[COLUMN] Sjoemel-lampen

Gloeilampen 001

Het volgende schandaal kondigt zich aan. Na sjoemelsoftware, nu ook sjoemel-lampen. Ik vertaal het bericht van nu.nl in mijn hoofd. Een paar maanden terug sprak iedereen schande van Volkswagen. Nu zijn de lampenproducenten aan de beurt. Weldenkende mensen zijn verbolgen over het ‘bedrog’ van gehaaide managers die precies dat doen waar ze voor zijn aangenomen, zorgen dat het bedrijf maximaal winst maakt.

Het zijn ingesleten gewoontes in onze maatschappij. De overheid maakt telkens extra regels. Ondertussen probeert het bedrijfsleven tussen die regels door te glippen om maximaal winst te maken. Ingewikkelder is het eigenlijk niet.

Het is een kat-en-muis-spelletje, een potje schaak, de één zet een stap, de andere reageert en probeert zelfs weer een kleine voorsprong te pakken. Toch zijn we verbolgen over de uitkomst. We worden besodemietert. Maar worden we nu besodemietert door de producent die tussen de regels door fietst, of door de overheid die ons keer op keer belooft dat het met nieuwe, ingewikkelde regels, nu toch echt de laatste keer is geweest?

Volkswagen is een goed voorbeeld van onze eigen naïviteit. Er is in Nederland geen auto op de weg die zijn fabrieksopgave haalt als het gaat om het brandstofverbruik. Dat weten we allemaal en dat weten we ook allemaal al jaren, misschien zelfs wel tientallen jaren. Toch zijn we boos op Volkswagen en geven we ze het liefste een trap na als we op een verjaardag met elkaar zitten te praten.

Boos ben ik niet op Volkswagen, of de lampenproducenten. Ze krijgen een kans geboden en een ondernemer kan je niet verwijten die kans te willen grijpen. Een ondernemer neemt risico voor financieel gewin. Dat is impliciet aan ondernemen. In dit geval, een groot risico voor een grote winst. Bij een kleine zelfstandige ligt het overigens vast een stuk genuanceerder.

Waar we de mist in gaan is in de regelgeving. Belastingvoordelen en marketingvoordelen worden van toepassing als een product binnen bepaalde regels valt. Dat wordt gemeten met ingewikkelde formules of onder ideale omstandigheden. Ruimte genoeg om af te wijken van de praktijk. Mij is één ding duidelijk, ingewikkelde regels laten zich ook moeilijk controleren. Het opstapelen van regel, op regel, op regel en uitzondering, op uitzondering, op uitzondering. We maken het onszelf zo moeilijk.

“Keep it simple, stupid”

Ruben Jacobs

Ruben Jacobs is gemeenteraadslid voor het CDA in Oosterhout en schrijft een column over politiek en actualiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *