Meedoen is belangrijker dan winnen

De Olympische gedacht lijkt Oosterhout bereikt te hebben. Het huidige sportbeleid voldoet namelijk volledig aan waar de Olympische Spelen voor staan. Meedoen aan het debat is in de huidige politieke samenstelling belangrijker dan het binnenhalen van concrete prestaties.

Al jarenlang liggen de ontwikkelingen op sportgebied stil in Oosterhout, er wordt wel geroepen dat jongeren meer moeten sporten maar concrete plannen komen er niet. In plaats daarvan wordt de huidige situatie in stand gehouden. Een situatie waarin veel sportverenigingen te maken hebben met een tekort aan speelvelden of aan een goede accommodatie. Om maar te zwijgen over het gebrek aan parkeerruimte dat met name bij de sportclubs aan de Warandelaan speelt.

Zo is hockeyclub de Warande een van de sterkst groeiende clubs van Oosterhout en heeft daardoor een chronisch tekort aan velden. En als er dan een extra veld wordt aangelegd en de bestaande velden opgeknapt worden is er een tekort aan parkeerruimte. Bent u wel eens op een zaterdagmiddag door de Warandelaan gereden? Dan weet u waar ik het over heb. Het zijn natuurlijk niet alleen de hockeyers die parkeerruimte nodig hebben, TSC kampt met dezelfde problemen. Ook daar hebben ze extra ruimte nodig en veel meer parkeerplekken. Een nieuw clubhuis zou voor TSC ook geen overbodige luxe zijn.

Op papier lijkt de oplossing eenvoudig, een van de clubs moet naar een andere locatie verhuizen en zo meer ruimte voor de ander creëren. Maar dat gaat niet gebeuren omdat de clubs wel gek zijn om de ideale locatie te verlaten. Goed bereikbaar en omringd door bomen zitten de aanwezige clubs ideaal. Daarom willen naast de eerste twee genoemde clubs ook Scorpio, de tennisclub en de handbalvereniging niet vertrekken.

Nu snap ik de problemen die er spelen wel en ik kan ook begrijpen dat het voor de politiek en de gemeente niet eenvoudig is om een oplossing te vinden. Maar de discussie moet gevoerd blijven, en dan niet op het niveau waar eventuele gemaakte beloftes van weggepromoveerde wethouders anders uitgelegd worden zodat alles bij het oude blijft.

En oplossingen zijn er voldoende als je naar andere gemeenten gaat kijken. Clubs kunnen velden delen, denk bijvoorbeeld aan de hockeyclub en de handbalvereniging die een veld kunnen delen. Daarnaast zou ook Intergas kunnen vertrekken zodat daar een ruime parkeerplaats gebouwd kan worden zodat de parkeerproblemen opgelost zijn. En ten slotte, wat is er mis met het oprichten van een nieuwe Oosterhoutse hockeyclub in bijvoorbeeld Vrachelen? Niet iedereen is het eens met het gevoerde beleid bij Warande waar de trainers van bijvoorbeeld Dames 1 de vreemdste dingen mogen uitvoeren.

En in die discussie is de Olympische gedachte dan weer van belang voor de clubs, meedoen aan het zoeken van een oplossing is belangrijker dan het zorgen voor de overwinning die bestaat uit de beste oplossing voor jouw club.

3 gedachten over “Meedoen is belangrijker dan winnen

 • 2 december 2009 om 18:39
  Permalink

  Voor zover ik gehoord heb zijn er inderdaad plannen voor een vierde veld op het eigen terrein bij Warande.

  Als clubs ruimtes gaan delen scheelt dat inderdaad, niet alleen in ruimte maar ook in kosten omdat je alles kunt delen. Talloze steden hebben al een clubhuis waar verschillende clubs bij horen, dus het kan zeker.

 • 2 december 2009 om 00:29
  Permalink

  Ik zie wel wat in het bundelen van krachten. Het realiseren van een centrale accomodatie voor bijvoorbeeld Voltreffers en Warande scheelt al een hoop ruimte. De clubs kunnen hier natuurlijk naast elkaar leven.

 • 2 december 2009 om 00:23
  Permalink

  Het in het weekend openstellen van het parkeerterrein van het gebouw waar ooit Intergas huisde zou een prima oplossing kunnen zijn voor het huidige parkeerprobleem. Vraag blijft natuurlijk of de gemiddelde burger ook daadwerkelijk daar zou parkeren.

  Een tweede Hockeyclub ben ik niet voor. Dit omdat het dezelfde problemen met zich mee brengt als meerdere voetbalclubs. Talent raakt versnipperd waardoor er geen goede eerste teams meer overblijven. Nu stelt Oosterhout nog iets voor met Hockey, anders verliezen we de strijd met grote clubs uit de regio zeker.

  Een vierde veld is voor de MHC De Warande nog net te realiseren op eigen terrein als ik het zo eens bekijk op google maps. Daarna wordt het echter moeilijker.

  Het warandegebied is een prachtig gebied waar sport een belangrijk onderdeel van uit maakt. Een revitalisering van hun faciliteiten in de vorm van goede clubhuizen of misschien een centraal sportcafé waar iedereen een plekje heeft zou niet gek zijn in mijn optiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *