[OPINIE] Vernieuwbouw Bussel symbool van Oosterhoutse politiek

Bussel verbouwing
Bron: Website Theater De Bussel

Er is weinig heel gebleven van de ‘oude’ Bussel. Alleen de toren van de grote zaal staat nog overeind. Straks hebben we een prachtige ingang met een oude zaal, maar vooral een product van oosterhoutse politiek. Net niet dus. Eerdere plannen zijn afgeschoten en uw gemeenteraad koos voor een ingrijpende renovatie van het bestaande theater. Dat zou goedkoper zijn en is gepresenteerd als een duurzame vorm waarbij een goede basis hergebruikt zou worden.

Papier versus werkelijkheid

Wie recent door de Torenstraat is gelopen, ziet dat er op de grote zaal na, alles afgesloopt is. Het is zelfs even goed puzzelen hoe de oude Bussel ook alweer in elkaar zat. Er is een nieuwe fundering gestort en toegedekt met betonplaten die ongeveer het hele Basiliekplein innemen. Zover kwam de oude Bussel echter niet het plein op. De fundering lijkt nu klaar te zijn om er een nieuw gebouw op te gaan plaatsen.

Bussel sloop-1 kopie

Alles nieuw

De grote zaal krijgt een opknapbeurt en een nieuw jasje aan de buitenkant, waarbij de bestaande gemetselde boom uit het beeld zal verdwijnen. Voor de rest is alles nieuw. In de bouw gelden wetten dat iets nieuws bouwen vaak goedkoper is dan iets ouds integreren. Tegelijk is dat juist wat bij de ‘nieuwe’ Bussel zal gaan gebeuren. Het zal er straks nieuw uitzien, maar dat is het dus niet. Dat is in de afschrijving en duurzaamheid van een gebouw een lastige component.

De Bussel op reis

Voor deze verbouwing moet De Bussel een jaar buiten de deur. Ontzettend creatief en een leuke uitdaging voor de programmering. Een dergelijke actie had bij een volledige nieuwbouw niet nodig geweest. Het nieuwe theater zou immers op een andere plek dan het huidige gebouwd worden. Zelfs als de programmering voor hetzelfde budget kan, zullen er kosten gemaakt worden op de verhuizing van de spullen en afdelingen die in de Bussel werken.

Bussel sloop-2 kopie

Juiste keuze?

Lef is wat mij betreft een belangrijke eigenschap voor een politicus. Juist daarom zijn de gronden waarop dit besluit is genomen zo jammer. Partijen die voorheen hun nek uitstaken voor een goede cultuurvoorziening, lijken voor de goede vrede te zijn teruggefloten. Niemand wil afgerekend worden op een cultuurflop. Er heerst angst, dat gemaskeerd wordt door voor een halfbakken oplossing te kiezen. Die oplossing is nu in uitvoering, dus niet meer terug te draaien. Juist het ergens voor staan fascineert mij zo in politici, zullen jullie dat in jullie volgende besluit van een formaat Bussel wel weer doen?

Een gedachte over “[OPINIE] Vernieuwbouw Bussel symbool van Oosterhoutse politiek

  • 28 augustus 2014 om 18:19
    Permalink

    Het is en blijft jammer dat ” de tuinkamer” voor Oosterhout niet is gebouwd. Was alleen maar win win geweest en nu veel extra kosten en nog niet een mooie face lift voor deze kant van de stad. Helaas de politiek heeft gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *