Hoe het Sinterklaasfeest aan haar gezelligheid komt!

© Flickr.com
© Flickr.com

We hebben een nieuwe schrijfster in het team: Loïse Bassie. Zij trapt af met een artikel over 5 december!

5 December, de dag waarop het in huizen ruikt naar versgebakken pepernoten, brandende openhaarden en waarop gezang van kinderen door de woonkamer schalt. Het Sinterklaasfeest wordt over een kleine week alweer gevierd en de sfeer die er hangt rondom het feest laat dat ook goed merken. Maar wat maakt deze avond eigenlijk zo gezellig?

Bij het Sinterklaasfeest staat eigenlijk maar een ding centraal: vrijgevigheid. En dat is een van de dingen die voor gezelligheid zorgt. Cadeaus zijn natuurlijk altijd leuk, maar het feit dat ze nu gekocht worden om tijdens dit feest ‘zomaar’ aan iemand te geven, maakt het allemaal net iets specialer.

Het ‘zomaar geven’ was iets waar Sint Nicolaas ook goed in was. Volgens verschillende legendes verdeelde de goedheiligman de erfenis die hij kreeg na het overlijden van zijn ouders onder de armen en de zieken en bracht hij ’s nachts zakjes goud als bruidsschat bij een gezin, zodat de dochters konden trouwen. Niet heel gek dat zijn vrijgevigheid uiteindelijk tot een traditie heeft geleid, als we zien hoe ver hij hierin ging.

Daarnaast is ook het tijdstip waarop het Sinterklaasfeest wordt gevierd heel gezellig. Het feit dat het buiten donker en koud is en binnen licht en lekker warm, zorgt voor een knusse en dus automatisch gezellige boel. Ondanks dat in de avond op pad gaan ook een van Sint Nicolaas’ gebruiken is, willen we hier liever niet aan toe geven. Want stiekem blijft het idee dat Sint met zijn paard en piet over het dak loopt ’s nachts, terwijl wij binnen zitten, nog altijd ontzettend spannend.

Dat is naar mijn mening ook zo leuk aan het Sinterklaasfeest: je bent er nooit te oud voor. Natuurlijk zal je er in de loop van de jaren anders tegenaan kijken, maar het feest zal altijd zijn gezelligheid en sfeer behouden. Zolang je braaf geweest bent, natuurlijk. Maar daar mag niet aan getwijfeld worden, en daarom wens ik iedereen met een gerust hart een fijne sinterklaasavond toe!

Loïse Bassie

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *