[INGEZONDEN] Actiecomité strijdt voor goede zorg in Oosterhout

Strijd voor zorg in Oosterhout
Strijd voor zorg in Oosterhout

Actiecomité Oosterhout werkt samen met Abvakabo FNV, SP Tilburg, SP Oosterhout en Advocatencollectief. Zij zonden deze brief in, waarin zij ingaan op de situatie van thuishulpen.

Het is duidelijk dat er heel wat gaande is in de zorg en dit zorgt voor veel onrust voor iedereen die met de zorg te maken heeft. Onze zorg staat onder grote druk door de politiek, de gemeente en de zorginstellingen. Zo geeft zorginstelling Thebe aan dat een reorganisatie nodig is en dat de functie van thuishulp komt te vervallen. Thuishulpen krijgen ontslag per 1 januari 2015 of kunnen kiezen voor de functie van huishulp met inlevering van 20% loon, zonder een garantie op het behoud van werk.

Dit doet Thebe, terwijl het een vaststaand feit is dat het werk voor thuishulpen blijft bestaan in 2015. Wij vinden het schandalig wat Thebe doet. Ook huishulpen met een contract voor bepaalde tijd, krijgen geen verlenging van hun contract.

Dat mensen langer thuis moeten blijven wonen terwijl tegelijkertijd de zorg thuis wordt afgebroken valt niet met elkaar te rijmen. Dat is vragen om ongelukken. Thebe zou de ontwikkelingen af kunnen wachten, want het is namelijk nog niet precies duidelijk welke gevolgen het nieuwe overheidsbeleid heeft en bij de meeste gemeenten is het nog niet duidelijk hoe ze dit vorm gaan geven. Op dit moment is alles dus nog onduidelijk en is het dus onredelijk dat Thebe nu al ontslagaanvragen indient.

In het artikel “Thebe doet beroep op gemeentepolitiek” in BN De Stem van donderdag 11 september, waarin het bestuur van Thebe aangeeft “Wij zijn het beu om voortdurend de zwartepiet toegespeeld te krijgen”, stapt het bestuur van Thebe, naar onze mening, wel heel erg makkelijk over haar eigen aandeel in de toegenomen zorgkosten. De naar onze mening exorbitante beloningen die bijvoorbeeld de Raad van Bestuur zich in de aanloop naar deze transities heeft toebedeeld en de hoge salarissen (boven de Balkenende norm), zijn gezien de bezuinigingen en de ontslagen onacceptabel. Het kabinet heeft niet voor niets een wet ingevoerd om topsalarissen in de zorg aan te pakken. De frustraties hierover bij velen werden onder meer luid en duidelijk verkondigd tijdens de “Red de Zorg” bijeenkomsten van AbvaKabo/FNV.  Daarvan waren wij persoonlijk getuige.

Het bestuur kruipt nu in de slachtofferrol en toont hiermee zijn minachting voor de publieke opinie, net als vele andere bestuurders die in publieke functies denken hun zakken te kunnen vullen met onze belastingcenten ten koste van uitvoerend personeel, cliënten en patiënten. Bovendien wijst Thebe nu met de vinger naar de regering en de gemeenten om deze als schuldigen aan te wijzen, maar wij vragen ons af wat Thebe er zelf aan gedaan heeft om de kwaliteit van onze zorg te waarborgen en om zoveel mogelijk werkgelegenheid te bewerkstelligen met behoud van de arbeidsvoorwaarden voor haar medewerkers. Het lijkt er nu meer op dat Thebe hiervoor niet gestreden heeft, maar inderdaad de makkelijke weg heeft gekozen, een weg die alleen op geld gebaseerd is, waar alleen bestuurders beter van worden en werknemers en cliënten de dupe van zijn.

Deze opinie is ingezonden door Actiecomité Oosterhout wat samenwerkt met Abvakabo FNV, SP Tilburg, SP Oosterhout en Advocatencollectief. Zelf iets te melden? Mail dan naar redactie@ookvanwosterhout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *