Opinie: Stadschoreograaf vs. Actieplan Stadshart

Even naar de inhoud en weg van de politieke partijen die om de beurt hun kandidatenlijst bekend maken. Actieplan stadshart, daar had het stadsbestuur een paar jaar terug hun mond vol van. Net als nu, van een nieuw programma om het stadshart op te pimpen, te starten met ‘Het stadsberaad’ onder leiding van een heuse stads-choreograaf. Ene plan de bureaula in, andere plan op tafel. Juist, waarom in één keer klaar als het ook in twee keer kan. Bestuurlijke drukte en ambtelijke koffiedrinkerij wint het van de gewone man die al een keer zijn input leverde. Kortom, deze keer gaat er écht wat met uw ideeën gebeuren.

Dat hoop ik echt, want anders is de hele operatie alleen maar goed om de kloof tussen burger en politiek mee vol te plempen. Het plempen van het IJ was overigens een actie van Amsterdam om hun stadshart leefbaar te houden. Alleen dan al een flinke tijd geleden. En in Rome hadden ze het ook begrepen. Spelen (vermaak en verblijf) maken de stad aantrekkelijk. Dus waar komt Oosterhout zo’n 2000 jaar later mee, juist, we gaan de verblijfsduur verlengen.

Eén van de simpele manieren om dat te doen is het stadspark aantrekkelijk maken. Helaas hebben we in Oosterhout altijd wel weer een paar zeurende centrumbewoners, dus tegen de tijd dat er concrete plannen liggen hebben die weer een feestje om ze af te schieten.

U merkt, ik ben sceptisch, maar wel degelijk van goede zin. Het is zaak om in Oosterhout met simpele ingrepen te investeren. Het stadshart dreigt het, onder meer door sociale ontwikkelingen en beleid uit Den Haag af te gaan leggen tegen webwinkels en zuipketen. Dan moet het geen spook-stadshart worden. Problemen aanpakken voor ze ontstaan. Ik sta er helemaal achter.

In mijn ogen ligt er een taak voor de ondernemers, zij kennen hun bezoekers en zij weten wat die bezoeker wil. Aan de gemeente de taak om te faciliteren. Dat kan met ruimte voor evenementen, met slimmere openingstijden van de horeca, bijvoorbeeld nog wel even dat dönertje halen nadat de kroeg sluit. Maar dat kan ook voor de VVV en de ondernemersverenigingen om tafel te zetten over Oosterhoutse arrangementen. Daarnaast is met de bedrijfsinvesteringszone geld voor alle glitter en glamour die tijdens het stadsberaad voorbij kwam.

Plannen maken is leuk, maar voer ze uit, dat is nog leuker en geeft wat meer voldoening!

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *