Cees Noltee belazert zijn kiezers

Dat Cees Noltee een grijze muis is, kan je hem niet verwijten. Verbaal aanwezig in de raad, op het scherpst van de snede in verkiezingsdebatten en ook helder en rechtlijnig in zijn standpunten. Simpele maar heldere taal, en dat legde hem de afgelopen jaren geen windeieren. Maar als het puntje bij paaltje komt dan trekt het bestuurspluche zo enorm dat principes snel overboord gaan.

Hot item deze verkiezing was het Huis voor Cultuur (HvC). Een dure investering in een tijd van diepe economische crisis, die de partijen soms lijnrecht tegenover elkaar zette. Waar het vorige college PvdA-VVD-GB hun absolute voorkeur hiervoor afgelopen weken regelmatig benadrukte, was de oppositie (Groen Brabant voorop) erg kritisch over de voortgang en vooral de financiering van het project. Noltee promoveerde dit tot zijn paradepaardje.

Het anti-standpunt was zo overheersend dat zijn verkiezingscampagne zowat dreef op bezwaren tegen het HvC. Het zou het failliet van Oosterhout worden. “Stem Cees Noltee, dan heb je 35 miljoen in de portemonnee“; het stond zelfs op een banner tijdens het slotdebat in De Bussel. Met Noltee zou het kwaad kersen eten worden tijdens coalitiebesprekingen. Dat gecombineerd met de achterbakse wijze hoe Groen Brabant in de vorige coalitie genaaid is, en je zou denken dat Noltee en consorten hun poot ram-stijf zouden houden tijdens de formatiebesprekingen. Anders gaan ze net zo lief de oppositie in om het onverantwoorde handelen van het college aan de kaak te stellen.

Maar dan is de verkiezing geweest, de zetelverdeling is bekend en  de formatiebesprekingen gaan beginnen. De huidige coalitie heeft zijn meerderheid verloren en dus zal er gezocht moeten worden naar een vierde partij. Het liefst een grote vierde partij om eventuele afvalligen te kunnen compenseren. Kleinere fracties zijn in dat oogpunt bij voorbaat geen optie, en zo ook Groen Brabant dat, na alle onheilstijdingen, met twee zetels van geluk mag spreken dat ze nog bestaan.

Maar dan komt de ware aard van Cees Noltee boven drijven. Wat schetst onze verbazing: Ineens is het Huis voor Cultuur bespreekbaar voor Groen Brabant, zolang er maar genoeg tegenover staat. Ouderwetse koehandel op politiek gebied om uit te onderhandelen wie zijn stokpaardjes mag berijden de komende vier jaar. Eigen belang in plaats van een visie en bijbehorend beleid voor de toekomst van Oosterhout.

Wederom een voorbeeld dat de deplorabele staat van politiek Oosterhout aangeeft. Harde principes worden als ruilwaar ingezet om een plekje op het gewilde bestuurspluche te  bemachtigen. Maar terug redenerend naar de basis van het democratisch stelsel is het je reinste kiezersbedrog. Macht doet principes verkwanselen, ook bij Groen Brabant. Hun enige probleem is dat deze slinkse draai over vier jaar wordt afgestraft als we Noltee en co. definitief uit politiek Oosterhout worden verbannen door de kiezer. Men herinnert dit, en zo niet dan help ik graag een handje mee.

2 gedachten over “Cees Noltee belazert zijn kiezers

  • Pingback: OokvanWosterhout.nl › Nieuwjaarswens voor 2011

  • 25 maart 2010 om 07:56
    Permalink

    Volgens mij wordt Noltee ook keihard gestraft voor deze belazering. Ik geloof niet dat iemand hem op dit moment echt serieus neemt, en dit levert de partij op de lange termijn imagoschade op als het gaat om betrouwbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *