Het zenderpakket als speelbal

Het tv-aanbod, dat via de kabel bij u en ik binnenkomt, wordt bepaald door Ziggo (of een andere kabelaanbieder). Dat mogen ze niet geheel alleen doen, ze hebben ook nog te luisteren naar een programmaraad. Ziggo is een sterke voorstander van het verkopen van digitale televisie, en heeft de voorkeur om haar klanten richting de zogenaamde alles in één pakketten te dwingen. Ruim een jaar geleden moest het zenderpakket van de analoge kijkers dan ook noodgedwongen ingekrompen worden met maar liefst drie zenders, om de digitale kijker zo meer keuze te kunnen geven. Daarmee kreeg de analoge kijker een veel minder product, van de 33 zenders waren er nog maar 30 over.

Het is dan aan de programmaraad om advies te geven wat er zoal in het zenderpakket hoort te zitten. Een aantal zenders is verplicht, en voor het aanvullende deel is het woord dus aan de programmaraad. Zij wilden toen dat de zenders RaiUno, TVE en TV5 doorgegeven zouden worden. Dan is er televisie voor niet-nederlandssprekenden in het pakket opgenomen. Ziggo besloot dit advies echter te negeren en behield CNN en het eigen Ziggokanaal, en voegde Euronews/Het Gesprek toe. Hiermee is de programmaraad succesvol naar het Commissariaat van de Media gegaan, en zij kregen gelijk. Ziggo offert nu CNN, Euronews/Het Gesprek en haar eigen Ziggokanaal op, om deze drie zenders door te geven.

Eind goed, al goed? Niet naar mijn mening. Ziggo laat haar analoge kijkers nu zonder goede mondiale nieuwszender zitten door zowel Euronews als CNN te schrappen. Daarmee is het analoge pakket een speelbal geworden, maar dan wel eentje die langzaam leegloopt. De inhoud van het analoge pakket loopt snel terug, terwijl men steeds meer duwt in de richting van digitale televisie. Als digitale tv zoveel meerwaarde heeft stappen mensen vanzelf over, daar zijn dit soort praktijken echt niet voor nodig, en ik hoop dat Ziggo dat op termijn ook gaat inzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *