[COLUMN] Poedels

© 2R Development
Angst is een slechte raadgever. Ik haat procedures, maar als er sollicitaties uitgebracht moesten worden wie of wat ons mensen dingen influistert, was deze raadgever nooit door de procedures heen gekomen. Toch heeft deze ziekmakende, destructieve paraciet meer zeggenschap in ons dan we zouden wensen. Dit maakt ons zwakke wezens, slachtoffer van (gereïficeerd) een pestkop dat ‘angst’ heet. Maar wat hebben we er uiteindelijk mee behaald? Heel veel rotzooi… en dit begon al vanaf het moment dat Adam en Eva zich realiseerde poedelnaakt rond te wandelen in het paradijs en (ja daar komt ‘ie!) angstvallig grepen naar grote bladeren die hun lichamen zouden bedekken, waar ze zich plots voor schaamden. En trouwens, waar komt de term ‘poedelnaakt’ nou weer vandaan?! Adam-en-Eva naakt zou veel beter passen, want ik mag hopen dat God niet eerst zo ’n afschuwelijk wezen als een poedel schiep.

Enfin. We snappen allemaal waar het over gaat als ik zeg: we handelen uit angst. De meeste oorlogen wakkeren ook aan wanneer één van de opponenten dreigt en de ander uit angst beslist verre van wreedzaam ten strijden te trekken. Martin Luther King is een geweldig voorbeeld van een man met veel invloed, die zich op zijn minst bewust was van het handelen uit angst en hij was in staat de paraciet in ons brein te bestrijden met moed, hoop en sterk vertrouwen in het Goede (met een hoofdletter). Hij stond in zijn kracht ondanks dat hij op een dag een telefoontje kreeg dat zijn gezin omgebracht zou worden als hij niet opstapte. Helaas is hij zelf vermoord, maar hij heeft tot op de dag van vandaag mensen geïnspireerd te leren niet naar angst te luisteren maar samen elkaar te vinden in hoop en vertrouwen.
Tegenwoordig durft men niet eens meer ‘goedemiddag’ te zeggen! Tenminste, … als ik opgewekt iemand begroet word ik dikwijls aangekeken alsof ik net heb gezegd dat ik een bomgordel om heb. Luisteren naar angst creërt waanbeelden. Zelfs in dit rustig lijkende Oosterhout. Vlucht niet, leef gewoon en ontdek de kracht van hoop en vertrouwen!

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *