[FILM] Films om van te watertanden

De bekroonde documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum, kinderfilm Johan en de Verenkoning, Aanmodderfakker, Om de wereld in 50 concerten, The Salt of the Earth. Veel films met indrukwekkende prijzen deze week in het Filmhuis op de Heuvel.

Het nieuwe Rijksmuseum is het resultaat van tien jaar filmen door Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren. De verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang blijven niet onvermeld, maar het accent ligt ook op de hoofdzaak: de kunst, al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder, en de mensen achter die kunst.

Johan en de Verenkoning:  het avontuur van een kind dat één grote wens heeft: zijn mama vinden.

Aanmodderfakker, winnaar van drie Gouden Kalveren, gaat over de lamzak en eeuwige student Thijs. In een relaxed tempo sloft hij door zijn leven vol bier, chicks en een occasional shift bij een sfeerloze mediagigant. Als Thijs een wasje wil draaien bij zijn zus treft hij daar de oppas aan: Lisa, een zestienjarig meisje met torenhoge ambities. Deze ontmoeting boort bij Thijs een diep weggestopte onvrede over zijn eigen passieve leven aan.

Om de wereld in 50 concerten volgt de reis van het Koninklijk Concertgebouworkest in 2013 om hun 125 jarig bestaan te vieren. Grenzeloze passie en liefde voor muziek brengt musici en concertbezoekers samen. Een reis naar de kern en de kracht van muziek, die mensen begeestert, onvermoede emoties weet te treffen en helpt de pijn om te leven te doorstaan.

The Salt of the Earth toont een portret van de gerenommeerde fotograaf Sebastião Salgado, bekend van projecten als ‘Workers’, ‘Other Americas’, ‘Africa’ en ‘Genesis’. De afgelopen 40 jaar heeft de Braziliaanse fotograaf door de continenten getrokken, in de voetsporen van een altijd-veranderende mensheid. Hij fotografeerde vergeten gebieden en mensen, en een aantal grootse gebeurtenissen van onze tijd; internationale conflicten, hongersnood en exodus. Daarna begon hij aan de ontdekking van schitterende landschappen en wilde fauna en flora. Sebastião Salgado’s leven en werk worden onthuld door zijn zoon, regisseur Juliano Ribeiro Salgado, en door regisseur Wim Wenders.

Kaarten ( €8,50 en kinderfilm €6,00) verkrijgbaar aan de kassa van het Filmhuis, alle vestigingen van Theek 5 in Oosterhout en Dongen of via www.filmhuisoosterhout.nl. Het  Filmhuis is gevestigd aan de Heuvel 27, 4901 KB  Oosterhout.

 

aanmodderfakker_36000388_st_4_s-low

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *