Meedoen met gemeente Oosterhout, wordt het een succes?

Bord Doe Mee Oosterhout

Het is helemaal hip op het gemeentehuis om burgers mee te laten denken. Althans sinds burgemeester Buijs als burgervader aan het roer staat van de gemeente Oosterhout, staat de gemeente duidelijk meer open voor haar inwoners. Er kwamen wijkmakelaars, wijkwethouders en onlangs werd de website doemee.oosterhout.nl gelanceerd. Een website waar je als burger zelf projecten aan kan melden. Heel leuk allemaal, maar wordt dit een succes?

Voorwaarden lijken goed

Of dit een succes wordt hangt ook van de burgers zelf af. Nu zijn er in Oosterhout clubjes genoeg. Clubjes voor historie, clubjes voor sport en clubjes voor zo’n beetje ieder ander onderwerp. De vraag is alleen of dit een medium van de bestaande clubjes wordt, of een medium voor de gewone burger. Want het idee is mooi, er is een platform waar je als burger een idee plaatst, krijgt het genoeg steun van andere burgers, dan moet de gemeente er antwoord op geven. Daarnaast is er ook mankracht vrijgemaakt in de vorm van wijkmakelaars en zijn er wijkwethouders die ‘bestuurlijk’ druk uit kunnen oefenen om een initiatief te realiseren. Tot slot is er zelfs een budget om wensen van de Oosterhoutse wijken en dorpen te realiseren. Alle randvoorwaarden zijn aanwezig. Nu nog ideeën vanuit de inwoners.

Toch een achilleshiel?

Burgerparticipatie is ook bij de lokale politici uit de gemeenteraad een trending topic. Alleen blijkt het niet altijd even soepel te gaan. Het lijkt erop dat burgerparticipatie populairder is in het stadhuis wanneer een onderwerp positief is. Pakt de mening (van een deel) van de bevolking negatief uit, dan lijken de luiken vooral snel dicht te gaan. De recente ontwikkelingen rondom het EnergieparkA59 ten Noorden van Dommelbergen zijn daar een voorbeeld van. Bewoners geven structureel aan dat ze zich in dat dossier niet gehoord voelen. Zo’n beetje alle politieke fracties hebben het college hier vervolgens op aangesproken.

Wordt het een succes?

Doemee.Oosterhout.nl zegt het eigenlijk al. Het ligt er helemaal aan hoeveel mensen besluiten mee te doen. Dus heb je een idee of mopper je weleens ergens over? Grijp je kans!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *