[OPINIE] Peter de Laat versus ‘grappige’ e-mails

Bron: Gemeente Oosterhout
Bron: Gemeente Oosterhout

Politici en controversiële e-mails. Het geeft mij altijd een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Regelmatige gebruikers van e-mail, en dat zijn politici volgens mij, weten dat zo’n grappig bedoeld berichtje altijd op de verkeerde plekken terecht komt. Dit keer ging Peter de Laat, raadslid voor Gemeentebelangen, de fout in.

Hij vond het noodzakelijk een aantal vrienden op de hoogte stellen van een e-mail waarin thuiszorgmedewerkers op pornografische wijze werden uitgebeeld. Daarbij vergat hij te controleren of iedere ontvanger daar ook op zat te wachten. In de lijst met afzenders stond iemand die zelf in de thuiszorg heeft gewerkt, en onlangs haar baan heeft verloren. Logischerwijs stuurde de vrouw de mail door naar een actiecomité, zij zonden het vervolgens door naar de gehele gemeenteraad. Fractievoorzitter Walter Hoosemans heeft vervolgens aangegeven dat er nog over gesproken gaat worden.

Een ‘grappig’ bedoelde e-mail brengt de hele partij in diskrediet.  Hoe kan iemand die in de zorg werkt Gemeentebelangen nog serieus nemen? Peter de Laat heeft toch behoorlijk wat ervaring in de politiek en had kunnen weten dat een dergelijke actie tot gedonder zou leiden. Hoe een kleine actie grote, zeer nadelige, gevolgen kan hebben. Ik vermoed dat er nu disclaimers volgen en dat er mail-, twitter- en facebookaccounts gaan komen die alleen op persoonlijke titel gaan werken. Dan maar hopen dat de buitenwereld het verschil ziet.

Buiten dat is het wederom een erotisch smetje op het blazoen van Oosterhout. Al eerder waren er kwesties rond erotische verhalen op het Mgr. Frencken College en het Sint-Oelbertgymnasium. Daarnaast is het de tweede e-mailblunder van een aan Gemeentebelangen verbonden persoon. Eerder kwam Pascal Welten in het nieuws toen hij ongevraagd een mailbestand gebruikte tijdens de verkiezingen.

2 gedachten over “[OPINIE] Peter de Laat versus ‘grappige’ e-mails

  • 10 oktober 2014 om 19:46
    Permalink

    Een lid van de gemeenteraad dient te beseffen dat hij of zij, met name buiten de raadszaal een voorbeeldfunctie heeft. Of het nu gaat over ‘foute grapjes’ per email, na de nodige glazen rode wijn op zaterdagmiddag toch in de auto stappen, of je auto even op de stoep parkeren om bij je favoriete snackbar een lekker frietje te eten of de stad volhangen met evenementenposters, maakt eigenlijk niet uit. Het is aan het individuele raadslid prudent om te gaan met zijn voorbeeldfunctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *