Opinie: Busritje van college toont leiderschap

Zaterdagmiddag 1 februari, het college van B&W van Oosterhout gaat op rijtoer met een gezelschap van pers en burgers. Om te laten zien wat er in 4 jaar tijd gebeurd is. De oppositie gaat in een hoekje zitten mokken en komt met een briljante en zelfbenoemde ludieke actie.

Niets meer of minder dan een totaal bewijs van hun eigen onvermogen om echte onderwerpen aan te dragen. Ze vallen de tour namelijk niet op inhoud aan door een alternatieve tour langs probleemsituaties te organiseren, nee ze komen niet verder dan erachteraan te rijden. Precies hetzelfde als de sukkelige politieke indruk die ze al vier jaar lang maken. Terwijl de kansen voor het oprapen liggen zijn ze door hun eigen opstelling totaal falend in constructief oppositievoeren. Gedreven door scoringsdrang en rancune. Want eerlijk is eerlijk GroenLinks, D66 en OF hopen op deze manier simpel aan stemmen te komen. GBV wil gewoon lekker protesteren en Cees Noltee, die doet gewoon mee. Maar goed, het toont dus vooral een gebrek aan creativiteit. De enige partij die de laatste tijd opvallend constructief is, de SP, was de partij die niet mee deed aan het protest. Kerseboom’s PROOST-erhout en Oosterhout Anders lieten overigens hun namen ook niet noteren.

Het college claimt met de beste bedoelingen de tour te organiseren. Natuurlijk snappen ze best dat het campagne technisch handig is, maar neem het ze maar eens kwalijk. Ze zitten al vier jaar in de lead, hielden de gelederen gesloten en kwamen tot het afwerken van projecten. De oppositie kreeg er geen vinger tussen.

Naar het schijnt kwamen in de tour zaken als het project Meester van het Hof, De Contreie, Huis van Cultuur, vernieuwing van de gemeentewerf en milieustraat, laad- en loskade Vijf Eiken en de vernieuwing van het busstation aan de orde. Zaken die ook echt opgepakt zijn door het college. Ook zou in de tour gesproken zijn over voorbereidingen op de ’transities’, het over de schutting gooien van taken van Den Haag naar Oosterhout. De gemeente is daar al 2 jaar mee bezig, nog voor er een besluit is genomen in Den Haag.

Of het nou een campagnetruc is of een oprechte trots-tour, het is een leuk initiatief. Opvallend dat er nog lege plaatsen waren in de bus. Maar het is natuurlijk ook eng, met het college en journalisten in één bus, achtervolgt door een boze oppositie.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

7 gedachten over “Opinie: Busritje van college toont leiderschap

 • 2 februari 2014 om 12:24
  Permalink

  @ Rein: En daar gaat het mis. Met een tegenbegroting aanbieden red je het niet. Met lobbywerk en respect verdienen kom je een eind verder. Dát is constructief oppositievoeren.

  Nu is het beperkt gebleven tot profileren. En dat is prima, maar het brengt je niets verder. Je hebt er geen invloed mee.

  En je hoeft je eigen onzekerheid niet op mij te projecteren door me dom te noemen 😉 . Feit dat je Ferry een autoriteit vindt…

 • 2 februari 2014 om 12:16
  Permalink

  Wosterhouter, tegen zoveel domheid kan ik niet op. Je snapt er werkelijk helemaal niets van. En als je echt de raadsvergaderingen volgt dan hoor je te weten dat er volop goede initiatieven vanuit de oppositie komen. Groen Links heeft zelfs een keer een volledig alternatieve begroting aangeboden. De coalitie kwam bij geen enkel voorstel verder dan een ongemotiveerd: njet. Veel succes verder, maar ik zie geen Ferry Mingelen van Oosterhout in je. Reageren op jou ga ik in ieder geval niet meer doen.

 • 2 februari 2014 om 12:00
  Permalink

  @Jordi: Als de oppositie erachteraan gaat rijden, dan ben je als college in de lead. Dat is niet te ontkennen.

  @Peter: Het zegt genoeg dat PRO Oosterhout er slim mee omgaat. Je schrijft Pro Oosterhout zelf trouwens ook niet consequent 😉

  @Rein: Sorry vriend, maar je bevestigt zelf mijn punt nog een keer. De oppositie kwam er niet tussen. 4 jaar de tijd gehad om een manier te zoeken om dat wel voor elkaar te krijgen. Je hoeft niet te wachten of ze de deur misschien voor je open zetten, dat doet een zichzelf respecterende inbreker ook niet.

  De coalitie doet alleen haar normale ding als ze elkaar vasthouden. Je ziet dat toch echt verkeerd om.

  En of ik de raadsvergadering volg, daar kun jij niet over oordelen, ik wel.

 • 1 februari 2014 om 22:18
  Permalink

  Zelden zo’n onnozele politieke analyse gelezen. De schrijver heeft de raadsvergaderingen in ieder geval zelden of nooit gevolgd. De SP, bijvoorbeeld, veegde de laatste vergadering de vloer volledig aan met het college. En de oppositie kreeg inderdaad nergens een vinger tussen. Waarom? Omdat de coalitie krampachtig elkaars handen vasthield ook toen Bode tien keer weggestuurd had moeten worden vanwege absolute incompetentie. Nee, Wosterhouter, van jouw analyses moeten we het niet hebben.

 • 1 februari 2014 om 21:15
  Permalink

  Beste Wosterhouter,

  Ik merk dat het je veel voldoening heeft gegeven in rap tempo een opiniestuk over het ‘busritje van het College’ te schrijven. Nou,eigenlijk meer over de reactie van een aantal coalitiepartijen. Een erg scherp stukje; waarin overigens ook complimenten worden uitgedeeld: aan het College en aan de Socialistische Partij.
  Er is echter een vervelend, ik houd het maar even op een typeomissie, foutje geslopen. De naam van de nieuwe politieke partij, waarvoor ik op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart mag staan, spel je als volgt:
  Pro Oosterhout. Maar ach, een typefoutje is snel gemaakt. Dat kan de beste overkomen.
  Overigens heeft Pro Oosterhout de organisatie van de ludieke actie per mail laten weten niet deel te nemen aan het tegengeluid. bijgaand een parafrasering van de mail:
  …” Sorry; PRO Oosterhout doet niet mee. We waarderen natuurlijk de humor die waarschijnlijk ook een deel van de actie zal zijn en we begrijpen de onderliggende gedachte, te weten dat er mogelijk propaganda van het College onder hun “Tour” kan zitten.
  Maar PRO Oosterhout richt zich op samenwerken, werken vanuit positiviteit en werken vanuit kracht.
  Dat maakt dat de actie zeer te waarderen is, maar niet aansluit bij onze kernwaarden.
  we wensen jullie veel plezier en een fijne dag toe!”…..

  Met vriendelijke groet,

  Peter de Hoogh,
  Kandidaat-raadslid Pro Oosterhout

 • 1 februari 2014 om 20:44
  Permalink

  Je bent wereldvreemd als je een busritje door je eigen stad een teken van leiderschap noemt. Sorry hoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *