Opinie: College komt telkens geen steek verder met fietsbrug

De fietsbrug tussen Zwaaikom en Vrachelen II is al decennia een discussiepunt. Voor de één een lang gekoesterde wens voor de ander overbodig. Ondanks de lange geschiedenis, een heldere opdracht van de raad in 2022 én opname in het bestuursakkoord 2022-2026 komt het college telkens geen steek verder. Wederom ligt er een rapportage waaruit het college de conclusie trekt dat de fietsbrug duurder wordt dan gedacht. Ook zou er geen cofinanciering mogelijk zijn. Dat laatste wordt in het rapport totaal niet onderbouwd. Laat staan in de brief die het college naar de raad stuurt. De vraag is dan of het überhaupt serieus is onderzocht. Een lichtpuntje is de mogelijkheid voor sponsoring door Oosterhoutse bedrijven. Met de nodige bedrijven in staal- en betonbouw zit daar misschien meer in dan eerder gedacht. Maar hoe kan het toch dat het college maar niet verder komt en de raad geen vuist durft te maken?
Enorme onzekerheidsmarge maakt bang
Als je het rapport bekijkt blijkt er ruim 9 miljoen beschikbaar. De raming van de rapportage komt uit op 11.750.000 euro. Een enorm bedrag. Dat is een feit. Maar waar komt dit vandaan? Het rapport meldt een minimale kostenpost van 8,2 miljoen (circa 1 miljoen binnen budget) en een maximum van 15,3 miljoen. Een marge van 30% volgens het rapport. En daar gaat het al mis. De marge is 30% naar boven én beneden (vanaf 11.7500.000). Dus de bandbreedte is 60% en in geld 7 miljoen. Dat maakt het haast onmogelijk dit rapport serieus te nemen. Hoe kan er zoveel onzekerheid bestaan over een al redelijk ver ontwikkelt ontwerp? Voor een gemeenteraad die moet bezuinigen is een dergelijk risico bijna onmogelijk te verteren. En dus zou zij meer duidelijkheid moeten eisen.
Sinds zeker 2016 geen enkele voortgang, alleen de prijs werd hoger
Stukken uit 2016 die de redactie in mocht zien van een destijds betrokkene kennen ook een marge van 30%. De prijs is ondertussen alleen van 3,9 miljoen naar 11.7 miljoen gegaan. Het onvermogen van het college om voortgang te maken in dit dossier kent nu een enorm prijskaartje. De politieke tombola die ervan is gemaakt kent alleen maar verliezers.
Cofinanciering zou toch best mogelijk kunnen zijn
Een probleem volgens het college is ook dat geen andere overheid mee wil betalen. De raadsbrief met de suggestieve titel ‘Finaal onderzoek fietsbrug Vrachelen – Zwaaikom’ alsmede het rapport noemen geen enkele reden waarom cofinanciering onmogelijk zou zijn. Een minuutje googelen levert al meer op. Zo blijkt er 36 miljoen beschikbaar voor heel Brabant. Daarnaast wordt voorbijgegaan aan het toeristisch fonds van Oosterhout. Een fonds waar naar verluidt al jaren vooral geld in komt, maar niet evenredig geldt uit wordt geïnvesteerd. Toeristenbelasting is ooit bedacht om te besteden aan zaken die toerisme vraagt. Bijvoorbeeld infrastructuur. Laat een (fraaie) fietsbrug daar nu een uitstekende bestemming voor zijn.
Laat de gemeenteraad zich in het hemd zetten?
Dat is nu de vraag. Het rapport is kort door de bocht knap waardeloos. Er komt geen enkele extra duidelijkheid uit naar voren. Op cruciale punten is er zelfs geen enkele stap gemaakt. 1. Het is niet duidelijker wat het nu precies gaat kosten. De marge is zelfs tenenkrommend groot. 2. Er lijkt geen serieus onderzoek gedaan naar cofinanciering of alternatieve potjes.
De gemeenteraad zou op zijn minst een sterke verkleining van de bandbreedte moeten eisen. Bijvoorbeeld naar een bandbreedte van 20% of nog accurater. Dus maximaal 10% naar boven of onder. Daarnaast is een lijst met mogelijke bijdragers en de kansen hierop noodzakelijk.