Opinie: De culturele innovatie

© Kaj Moerenhout Media
© Kaj Moerenhout Media

Waar zijn de criticasters gebleven? Er gaat een creatieve golf door Oosterhout. De verbouwingen van De Bussel en H19 dwingen om buiten de kaders te denken en genoeg prominente en minder prominente Oosterhouters die zich daartoe geroepen voelen. Schoppen tegen cultuur en alles wat ermee samenhangt lijkt een stuk minder interessant te zijn.

Een artikel over H19 of De Bussel was in het verleden steevast een garantie voor een behoorlijke discussie over subsidieslurpen. Sinds enige tijd lijkt het uit de kritische hoek een stuk stiller te zijn. In de raadsbehandeling mocht de bieb al nieuw meubilair aanschaffen, H19 kreeg een dure verbouwing en zelfs de omvorming van De Bussel naar een zelfstandige stichting is min of meer geruisloos gegaan. Op de website van een krant, facebook of twitter komt er maar zelden reactie.

Misschien heeft het te maken met het knuffeloffensief van de culturele instellingen. De programmering van De Bussel (op reis) sluit aan bij de wensen van de gemiddelde oosterhouter. De bibliotheek presenteert haar tijdelijke thuishaven als open huis, waardoor veel meer mensen er bekend mee zijn. H19 is door de verbouwingen op veel meer plaatsen zichtbaar geworden, waardoor het muziekonderwijs mogelijk meer gewaardeerd wordt.

Hoewel kritisch zijn op subsidieverstrekking noodzakelijk zal blijven, zie ik de geste van de culturele instellingen als een gul gebaar. Niet langer hoef je overal lid van te zijn om mee te mogen delen, daarnaast doet de mening van de Oosterhouter er op deze manier een stuk meer toe. Dit is de eerste stap om cultuur dichterbij de mensen te brengen. Een onverwachte wending als je bedenkt dat de investering vooral in de gebouwen is gegaan. Het besef dat een mooi maar leeg gebouw geen ziel heeft is gelukkig op tijd geland.

Dan nog het gemis aan criticasters, want die spelen een elementaire rol. Kritische mensen zijn nodig om de wereld wakker te schudden, om je na te laten denken over waar je mee bezig bent. Ik hoop dat ze snel weer op de barricades klimmen, om Oosterhout nog beter te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *