Raadscultuur in Oosterhout

Ik ben teleurgesteld. Ik heb twee avonden achter elkaar naar onze gemeenteraad mogen luisteren. Dat is op zich geen straf, maar het deed me ook geen plezier. Want hoewel Oosterhout zich een stad noemt, is de politiek ontzettend dorps, en dat heeft weer tot resultaat dat men er maar zelden in één avond uitkomt. Tussen de sneren en het herhalen van de nuanceverschillen (die letterlijk tot op punten en komma’s gaan) was het onderwerp ‘Samenwerking West-Brabant’ het topic. Daar wil ik ook nog wel wat over roepen.

Was er gisteren vooral de discussie of we het wel danwel niet zouden doen, ik wil er een vervolg aanhangen. Kan Oosterhout zich vertonen met een politiek apparaat waar men elkaar het licht niet in de ogen gunt en er bijzonder jammerlijk door elkaar gediscussieerd wordt? Wat is daarop uw antwoord?

3 gedachten over “Raadscultuur in Oosterhout

 • 21 oktober 2010 om 15:37
  Permalink

  Tja; misschien een gevolg van licht populisme; en mensen zonder enige
  vorm van hoger onderwijs? Populisme is in Oosterhout ook zichtbaar sinds maart dit jaar.

  Je merkt wel dat sommige raadsleden erg weinig dossierkennis hebben, en zich soms erg slecht inlezen. Dit is wel jammer; want brengt het niveau van de politiek terug naar het lezen van komma’s en puntjes… Wat de tijd voor een echte inhoudelijk discussie weerhoudt.
  Ik ken ook goede voorbeelden, kijk bijvoorbeeld naar Groenlinks, die heeft het vaak goed voorbereid(of je het ermee eens bent of niet; zij doen hun werk).

 • 21 oktober 2010 om 15:36
  Permalink

  Jeffrey,

  Ik kan me helemaal bij jouw bezwaren aansluiten. De cultuur in de gemeenteraad is compleet verdorven, men gunt elkaar niets. En dat heeft tot gevolg dat er over een non-onderwerp uren gesproken wordt en er geen echte besluiten genomen worden. Hoe vaak is het plan Bayens wel niet langsgekomen voordat er een besluit viel?

  Naar mijn mening ligt er op dit punt een taak voor de burgemeester. Als voorzitter van de gemeenteraad is hij degene die de vergadering moet leiden. Hij is degene die in moet grijpen als dezelfde argumenten weer voorbij komen, hij is degene die in moet grijpen als raadsleden elkaar persoonlijk aanvallen en hij is degene die het proces moet sturen, streng zijn als het moet (bijvoorbeeld door het aantal interrupties te beperken) en los laten als het kan.

  Daarnaast treft de gemeenteraad zelf ook blaam. Enerzijds wordt er gemopperd dat de belangstelling voor de politiek zo laag is, maar anderzijds wordt er ook alles aan gedaan om de politiek voor de burger zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Ik weet niet of het aan het systeem ligt dat de gemeenteraad hanteert (zonder commissies, met sjabloonvragen) of aan iets anders, maar te vaak wordt er tijdens de raadsvergadering tijd besteed aan technische punten of procedurevragen. Het politieke debat op basis van inhoudelijke argumenten ontbreekt.

  Laten we hopen dat de politiek jouw vragen beantwoord en dat ze serieus aan politiek gaan doen, zoals bij een stad hoort

 • Pingback: Tweets die vermelden OokvanWosterhout.nl › Raadscultuur in Oosterhout -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *