Coalitie Oosterhout wordt lastig verhaal

Minstens 4 partijen lijken er nodig te zijn om een meerderheid te vormen in de Oosterhoutse raad na de verkiezingen op 3 Maart 2010. Links en rechts zijn al de nodige prognoses en verwachtingen gemaakt rond de verkiezingsuitslag. Het zou zomaar kunnen dat de grootste partij maar 5 of 6 zetels haalt. Een niet ondenkbaar scenario:

  • Gemeentebelangen 6
  • CDA 5
  • VVD 5
  • PvdA 4
  • D66 4
  • SP 3
  • GL 2
  • OF 1
  • GBV 1
  • GR Br. 0

Totaal 31 zetels te vergeven.

Gemeente Belangen maakt het zichzelf moeilijk door de interne strijd tussen Hoosemans en Kastelijns, hadden ze beter toch kunnen splitsen naar Gemeente- of het in de taal van het volk vaak gesuggereerde “Eigen Belangen” en PVV? Een lokale partij met veel budget en een breed draagvlak zal niet veel bewegen. Het CDA zal naar verwachting wel ongeveer gelijk kunnen blijven. Het is alleen te hopen dat de Den Houters hun Gezond Burger Verstand eens echt gebruiken en weer gewoon CDA stemmen en niet op zeteldief Van Ginneken die toch nooit iets wezenlijks aan de discussie toevoegt. VVD wint doordat Alexander geen lijsttrekker meer is, ook daar geldt dat te hopen is dat Gerard Onafhankelijke Fractie Oomen is eigenlijk de VVD maar dan op zijn Wosterhouts, geen zetel haalt en deze naar de VVD gaat. De PvdA betaald de prijs voor Mariëtte Hamer en Wouter Bos die beiden de regeringscoalitie voor paal zetten. De vorige keer hadden ze teveel gewonnen.

Dan hebben we nog de rest: D66 doet goede zaken, te danken aan vooral Pechtold. GroenLinks krijgt er ook eentje bij, ze stijgen telkens een beetje en dat zou nu eens genoeg moeten kunnen zijn. De SP pakt er een zeteltje bij dat ze cadeau krijgen van de PvdA. Dan hebben we nog de drie one-issue of one-liner lokale onzinpartijen. Waarvan GBV en OF wel een zeteltje zullen halen. Voor Groen Brabant valt hopelijk eens echt het doek want die clown is de gemeenteraad wel echt beu.

Coalitie

De top mist echter telkens net een meerderheid op basis van drie partijen, waarschijnlijk ook als de verhoudingen net wat anders vallen. Dat maakt de coalitie straks lastig en kwetsbaar. Het wordt dan een vrij ruime meerderheid van 4 grotere partijen of een krappe als er één of twee kleinere partijtjes bij komen te zitten. Ik deed sommige partijen af als onzinpartijen. Nu ben ik natuurlijk wel van mening dat iedere partij die een zetel kan halen ook bestaansrecht heeft, maar of ze nu echt effectief zijn kun je je afvragen. Het getuigt van weinig van Gezond Burger Verstand in je eentje het hele raadswerk te willen verzetten en wil je dit Onafhankelijk doen heb je eigenlijk een grotere partij nodig. Groen is het natuurlijk ook niet om al die nota’s weer een keer extra in de archiefkast te duwen. Dus kleine broeders sluit u weer aan. Dat maakt dat er wat minder vaak hetzelfde wordt gezegd en iedereen bijtijds naar huis kan.

Wethouders

Het volgende probleem op het lijstje zijn de wethouders. Het is stoppen, moeten stoppen of een rosétje drinken op die beslissing van je collega’s hè Carla ;-). Burgemeester Huisman is blij dat hij zijn borrelnootjes met wat minder mensen hoeft te delen. Dan hoeft hij niet meer zo schuchter de lekkerste uit het bakje te vissen. Maar het is wel duidelijk goede bestuurders zijn er niet zo veel. We zullen terug moeten vallen op de goede vertrouwde partijen die het doorgaans wel goed regelen. Yves de Boer, een echte VVD’er maar ook een echte wethouder zou best nog wel een periode mogen. Carla, tja als cultuur synoniem is aan Rosé drinken mag ze blijven. Aangevuld met wat nieuwe expertise kan er dan toch nog best een leuke club ontstaan.  Aan Burgemeester Huisman de taak om er dan een goed bestuur van te smeden.

Ik ben benieuwd wat er 3 maart uitrolt en wat het betekent voor het Wosterhoutse.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

5 gedachten over “Coalitie Oosterhout wordt lastig verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *