#ohoutkiest: Uitslag bekend met SP veel zetelwinst, PVDA veel verlies.

GR14 - klein

De uitslag is bekend. Hoewel er eventueel hier en daar nog met een zetel geschoven kan worden, kunnen we vaststellen dat VVD, Gemeentebelangen, Groenlinks, D66, maar bovenal de SP de meeste stemmen naar zich hebben toe kunnen trekken ten opzichte van 2010. De partij met de meeste stemmen was Gemeentebelangen (maar liefst 3.921), gevolgd door VVD, die vooralsnog een zetel winst lijkt te boeken.

Een lichte stijging voor D66 en Groenlinks is verder zichtbaar, met allebei een zetelaantal van drie, wat een winst van een zetel voor beide partijen betekent. De Socialistische partij lijkt de meeste zetelwinst behaald te hebben. Dit wordt mogelijk verklaard door het grote verlies bij PvdA, die maar liefst drie zetels heeft verloren.

Naast het grote verlies bij de PvdA zijn er meer klappen gevallen. Zo hebben Gezond Burger Verstand, GroenBrabant en Onafhankelijke Fractie allemaal één zetel verloren, waarbij de Onafhankelijke Fractie haar plek in de gemeenteraad is kwijtgeraakt. PvdA afsplitsing Oosterhout Anders keert niet meer terug in de gemeenteraad, net als die andere afsplitsing PRO Oosterhout. Jezus Leeft heeft tenslotte ook te weinig stemmen weten vergaren voor een zetel.

Onderstaande tabel laat de zetelverdeling zien zoals deze in 2010 was. In de afgelopen vier jaar zijn van de PvdA fractie drie zetels weggestroomd naar Oosterhout Anders (2 zetels) en PRO Oosterhout (1 zetel).

2010 (zetelaantal)

2014 (zetelaantal)

VVD

5

6

PvdA

5

1

Gemeentebelangen

5

6

CDA

4

4

Gezond Burger Verstand

4

3

Groenlinks

2

3

D66

2

3

GroenBrabant

2

1

SP

1

4

Onafhankelijke Fractie

1

0

PRO Oosterhout

nvt

0

Oosterhout Anders

nvt

0

Jezus Leeft

nvt

0

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

3 gedachten over “#ohoutkiest: Uitslag bekend met SP veel zetelwinst, PVDA veel verlies.

 • 20 maart 2014 om 12:37
  Permalink

  GB 3291 stemmen ipv 3921 niettemin een mooi resultaat van GB

 • 20 maart 2014 om 11:25
  Permalink

  Op verzoek van Pablo is het bericht aangepast. Doel was de situatie in 2010 ten tijde van de uitslag weergegeven. Door de situatie met allerlei afsplitsingen was het overzicht wat verwarrend geworden. Onze excuses.

 • 20 maart 2014 om 09:02
  Permalink

  jouw overzicht biedt 32 zetels in 2010, dit lijkt me sterk.
  Je vergelijk is niet helemaal eerlijk aangezien de kleine PvdA-afsplitsingen natuurlijk al wel zetels hadden. Lijkt me dat je óf pro van nvt naar 0 moet weergeven, of alle partijen juist benoemen:

  PvdA halveert van 2 naar 1
  Oosterhout Anders gaat van 2 naar 0
  PRO oosterhout gaat natuurlijk van 1 naar 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *