Charles Groenhuijsen: agenda van Trump niet weg bij verlies!

Charles Groenhuijsen
© Kaj Moerenhout Media

Op een beter moment kon de lezing van vrijdag in de Bussel over de Amerikaanse verkiezingen niet komen. Afgelopen week kwam Donald Trump opnieuw hard in opspraak, terwijl de verkiezingen al binnen een maand zijn.

Theek5 – onlangs genomineerd voor twee prijzen voor beste bibliotheek en beste bibliothecaris – organiseerde een voordracht van de voormalige Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen, die ons meenam via een interactief dialoog over the good, the bad and the ugly van de verkiezingen. De prognose: “Hillary is diplomatieker, maar Donald kan beter zakendoen.”

Op wie zou jij stemmen?

De zaal – die over de 300 koppen telde – werd gevraagd of ze op Donald zouden stemmen als dat mocht. Een enkele hand ging omhoog, maar dat was als gelegenheid om enthousiast over Michelle Obama te praten. Opmerkelijk genoeg bleven de handen ook omlaag bij dezelfde vraag over Hillary Clinton. “Het lijkt hier wel een Noord-Koreaanse uitslag!”, aldus Charles. Normaal gesproken hoopt 17% van de Nederlanders dat Trump president wordt en 67% Hillary. Niet gek, want in Nederland vinden we gemiddeld democraten sympathieker.

In de Verenigde Staten zelf is traditioneel gezien een hogere opkomst gunstig voor een Democratische kandidaat. Charles vraagt zich af of dat nu ook het geval zal zijn, want de titanenstrijd is deze keer sterk gepolariseerd. Aan de ene kant een in opspraak geraakte zakenman zonder politieke ervaring en aan de andere kant een vrouw die sinds het begin al teveel op de voorgrond speelt en onderdeel is van het politieke establishment. “De emoties lopen hoog op”, aldus de voormalige NOS-correspondent.

Wat is er dan mis met Clinton?

Groenhuijsen: “Clinton heeft veel meer last van haar halve waarheden, dan Trump van zijn hele leugens.” Volgens de Nederlands-Amerikaanse journalist heerst er altijd nog een landelijke negatieve stemming naar Clinton die al een langere politieke carrière achter de rug heeft.

Verder lijkt het alsof Hillary minder goed het gevoel van mensen kan aanspreken. Charles: “Zij lijkt af en toe op een robot met haar bullet-point politics.” In dit licht vond de meerderheid van de zaal dat Michelle Obama een betere kandidaat geweest zou zijn; zij is meer gedreven en persoonlijk. Iemand uit het publiek zei zelfs dat Michelle’s speeches recht uit het hart komen, iets wat bij Hillary juist ontbreekt.

What about Donald?

Maar of Trump de Amerikaanse Arend – symbool voor Amerika – onder controle kan houden? Volgens Charles is het vooral “Make Trump great again” en de kans dat Trump nog draait in zijn campagne is klein. Velen Amerikanen zien Trump als het begin van het einde der tijden. Zelfs sommige partijgenoten staan niet meer achter hem. Maar de humor van Trump werkt soms ook in z’n voordeel. Charles: “De kijkcijfers van politieke programma’s schieten door de lucht!”

Hoewel er een grote kans is dat Clinton gaat winnen, blijven de problemen van een groot deel van de onderkant van de Amerikaanse bevolking overeind. Voor velen is de Amerikaanse droom namelijk niet (meer) weggelegd. Groenhuijsen: “De agenda van Trump is niet weg bij een verlies van Trump.” Donald wil graag die typische droom voor velen terughalen. In dit licht is het niet gek dat nog steeds ruim 40% voor ‘the Donald’ kiest. “Trump is stronteigenwijs, maar dat heeft hem geen windeieren gelegd. Eigenlijk moet je hem wel serieus nemen, ook al ben je het niet met hem eens.”

Al met al lijkt het wel de “dirtiest political show on Earth!”. Wil je in het vervolg ook bij een actuele en interessante lezing zijn? Of wil je je stem uitbrengen op de ‘beste bibliotheek’ en ‘beste bibliothecaris’? Kijk dan op www.theek5.nl voor meer informatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *