Opinie: Schamen voor Oosterhout Anders

Heel even dacht ik dat BN/De Stem onze eigen Soeters over genomen had. Maar nee, de naam van de journalist bij het artikel is Nicole Andries en ook de foto lijkt niet op Soeters (voor uw info: Soeters heeft bijvoorbeeld een iets ander kapsel). Zou het dan toch een echt interview zijn geweest Hajjami van Oosterhout Anders? Heeft hij dus echt deze antwoorden gegeven? Vandaag geen rectificatie in de krant, dus het zal wel kloppen. 

Toen ik het interview met Oosterhout Anders gelezen had werd ik echt even stil. Wat moet je hier nu van denken? Een politieke partij, bestaande uit twee raadsleden die gekozen zijn om de belangen van de Oosterhout te behartigen, die het normaal vindt om te zwijgen? Maar als je wilt blijven zwijgen, waarom zijn Hajjami en Cömertpay dan niet gewoon bij de PvdA gebleven? Daar hadden ze ook kunnen kijken hoe het politieke systeem werkt.

Kijken hoe het politieke systeem werkt om in de volgende periode echt iets te kunnen gaan doen. Heb je daar zo lang voor nodig? En dat politieke systeem, is dat zichtbaar op de mobiele telefoon van Hajjami? Of is dat buiten het stadhuis zichtbaar waar beide raadsleden (ook tijdens raadsbijeenkomsten) hun tijd doorbrengen? En moet het bekijken van het politieke systeem vanaf de raadszetel? Als je niet door hebt hoe de politiek werkt kun je ook op de publieke tribune gaan zitten. Daar hoef je echt niet twee zetels voor in beslag te nemen die ook benut hadden kunnen worden met mensen die wel iets voor Oosterhout willen doen.

Hilarisch wordt het artikel als er gevraagd wordt naar het zwijgen. Oosterhout Anders is blijkbaar bang dat de eigen ideeën overgenomen worden door de andere partijen. De politiek is nu juist bedoeld om jouw ideeën en visie te delen met de rest, en de andere partijen proberen te overtuigen van een keuze of maatregel om het leven voor de Oosterhouter daarmee beter te maken. Als je het antwoord van Hajjami leest trek ik toch de conclusie dat hij in die anderhalf jaar toch niet zo heel goed naar het politieke systeem heeft gekeken.

Dat de coalitie meer samen zou moeten doen met de oppositie is op deze website ook al vaker geroepen en daar heeft Hajjami een (zeldzaam) punt. Vooroverleg door de coalitie kan en mag echter nooit een reden zijn om jouw eigen alternatief niet te laten horen. Juist door een alternatief te schetsen laat je aan de Oosterhouter zien dat er iets te kiezen is.

Maar volgens mij gaat het Oosterhout Anders daar helemaal niet om. Ze willen gewoon in het college komen. Met welke inhoudelijke punten maakt niet uit, als we maar op het pluche mogen. Daarom oefenen ze nu al in zwijgen, want dan kan de rest van de nieuwe coalitie wel echt beleid gaan voeren om Oosterhout vooruit te helpen.

En inhoudelijke punten heeft Oosterhout Anders niet. Jeugdzorg is belangrijk, maar verder is het stil. En wat willen ze met Jeugdzorg? Zijn er ook partijen die Jeugdzorg niet belangrijk vinden? Na de jaarwisseling gaan we blijkbaar meer horen van Oosterhout Anders, want dat zou eerlijker zijn naar de andere partijen. En de burger dan? Is het niet eerlijk dat de burger te horen krijgt waar de gekozen volksvertegenwoordiger (inderdaad met een vergoeding, die voor de meeste raadsleden gezien hun inzet terecht is) voor staan en wat zij doen om Oosterhout beter te maken?

 

Wat ook erg opvallend is in het interview, is het duiken in de slachtofferrol. Geconfronteerd met feiten (aanwezigheid, aantal bijdragen) in de verdediging duiken en roepen dat die vraag alleen gesteld wordt omdat je allochtoon bent is totaal ongepast. De interviewster heeft een interview afgenomen en daar een artikel over geschreven waarvan bij mij het beeld ontstaat dat zij scherpe vragen heeft gesteld en de feiten op orde heeft. Zoals het hoort in de journalistiek. Het is dan totaal onnodig en ongepast om de interviewster te verwijten dat bepaalde vragen alleen aan allochtonen gesteld worden. Voor een partij die in een eerder stadium aan heeft gegeven ook te staan voor versterking van de positie van allochtonen is dit een erg vreemde actie. Door deze opmerkingen vergroot je de kloof tussen allochtonen en autochtonen in de politiek.

Maar dan de teksten van de andere fractievoorzitters. Blij dat de negatieve aandacht niet hun kant op gaat kunnen ze vrij uithalen naar Oosterhout Anders. En daarmee zetten de fractievoorzitters ook de allochtonen op een achterstand. Met name Dick Bisschop maakt graag gebruik van het moment om te laten zien dat het verliezen van zijn fractievoorzitterschap niets afgedaan heeft aan zijn arrogantie.

Samengevat bestaat het interview uit drie statements: ik doe niets, ik wil niets, en het is je zaak niet. Natuurlijk zal ook een deel van de Oosterhoutse samenleving zo in het leven staan, maar dat wil niet zeggen dat een volksvertegenwoordiger zo hoort te handelen. Oosterhout Anders laat in anderhalf jaar zien waarom de burger weinig vertrouwen heeft in de politiek. Haast alle ‘fouten’ hebben ze al begaan, het enige dat nog rest is het rommelen met declaraties.

Met een fatsoenlijke insteek en actieve raadsleden had Oosterhout Anders een goede politieke partij kunnen worden, want ik denk dat er best draagvlak is voor een partij die ook opkomt voor de allochtonen. Maar nu is Oosterhout Anders de schandvlek van de Oosterhoutse politiek en verpesten ze het voor de rest.

3 gedachten over “Opinie: Schamen voor Oosterhout Anders

  • 7 maart 2014 om 20:08
    Permalink

    in eerste instantie is het vreemd dat een socialist die alreeds in de gemeenteraad zit weg gaat bij de PvdA terwjl die partij beweert links te zijn ten tweede vraag ik mij af wie deze kolum heeft geschreven want er staat geen naam bij. En aangezien deze meneer gelijk zwart wordt gepraat door de gevestigde orde moet er meer achter zitten en is er angst op te merken bij de gemeente oosterhout. Zoals ghandi zei eerst wordt je belachelijk gemaakt daarna wordt je uitgelachen daarna wordt je bestreden en daarna win je. Ik wens hem veel succes puur om het feit dat hij zich een socialist noemt en de socialiteit bij de gevestigde orde zoek is. Ook vraag ik mij af wie zich in deze reactie lijst allochtoon noemt en namens de allochtonen spreekt. Mijn gevoel zegt mij dat het geen allochtoon is.

  • 25 november 2013 om 14:54
    Permalink

    de allochtoon schaamt zich des te meer voor deze zielige allochtonen.Wat men niet weet is dat het om geld draait en dat er juist veel word ‘gerommeld’om deze circus mogelijk te maken.Helaas pindakaas,jammer dat het systeem zulke figuren in stand houd.Een marrokaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *