Nieuws: Eerste uitslagen Europees Parlement bekend: D66 lijkt grote winnaar in Oosterhout

Flag_of_Europe.svg

Onlangs verbood de Europese Commissie Nederland om de uitslag van de verkiezingen voor zondagavond bekend te maken. De Europese commissie verbood dit omdat het andere landen in hun kiesgedrag zou kunnen beïnvloeden.

De Nederlandse webblog Geenstijl heeft echter een maas in de wet gevonden; kiezers mochten namelijk bij de stembureaus aanwezig zijn om de stemtellingen te aanschouwen. Ook mocht hierbij om het voorlezen van de uitslag gevraagd worden. Minister Plasterk liet daarbij eerder al weten dat dit burgerinitiatief toegestaan was.

Ook in Oosterhout zijn er stemtellers aanwezig geweest blijkt uit de ‘Geenpeil ‘ kiezerskaart van Geenstijl. In totaal zijn er via de stemmentellers 2188 stemmen bekend geworden, dit is ongeveer 10% van het aantal uitgebrachte stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Hoewel niet bekend is waar deze stemmen geteld zijn, kan er al wel een eerste indicatie gegeven worden van het stemgedrag.

Uitslag verkiezingen via Geenstijl.nl. *Overige partijen die meededen voor Europees Parlement ** Overige Oosterhoutse lokale partijen
Uitslag verkiezingen via Geenstijl.nl. *Overige partijen die meededen voor Europees Parlement ** Overige Oosterhoutse lokale partijen

Opvallend aan uitslag
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stemde Oosterhout massaal lokaal, maar liefst 37.7% stemde in maart lokaal. Voor de Europese verkiezingen viel er dus veel bij deze groep te halen. Uit de eerste stemaantallen valt dan ook op dat D66 de grootste is geworden met 20% van de stemmen, opvallende gezien de 9.8% die de partij in maart kreeg. Verder valt op dat in Oosterhout 15% van de stemmen naar de PVV ging, een kleine toename ten opzichte van de 13.9% in 2012 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Verdere uitslagen geven weinig indicatie op groei of verlies ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen, dit zal zondag verder duidelijk worden.

Betrouwbaarheid stemmen
Van de ruim 2000 stemmen die in Oosterhout zijn uitgebracht is de stemlocatie niet bekend. Een stemming in de wijk Oosterheide zal een andere uitslag geven dan het Slotjesveld of de wijk Vrachelen op basis van demografische verschillen. De eerste uitslagen kunnen daarom vooral als indicatie dienen om te kijken hoe de stemmen in Oosterhout lijken te vallen. De definitieve uitslag wordt zondagavond bekend gemaakt waarop later een analyse zal volgen.

Noot: De gegevens zijn afkomstig van Geenstijl/GeenPeil en de waardevolle stemmentellers die daar aanwezig waren.

Een gedachte over “Nieuws: Eerste uitslagen Europees Parlement bekend: D66 lijkt grote winnaar in Oosterhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *