[OPINIE] Informatieavonden 380kV vooral trukendoos van TenneT en EZ

© Roland Rutten Photography
© Roland Rutten Photography

Woensdagavond was het dan zover; de eerste informatieavond georganiseerd door Tennet en Economische zaken. Het doel van deze twee partijen was om op deze avonden de mensen antwoorden te bieden op hun vragen, maar uiteindelijk kunnen we stellen dat dit doel niet is bereikt: de meeste mensen zijn zonder nieuwe informatie naar huis gegaan en voelen zich niet serieus genomen.

Met een goed gevoel ging ik om half 7 naar de Oosterheidehal. Ik had het idee dat er vanavond eindelijk na lange tijd antwoorden op tafel zouden komen. Eenmaal binnen viel me een ding meteen op: het spelletje wordt strategisch gespeeld door Tennet en hun maatjes. De grote groep mensen wordt in kleine groepen gedwongen door de kleine stands. Hoe kleiner de groepen zijn hoe minder de mensen durven te zeggen tegen de medewerkers van Tennet. Slim of laf, ik laat de keuze aan u, de lezer.

De avond is duidelijk een goed voorbereid toneelstuk, de Tennet-medewerkers weten wat hun te doen staat: zorgen dat hun verkooppraatje de mensen zal temmen. Bij vele gesprekken worden geen antwoorden geboden, aan het eind van het gesprek met de mensen zie je nog steeds onduidelijkheid en verwarring op de gezichten. Toch gaan de mensen verder naar een volgende stand, tactisch gespeeld dat is het zeker. Echter is dit het lafste wat je de mensen kan aandoen, namelijk hen het gevoel te  geven dat ze antwoorden krijgen en ze die uiteindelijk alsnog niet geven.

Deze hele avond leek meer op een beurs waar iets werd verkocht, dan een op een informatie-avond. Conclusie: het is schandalig! Het beeld wordt geschept dat de bewoners echt hun mening mogen geven en dat die echt worden meegenomen in toekomstige plannen. Maar schijn bedriegt, dit is dagelijkse koek voor Tennet, tegenstand zijn ze gewend.  Je ziet ze al denken dat de boze bewoners speelgoedpoppetjes zijn die je na een paar dagen weggooit en daarna nooit meer terug ziet.

Dan ergens op het eind van de avond hoor je in de wandelgangen dat een man met een baard, een medewerker van Tennet, mensen op een asociale manier afwentelt en net doet alsof de belangstellenden domme geiten zijn die eigenlijk niet tellen. Het was voor mij duidelijk: Tennet is stiekem gefrustreerd, dit plan betekent veel voor ze.

Maar één ding kan hen stoppen en dat is: samenwerking. Laat niet uw motivatie verdwijnen door de tactische spelletjes die worden gespeeld en laat zien hoe belangrijk de burger is in dit land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *