#OhoutKiest: Een glazen bol

GR14 - klein

Welke partij wordt de grootste? Wie gaat er flink verliezen en bij welke partij wordt het feest? We weten het als de stemmen geteld zijn, maar toch heb ik alvast in mijn glazen bol gekeken.

Vier jaar lang hebben we de gemeenteraad gevolgd en ook de campagnes zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan, op basis daarvan doe ik de volgende inschatting van het aantal zetels.

De strijd om de grootste partij gaat naar mijn mening tussen VVD, Gemeentebelangen en het CDA. VVD en Gemeentebelangen hebben de afgelopen vier jaar gedaan wat ze hun achterban beloofd hebben. Je kunt van mening verschillen of ze het juiste hebben gedaan, maar ze hebben gedaan wat beloofd hebben. Nu Kastelijns niet de lijsttrekker is maakt Gemeentebelangen ook weer kans op de symphatie-stem, Marian Janse is namelijk een vriendelijk en benaderbaar persoon.

GBV blijft op vier zetels staan. Ze hebben niets gedaan in de afgelopen vier jaar, maar de ontevreden Oosterhouter stemt vaak toch op de Grote Brulapen Vereniging.

Drie zetels zijn er in mijn glazen bol voor D66. Op basis van landelijk sentiment krijgt de partij er een zetel bij.  De PvdA gaat onderuit, maar houdt nog twee zetels over. Niet op basis van bewezen werk, maar wel op een vaste basis van mensen die nou eenmaal altijd PvdA stemmen.

GroenLinks en de SP komen uit op twee zetels. GroenLinks heeft een minder aansprekende en minder sterke campagne dan vier jaar geleden. Zo is Van der Zanden niet zo in vorm als vier jaar geleden. De SP neemt een zetel over van de PvdA.

Onafhankelijke Fractie blijft op 1 zetel en ook PRO Oosterhout krijgt een zetel. PRO Oosterhout wordt hiermee beloond voor een verhaal met mensen van buiten de gevestigde orde in de politiek. GroenBrabant zakt een zetel, want volgens mij zijn mensen het warrige verhaal van Noltee beu.

Niet met mijn voorspelling eens? Dat mag, voel je dan vooral vrij om jouw eigen voorspelling te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *