GroenLinks opnieuw over Huis van Cultuur

Het bouwbord staat er al, de grond is vrij om aan de slag te gaan, er hoeft alleen nog maar budget beschikbaar te worden gesteld. Toch gaan partijen opnieuw tegen het HvC knokken, na een paar maanden van radiostilte.

Verbazingwekkend dat iets wat zo goed als afgetimmerd leek nu toch weer een discussiepunt moet worden. Een stokpaardje van GroenLinks en Cees Noltee (die ineens over 20 in plaats van 35 miljoen in de portemonnee praat). GBV doet ook mee, maar zijn die niet per definitie tegen dingen die niet in Den Hout worden gerealiseerd?

Jammer, met wat samenwerking staat er in 2012 dus een nieuw complex, en dan kan men op de huidige locatie van De Bussel aan de slag met herontwikkeling. Men krijgt zo een hoek in het centrum met aantrekkingskracht. Deze partijen zijn niet alleen tegenstander van het HvC, maar willen Oosterhout bewust kneuterig en ouderwets houden. Dorpse politiek is niet gepast in een stad met bijna 55.000 inwoners!

4 gedachten over “GroenLinks opnieuw over Huis van Cultuur

 • 19 oktober 2010 om 14:26
  Permalink

  @Robert: De reden dat het Santrijngebied een “ietwat” vervallen staat heeft, komt omdat de gemeente hier bewust geen prioriteit aan heeft gegeven. Als je de school dan ook nog sloopt en dat gapend gat laat liggen, dan vind niemand dat aantrekkelijk. Dit is een psychologisch spelletje wat “de burger” moet laten denken dat de gemeente daar toch echt iets aan moet gaan doen.

  Ik verwacht niet dat een nieuw gebouw voor theater etc het gebied en Oosterhout een nieuwe impuls zal geven. De calimero houding van Oosterhout ten opzichte van Breda en Tilburg zet aan tot het bedenken van het huis van cultuur. Er wordt echter vergeten dat we nooit tegen zulke grote steden kunnen concurreren op cultuur gebied.

  En wat is er in in hemelsnaam mis met de Bussel? Waarom zou het gebouw plotseling niet meer voldoen aan de “moderne” eisen?

  Er is zeker iets mis met theater de Bussel en dat is het management. Sinds de wisseling van de wacht is de kwaliteit van het programma als een baksteen gezakt en rennen de abonnementhouders snel naar Breda en Tilburg waar WEL kwaliteit wordt geleverd….en dat ik een programmakeuze, heeft niets te maken met het aantal of de grootte van de zalen.

  Al dit soort dingen zijn pure beïnvloeding van de massa om het publiek warm te krijgen voor het huis van wan(cultuur).

 • 18 oktober 2010 om 17:30
  Permalink

  Het HvC is een prachtig plan wat het Santrijngebied, dat momenteel ietswat vervalt, als wel de cultuursector, conform de (overigens matig geschreven) beleidsnota, de impuls kan geven die het nodig heeft.

  De economische crisis dwingt echter tot heroverweging. Het is niet te verantwoorden dat, terwijl er 14 miljoen wordt bezuinigd op allerlei voorzieningen en uitkeringen, de gemeente ruim 40 miljoen uittrekt voor een project dat niet strikt noodzakelijk is.

  Mijn idee is dan ook om het project enkele jaren uit te stellen totdat de economie weer aantrekt. De vrije reserves kan men aanwenden voor een aantal rendabele investeringen (zonnepanelen verdienen hun kosten dubbel terug) en het opvullen van eventuele tekorten in de begroting voor de komende paar jaar. Op die manier blijft het voorzieningsniveau op pijl, de gemeente spekt zijn eigen kas en het HvC kan op een later moment alsnog gebouwd worden.

  Voor H19 dient tot die tijd wel een passende oplossing te worden gevonden, aangezien die haast uit hun voegen barsten.

 • 18 oktober 2010 om 13:37
  Permalink

  Goh, wat druipt uit elke zin in dit stukje de houding van de gevestige plitieke orde. In een democratie is het juist de rol van de opositie om op elke manier de huidige machthebbers eraan te herinneren dat ze nooit 100% van de bevolking achter zich hebben, maar zich continue moeten verantwoorden voor de uitgifte van het zuur verdiende belasting geld van de burger.

  Als dus nu aan de kaak wordt gesteld dat door deze geldverkwisting aan het prestige project huis van cultuur, op andere gebieden bezuinigd moet worden, vind ik dat niet meer dan normaal. De bezuinigingen op zaken die WEL bijdrage aan cultuur in Oosterhout: men wil bibliotheek dommelbergen en mogelijk ook oosterheide sluiten. Men wil subsidies tergudraaien of afknijpen aan (sport)verenigingen. Men wil alle bloembakken uit het centrum verwijderen omdat dat teveel onderhoud zou geven…nee, daar wordt het centrum gezellig van…

  Dus als ik 1000 euro in mijn zak heb, zorg ik ervoor dat mijn huur is betaald, dat mijn kinderen te eten hebben en dat ze met nette kleren naar school kunnen….dan ga ik dus niet voor 800 euro een (prestige) TV kopen terwijl ik mijn kinderen met gaten in hun kleren naar school moet sturen.

  Geld kan je maar 1 keer uitgeven, doe het dan aan de zaken die voor de burger echt nut hebben en niet aan zaken waaraan de wethouders zo nodig hun naam aan willen verbinden….

 • Pingback: Tweets die vermelden OokvanWosterhout.nl › GroenLinks opnieuw over Huis van Cultuur -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *