (overigens idem GBV over het Santrijngebied, ook hen lukt het met dat trucje op de voorpagina van Stad en Streek te komen).Ik denk dat de BNdeStem journalisten best meer inhoudelijk zouden willen schrijven maar daar krijgen ze de tijd niet voor, helaas.

  Ahum, Zo lukt het mij, dankzij Cees Noltee, ook zo maar om aandacht te krijgen voor de Onafhankelijke Fractie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *