#OhoutKiest: de eerste prognose

GR14 - klein

Met het sluiten van de stemlokalen kon onderzoeksbureau  Ipsos een eerste prognose geven van de uitslag.

De VVD daalt van 15,6% naar 12,2%. Coalitiegenoot PvdA zakt ook, en wel van 15,5% naar 10,1%. De derde landelijke partij die veel verliest is het CDA, en wel van 15,3% naar 10,9%.

D66 is de eerste landelijke partij die winst boekt, ze gaan namelijk van 8,1% naar 12,8%. GroenLinks zakt licht, van 6,4% naar 4,9%.

De SP wint veel stemmen bij andere partijen op de linkerflank en stijgt van 3,8% naar 7,9%. De SGP en ChristenUnie winnen ook wat, maar die doen in Oosterhout niet mee en zijn dus minder relevant.

Er zijn wel wat kanttekeningen te maken bij de prognose. Allereerst zijn lokale partijen in de prognose op een grote berg gegooid zijn. Daarnaast heeft de lokale politiek een eigen dimensie, de persoonlijke gunfactor telt mee en ook eventuele uitglijders van landelijke partijen op lokaal niveau.

Daarnaast is het goed om even de context te schetsen. De verkiezingen in 2010 waren nog in de tijd van Balkenende en dus tijdens de hoogtijdagen van het CDA. De VVD was bijvoorbeeld nog aan het klimmen naar het hoogtepunt van de Tweede Kamerverkiezingen later dat jaar. Voor het CDA valt het verlies ten opzichte van de laatste twee landelijke verkiezingen best mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *