Opinie: Twitter is zinvol

Twitter

Laat iedereen maar roepen dat je via Twitter geen macht hebt, ik geloof het toch niet. De voorbeelden in Oosterhout zijn inmiddels legio, waarbij Peter de Kock (@peterdekock) toch wel als voorman van de twitterdemocratie gekroond mag worden.

Peter de Kock heeft op dit moment dik 1400 volgers en kreeg door simpelweg een vraag te stellen op twitter voor elkaar dat er nauwelijks schadelijke verkiezingsgadgets werden uitgedeeld. Een lobby voor een bijenveld in Oosterheide leverde hem een stuk grond op naast De Bunthoef. Tweets over zwerfafval motiveerde al menig politieke partij om eens met Peter te gaan ZAPpen. Twitter heeft van Peter de Kock een niet te missen opiniebepaler gemaakt in Oosterhout.

Naast Peter zien we ook andere burgers actief via Twitter contact zoeken met politiek en gemeente. De reactie van de Gemeente Oosterhout is doorgaans vlot en duidelijk, er wordt aan gewerkt en we komen erop terug. De snelle reactie nodigt uit tot het melden van zaken via Twitter. Niet meer wachten tot je thuis bent, en het dus mogelijk vergeten bent, of tot de gemeente telefonisch bereikbaar is.

Er zijn verschillende apps voor het beheer van openbare ruimte beschikbaar. Ze volgen een community-achtige insteek. Toch werken ze niet zo goed als Twitter, wat iets is wat het gros van de mensen inmiddels kent en gebruikt. Een netwerk van actieve gebruikers is bereid je bij te staan in elke vraag die je hebt en kan ervoor zorgen dat je snel een initiatief op weg kan krijgen. Meer mensen als Peter zou dan ook niet misstaan. Goede initiatieven, afgetrapt in 140 tekens, om vervolgens grote vlucht te nemen. De tijd is er rijp voor, nu die andere initiatiefrijke Oosterhouters nog. Laat Peter de Kock niet alleen staan!

3 gedachten over “Opinie: Twitter is zinvol

 • 12 april 2014 om 01:31
  Permalink

  Zoals Jan Rotmans het zegt: dit is niet een tijdperk van verandering maar een verandering van tijdperk. Niet meer de macht van enkelen maar de macht van iedereen. We hebben nog nooit eerder zo’n enerverende toekomst binnen handbereik gehad.

 • 11 april 2014 om 12:05
  Permalink

  Twitter werkt, dat is zeker. Maar meldpunt voor de openbare ruimte gaatsteeds beter ,
  Stadhuis@oosterhout.nl. Maar bovenal men MOET melden, dan kun je zaken SAMEN asnpakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *