Opinie: Toekomst Oelbert verdeelt Oosterhout: wat staat er op het spel?

Het Oelbert zoals we kennen gaat veranderen. Het categoriaal gymnasium Sint Oelbert wordt namelijk ook een Atheneum. Dat is tegen het zere been van onder andere een oud bestuurder van het Oelbert B.J.G.M. Ides Peeters, R. Van Diem (Voorzitter stichting steun oelbertgymnasium), raadslid Anco Bakx (CDA, alumnus), en vele andere alumni. Zij ondertekenden allen een petitie. De petitie spreekt in bedekte termen over deflatie van het Oelbert en de waarde van het diploma.
Daar tegenover staan ex-politici zoals oud-raadslid Anita Rasenberg (CDA, deed Atheneum) en oud wethouder Van der Helm (VVD, alumnus Oelbert) die de petitie in reactie op onze vraag op facebook afdoen als onzin. Maar is dat niet te simpel? Het categoraal gymnasium (waar enkel een gymnasiumdiploma is te halen) is een betrekkelijk zeldzaam fenomeen. Er zijn er slechts circa 40 van in Nederland. Dat kent in zekere zin ook waarde toe aan het diploma redeneren voorstanders van het concept.
Nood
De uitbreiding in diploma’s is waarschijnlijk niet geboren uit luxe. Het Oelbert heeft het zwaar. Het aantal leerlingen daalt gestaag en te snel (-25% in 5 jaar tijd). De move om ook Atheneum aan te bieden beantwoord aan de zesjescultuur. Lukt de klassieke taal je niet? Dan mag je die switchen naar een moderne vreemde taal in ruil voor een Atheneum diploma. Op die manier kunnen vastlopende scholieren binnenboord gehouden worden die anders een tandje bij zouden moeten zetten óf de deur moet worden gewezen.
Opmerkelijke move
Het tot voorheen enige Atheneum van Oosterhout, het Frencken college werd pas vlak voor de bekendmaking van het nieuws geïnformeerd. Daarmee erkent het Oelbert zelf dat het een soort van overval betreft, die in het geheim moest worden bekokstoofd. Niet alleen in onderwijsland, maar ook naar buiten toe moest er kennelijk sprake zijn van een voldongen feit. Enige inspraak of reactie daarmee per definitie onmogelijk makend. De huidig schoolbestuurster Sandra Rijnen-Kool laat zich in BN De Stem citeren dat de school met de tijd mee moet gaan. In- of samenspraak is kennelijk geen onderdeel van de moderne tijd.
Onvrede over verschillende diploma’s leidt tot petitie
De keuze van het bestuur van het Oelbert en het gevolgde pad leidt in de samenleving en onder alumni nu tot onbegrip en frustratie. Waarop alumni de petitie startten. Het is vooralsnog onduidelijk hoevaak deze getekend gaat worden (op het moment van schrijven, na enkele uren al zo’n 50+ keer en stijgende). Maar duidelijk is dat het Oosterhout niet onberoerd laat. De vraag is of de move het Oelbert redt of juist de ondergang blijkt. Zoals ook de klassieke Griekse en Romeinse rijken uiteindelijk ten onder gingen.
Update: In contact met dhr. Van der Helm noemt hij dat hij de woorden “Wat een onzin” niet letterlijk heeft menen te ondersteunen, maar meer algemeen een tegengeluid welkom vindt. Bij dezen is het gemeld.
Update II: Op verzoek van de persoon in kwestie is een naam uit het artikel gehaald. Wij passen liefst zo weinig mogelijk aan in een bericht. Juist vanwege de helderheid. Uit de nieuwe afweging die wij na contact maakten bleek dat deze persoon onevenredig zou kunnen worden benadeeld door het artikel.
Als opsteller van de petitie voel ik de behoefte om te reageren op dit artikel en een en ander wat te nuanceren.
Allereerst zou ik het besluit van de school niet willen typeren als stupide. Er zit daar een bekwame rector en betrokken bestuur, die aanlopen tegen budgettaire uitdagingen waar ze op deze manier een oplossing voor proberen te vinden. Kijk, als het besluit voortvloeit uit de missie van het Oelbert en zijn wortels vindt in academische overwegingen, dan trek ik mijn bezwaar in en juich ik het genomen besluit toe. Als het besluit echter genomen is omdat de begroting niet meer te sluiten is, dan sta ik op de barricade om mijn schooltje te beschermen!
Oelbertanen vind je overal: op topposities in het internationale bedrijfsleven, bij banken, in het landelijke, provinciale en lokale bestuur, in de kunsten, in het onderwijs, bij maatschappelijke instellingen, goede doelen en zo verder. Laten we de creatieve denkkracht en financiële middelen van de alumni bundelen om samen met het bestuur nog één keer te onderzoeken of er geen andere creatieve oplossingen te bedenken zijn om de identiteit van onze school te bewaken.
Is een diploma van een gymnasium meer waard dan dat van een atheneum? Neen!! Elk diploma, ongeacht van welke opleiding is evenveel waard. Het is namelijk een reflectie van het feit dat iemand naar beste kunnen een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt heeft verkregen en een belangrijke bijdrage gaat leveren aan onze samenleving. Die samenleving kan alleen draaien als we iedereen aanspreken op zijn/haar/hen talenten, interesses, kennis en competenties. Laten we dus alsjeblieft niet denken in termen van ‘niveaus’. Daar doen we mensen mee tekort en dat helpt niet.
Kort en goed. Laten we de discussie met nuance en respect voor elkaars standpunten voeren en zoeken naar oplossingen. Als ik zo iets terug kan doen voor de school die mij heeft gevormd tot de man die ik vandaag ben. Als ik zo kan bewerkstelligen dat nog vele generaties na mij ditzelfde genot mogen ondervinden. Dan sta ik klaar met alle passie in mij en roep ik alle alumni op naast mij te komen staan.
Hartelijke groet,
Bart Maassen
Examenjaar 2002/2003
De school wordt niet afgebroken toch? Dat de waarde van het diploma zou verminderen is toch wel erg ver gezocht! Ik heb in mijn werkzame leven nog niemand leren kennen die onder de indruk was van het feit dat ik in mijn tienerjaren heb lopen zwoegen op Latijn en Grieks.
Daarentegen gun ik de kinderen van nu het bijzondere karakter van het Oelbert, zonder dat deze kinderen zich druk hoeven te maken over twee oude talen, die ze waarschijnlijk nooit meer hoeven te gebruiken in hun leven… En als ze er wel in geïnteresseerd zijn, dan kunnen ze er gewoon nog voor kiezen bij het Oelbert. Win-win!