Opinie: Stem Oosterhout naar Den Bosch!

Zoals u allemaal wel weet zijn er op 2 maart van dit jaar verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op de verschillende lijsten zijn behoorlijk veel Oosterhouters te vinden, als opwarmer komen ze in dit artikel  (op lijstvolgorde) langs.

Na de vorige provinciale verkiezingen bleek dat het CDA de grootste partij was, vandaar dat zij onder lijstnummer 1 ten strijde trekken. Bij het CDA vinden we op nummer 27 Ruben Jacobs (www.rubenjacobs.nl)  uit Oosterhout. Na de Oosterhoutse politiek vanaf de zijkant gevolgd te hebben als bestuurslid van de lokale CDA-afdeling gaat hij het nu ook zelf proberen, en toont hij daarmee aan dat het CDA in deze tijden nog jongeren kan vinden die zich actief in willen zetten voor de partij.

De tweede partij is de SP, tussen de Oost-Brabanders uit Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Oss is de Oosterhouter Mark Vissers een welkome afwisseling. Als enige West-Brabander in de top 10 is het de vraag hoezeer de SP ook de West-Brabantse belangen voor ogen heeft.

Waar de SP West-Brabant links laat liggen, heeft de West-Brabant meer invloed bij de VVD. Achter lijsttrekker Geeraedts staat voormalig wethouder Yves de Boer op nummer 2, in verschillende media heeft hij al aangegeven graag door te willen als gedeputeerde. Op nummer 13 (en volgens de peilingen dus een kansrijke plek) vinden we het zelfbenoemde Instituut van Oosterhout, Alexander Wijers. Kan de Oosterhoutse politiek wel zonder Wijers? Of is dit DE manier om eindelijk van hem af te komen? De Oosterhoutse VVD-fractie heeft nog een tweede ijzer in het vuur om een afgevaardigde in de Provinciale Staten te krijgen, namelijk het nog jonge raadslid Dees Melsen (www.deesmelsen.nl) op plek 22. Alsof dat nog niet genoeg is heeft de VVD ook nog Axel Heesakker uit het kerkdorp Den Hout op de lijst gezet.

Blijkbaar zijn er toch een aantal Oosterhouters die de gemeenteraad graag willen verwisselen voor het provinciebestuur. Of Willem-Jan van der Zanden moet toegeven dat hij stiekem toch niet zonder Alexander Wijers kan, en dat hij daarom op plaats 18 bij GroenLinks staat.

De ChristenUnie-SGP moet het natuurlijk hebben van de christelijke bolwerken dus erg verrassend is het niet daar er op die lijst geen Oosterhouter te vinden is. Dat de PvdA geen Oosterhouter heeft kunnen vinden is wel opmerkelijk, met Brabant Culturele Hoofdstad op de politieke agenda zal Carla Bode toch minstens onderzocht hebben hoe de rosé op het provinciehuis smaakt.

Dat ondergetekende alle lijsten door heeft genomen blijkt wel uit het feit dat op nummer 10 van de Partij voor de Dieren de Oosterhoutse Danielle Janssen te vinden is.

D’66 kent ook een Oosterhoutse kandidaat, namelijk Sjo Smeets. Hij was al eens te horen bij de ORTS maar verder is hij, net als Mark Vissers en Danielle Janssen de grote onbekende.

Blijkbaar is Oosterhout nog niet vergrijsd genoeg, want de nieuwe partij Lijst 50+ heeft geen Oosterhouters op de lijst staan.

De PVV heeft wel een Oosterhouter weten te strikken, maar blijkbaar hecht de PVV nogal aan privacy (nogal vreemd voor iemand die geacht wordt een publieke functie te vervullen) want er worden alleen achternamen genoemd. De Oosterhouter luistert naar de achternaam Rutgrink.

Ten slotte nog de partij BrabantNU, die naast een enkele verdwaalde inwoner van Kaatsheuvel alleen kandidaten uit de regio Eindhoven. Niet erg interessant dus voor West-Brabant en Oosterhout.

Ik schrijf dit stuk niet om reclame te maken voor een enkele kandidaat of een bepaalde partij. Ook niet om de biografie van de kandidaten op te lepelen. Het is wel mijn bedoeling een aantal opmerkingen te maken.

Naast het scannen van de verschillende lijsten heb ik de Oosterhoutse kandidaten ook maar eens door Google gegooid, wat daarbij opvalt is dat alleen de jonge kandidaten Ruben Jacobs en Dees Melsen een eigen website hebben. Naast een paar twitteraccounts wordt er weinig aan digitale campagne gedaan. Dat is naar mijn mening in deze tijd een slechte ontwikkeling! Barack Obama werd in de Verenigde Staten mede gekozen door zijn effectieve en massale digitale campagne. Alleen al om de kandidaten te leren kennen is het een must om jezelf te presenteren. Social Media als LinkedIn, Facebook en Hyves bieden daar te weinig mogelijkheden voor. Twitter en vooral een eigen website zijn veel effectiever.

Wel is het een goed teken dat er relatief veel Oosterhouters op de lijsten staan, of ze allemaal even veel kans maken op een zetel is een tweede, maar de politiek leeft dus wel in Oosterhout. Voor de Oosterhoutse belangen in de provincie is dat erg goed. In een volgend blog zal ik hier verder op in gaan.

Laten we hopen dat de Oosterhoutse kandidaten nog flink van zich laten horen, want het is als Oosterhouter natuurlijk ook interessant om op een andere Oosterhouter te stemmen, in plaats van een relatief onbekende lijsttrekker. Wilt u lijsten alvast doornemen? Dan kunt u op de volgende website terecht: https://www.uheefthetvoorhetzeggen.nl/op-wie-kan-ik-stemmen/kieslijst/noord-brabant-tilburg/

15 gedachten over “Opinie: Stem Oosterhout naar Den Bosch!

 • 28 februari 2011 om 19:08
  Permalink

  Och heren en dames politici, wat zijn jullie blind of naief.

  We worden allemaal belazerd door de gemeente, en nog wel het meeste door de provincie. Wordt het niet eens tijd dat we daar wat aan gaan doen? Zij die daar zitten willen er alleen maar bij horen, om mee te kunnen graaien.

  Pak nu de provincie die houden per jaar miljoenen zeg maar miljarden, over en gaan daar dan belegger of zoiets mee spelen. Het wordt tijd dat men eerst aan mensen gaat denken, en dan pas aan het geld. Even uitleggen wat mensen zijn, je hebt drie soorten mensen, namelijk mannen, vrouwen en mensen in de politiek, en die laatste groep weet niet wat die eerste twee willen.

  Dat is gewoon heel simpel hun geld terug, want al dat geld dat over is komt van de belastingbetaler, de mannen en vrouwen.

  Denk eens aan mensen die het niet breed hebben, hoe zou dit nieuws bij hun over komen, als ze het al te weten komen, want de meesten kunnen niet eens een tv betalen.

  SCHANDE. laten we de verkiezingen boycotten. de zakken ullers

 • 17 februari 2011 om 16:58
  Permalink

  @Peter,

  Inderdaad is het een defensieve reactie, die ook op een andere (toegankelijkere) manier geformuleerd had kunnen worden.

  Het is inderdaad wel apart dat Rutgrink zo spreekt over zijn verleden als (met hoofdletters) Oud Wethouder, zeker voor een partij die zich onder andere afzet tegen de oude politiek en op pluche jagende politici. Dat Rutgrink het maar twee jaar vol heeft gehouden als wethouder is blijkbaar niet belangrijk genoeg.

  Je hebt dus helemaal gelijk als je stelt dat er afstand is en dat er voor Rutgrink meer te halen valt als hij zich opener en nadrukkelijker opstelt, zodat hij in gesprek kan met Henk en Ingrid.

 • 15 februari 2011 om 21:56
  Permalink

  Heren,
  los van jullie vermakelijke discussie over de positie van Tilburg en allerlei lijstjes, wil ik eigenlijk ergens anders op reageren. Namelijk de ietwat zure en formele reactie van O’houts voormalig wethouder en raadslid dhr. Rutgrink of te wel voor de normale Oosterhouters: Peter. Wat is er toch gebeurd met deze aimabele man die in de tijd van GB en de OF openstond voor iedere Oosterhouter. Maar nu hij op de lijst van de PVV voor de ps2011 staat voel ik een afstand, een soort van defensieve reactie. Jammer. wordt dit een gevalletje nieuwe politiek door oude zakken?

 • 11 februari 2011 om 14:34
  Permalink

  Ralph,

  Je lijstje ten spijt, gaat de strekking van mijn betoog toch ietswat aan je voorbij.Een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt de hele bevolking. Niet enkel de straat/wijk/plaats/regio waar hij vandaan komt. Zoals ik al zei: het maakt dus niet uit waar die persoon woont, als ie zn werk maar goed doet.

  Het feit dat je impliceert dat SP geen oog heeft voor West-Brabant is dan ook volslagen ridicuul.

  Voor mij persoonlijk is het iig geen aanleiding om al dan niet een stem op ze uit te brengen.

 • 11 februari 2011 om 13:18
  Permalink

  Robert,

  Dit kabinet wordt ook in het zadel gehouden door bijvoorbeeld Jack Biskop (CDA, Roosendaal), Betty de Boer (VVD, Groningen), Andre Bosman (VVD, Middelburg, Bas-Jan Bochove (CDA, Lelystad), Han ten Broeke (VVD, Haaksbergen), Henk Jan Ormel (CDA, Hengelo GLD) en Sander de Rouwe (CDA, Bolsward). Zo kan ik nog even doorgaan met het lijstje, maar ik verwijs verder naar deze lijst: https://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/index.jsp

  Conclusie, dit kabinet wordt gesteund door volksvertegenwoordigers uit alle provincies. Nu bestaat Brabant uit twee kieskringen (Tilburg en ‘s-Hertogenbosch) en dan lijkt het mij helemaal niet verkeerd om de kandidaten over beide kieskringen te verdelen. Veel partijen doen dat wel, daarom vallen partijen die dat niet doen extra op.

 • 11 februari 2011 om 11:40
  Permalink

  Ralph,

  De opgesomde kamerleden zijn allen van partijen die dit onzalige kabinet in het zadel houden, dus wel degelijk relevant. Leuke afleidingsmanoeuvre die je probeert, maar niet op zijn plaats.

  Bottom line is dat woonplaats van een politicus geen verschil uitmaakt. Zoals Rutte er zit voor alle Nederlanders (als Geert het toestaat) en de volksvertegenwoordiging idem, zo zitten de provinciale statenleden er voor geheel Brabant en al haar bewoners. Als een volksvertegenwoordiger dit niet doet, en aantoonbaar enkel een klein segment behartigt, hoort hij niet thuis in de raad, staten, senaat of kamer.

  Off: Dat Tilburg meer met Oost-Brabant samenwerkt is, heb ik uit betrouwbare bron vernomen, meer te wijten aan het gebrek aan goede samenwerking in West. Blijkbaar denkt men ten westen van Tilburg in deze tijd de eigen boontjes te kunnen doppen. Een pijnlijke misrekening….

 • 10 februari 2011 om 21:39
  Permalink

  Mooie discussie over de positie van Tilburg in Brabant. Tilburg is alles behalve West Brabant. Van Midden Brabant wil ik zelfs niet spreken. Tilburg is echt Oost-Brabant en er zijn inderdaad nogal wat partijen die zich vooral op Noordoost-Brabant richten. Dat is hun goed recht, maar ik wil inderdaad wel graag mijn west-brabantse belangen voldoende vertegenwoordigd zien in PS. Ik hoop dat dat ook gaat gebeuren.

 • 10 februari 2011 om 21:28
  Permalink

  Robert,

  Er is een groot verschil tussen een kabinet en de volksvertegenwoordiging. Een volksvertegenwoordiging vertegenwoordigd, zoals de naam al zegt, het volk. Als je naar de kamerzetels kijkt zie je dat waar dat mogelijk is (dus meer dan 12 zetels) iedere provincie wel vertegenwoordigd is.

  Een kabinet aan de andere kant is een vertegenwoordiging van de partijen, zij vertegenwoordigen dus niet primair het volk. Over de vraag of dit juist is kun je twisten, maar zo is het staatsrechtelijk geformuleerd.

  Tilburg wordt inderdaad tot West-Brabant gerekend, de kieskring West-Brabant is zelfs daar gevestigd, maar uit ervaring merk je dat Tilburg toch maar wat graag met de ‘grote jongens’ als Eindhoven en Den Bosch aan tafel wil zitten.

  Net als BrabantNu, die vooral op Eindhoven mikken is de SP vooral op Noord-Oost-Brabant gericht. Of ze de West-Brabantse belangen zullen gaan behartigen weten we nog niet, maar de West-Brabantse SP-aanhanger heeft weinig keus in de eigen regio.

 • 10 februari 2011 om 00:39
  Permalink

  Ralph,

  Nogmaals: Tilburg is geen Oost Brabant!
  Daarnaast is het een beetje raar om conclusies te trekken op basis van woonplaatsen. Dat zou dan moeten betekenen dat de het kabinet momenteel vooral bezig is met Limburg (Verhagen, Wilders, Graus, Koopmans, Straus, Van Dijk, Herder) terwijl het juist het verwijt krijgt een Randstad-kabinet te zijn. Men is toch vertegenwoordiger voor de gehele regio? Rutte heeft ook altijd gezegd, als Hagenaar, dat hij premier is van alle Nederlanders?

  Daarnaast zei Rutte ook dat het kabinet en haar bewindslieden moesten worden beoordeeld op hun merites. Wellicht ook wijs om te doen inzake de kandidatenlijst van de SP……

 • 9 februari 2011 om 21:28
  Permalink

  @Robert
  In jouw reactie geef jij zelf aan dat een zetel voor Mark Vissers al kantje boord wordt, de enige West-Brabantse kandidaat wordt dus misschien niet verkozen. Wat dan over blijft zijn alleen maar Oost-Brabanders. Die kunnen natuurlijk oververtegenwoordigd zijn vanwege de roots, maar dan blijft dat ook de SP de belangen voor heel Brabant moet behartigen, en ik vraag me af of Oost-Brabanders genoeg rekening houden met West-Brabant.

 • 9 februari 2011 om 14:30
  Permalink

  @ Ralph
  Een kleine opmerking inzake je bewering over de SP. Ik vind dat je ietswat creatief met feiten goochelt, met je insinuering dat West-Brabant ondervertegenwoordigd is in de SP-lijst. Tilburg is geen Oost-Brabant maar ligt gewoon keurig in het midden! Daarnaast staat op nummer 11 van de SP-lijst weer iemand uit Roosendaal, en ook in de rest van de lijst staan genoeg West-Brabanders waar je als ‘Westerling’ op kan stemmen.De bewering dat ‘West’ in de ogen van de SP niet meetelt vind ik dan ook niet gegrond. Ik denk dat je een lichte meerderheid aan Oost-Brabanders eerder kan herleiden uit het feit dat Oost-Brabant qua oppervlak veel groter is dan west, en de roots die de partij heeft.

  @iedereen
  De vraag die onbeantwoord blijft: Wie maakt er een reële kans om uiteindelijk een zeteltje te bemachtigen? Kijkende naar de huidige zetelverdeling, landelijke trends en lijstposities van de kandidaten kom ik tot het volgende lijstje.
  Yves de Boer (VVD) – behoudt zn zetel
  Alexander Wijers (VVD) – kantje boord erin, weggepromoveerd
  Mark Vissers (SP) – Kantje boord erin
  Peter Rutgrink (PVV) – De partij van Il Duce gaat winnen, maar denk ook dat het hier kantje boord wordt

  Voor de overigen zal het helaas pindakaas worden.
  Sjo Smeets – te laag op de lijst
  Ruben Jacobs – Idem dito, zeker met een halvering van de partij in het vooruitzicht
  Dees Melsen – Te laag op de lijst
  Danielle Janssen – te laag op de lijst

  Verder moet ik zeggen dat het nog behoorlijk stil is omtrent deze verkiezingen. De belangen zijn groot, een minderheid in de Senaat betekent indirect toch het einde van het Kabinet-Wilders. Toch leeft de komende verkiezing absoluut nog niet onder het electoraat.

  Ook ben ik erg benieuwd naar de partij BrabantNu, die een lijst hebben met een hoog Nieuw-Nederlands karakter. Het zou zomaar een verassing kunnen worden.

 • 8 februari 2011 om 23:31
  Permalink

  @ Rutgrink
  Sorry Peter, maar Ralph heeft daar wél een punt. Maar gelukkig staan jouw voorletters wél op het stembiljet. Men moet tenslotte weten op wie men níet moet stemmen, toch?

  PS: Hoe zitten die muilkorven van Geert. Past dat nou een beetje?

 • 8 februari 2011 om 17:07
  Permalink

  Beste Peter,

  Mijn blog is gebaseerd op de website die ik aan het einde van het artikel ook noem, en daar staan alleen bij de PVV geen voornamen of geslacht genoemd. Dat, in combinatie met het eerdere nieuwsbericht dat de PVV als enige partij de vragenlijst over de achtergrond van de kandidaten niet in heeft willen vullen, bracht mij er toe om een opmerking te maken over de transparantie bij de PVV. Ik mag toch aannemen dat u met mij de mening deelt dat kiezers zich moeten kunnen verdiepen in de kandidaten om vervolgens een zorgvuldige keuze te maken?

  Ten tweede heb ik bij geen enkele kandidaat een CV geschetst, omdat dat niet de kern is van mijn blog. Ik daag de lezer wel uit om zelf op zoek te gaan informatie. Dit heb ik ook nadrukkelijk in mijn blog vermeld. Daarbij gaat het niet over het bekend zijn met de kandidaten of niet, uw naam en activiteiten waren mij al (deels) wel bekend, maar ik richtte mijn zin vooral op de (ontbrekende) transparantie bij de PVV en niet op uw verleden. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik in een eerder stadium niet actief heb gekeken wie de penningmeester van de begraafplaats is….

  Ik wens u veel succes met uw campagne en veel wijsheid voor de toekomst.

 • 8 februari 2011 om 16:36
  Permalink

  U schrijft (citaat) “De PVV heeft wel een Oosterhout weten te strikken, maar blijkbaar hecht de PVV nogal aan privacy (nogal vreemd voor iemand die geacht wordt een publieke functie te vervullen) want er worden alleen achternamen genoemd. De Oosterhouter luistert naar de achternaam Rutgrink” (einde citaat) Maar dat is volstrekt onjuist want A- als u op de kieslijst kijkt had u kunnen zien dat daar mijn voorletters gewoon bij staan.B- Als u zo af en toe de krant had gelezen had u kunnen lezen dat mijn naam Peter Rutgrink is en dan met de toevoeging Oud Wethouder.Maar gelukkig voor mij zijn er nogal wat inwoners van Oosterhout die mij wel kennen al was het maar van het dagelijkse radioprogramma bij de ORTS namelijk ´Het Rondje Oosterhout´en als u van sport zou houden had u mij kunnen kennen als de Voorzitter van de Stichting Ronde van de Molen die jaarlijks deze wielerronde organiseert en als u overleden familieleden heeft die begraven of bijgezet zijn op de begraafplaats aan de Veerseweg dan komt u daar eveneens mijn naam tegen als penningmeester. Dus uw kennis van mensen en namen in “Wosterhout” wordt door mij dan ook ernstig in twijfel getrokken.
  Vriendelijke groeten,
  Peter J. Rutgrink.
  Verkiesbaar op lijst 10

 • Pingback: Tweets die vermelden OokvanWosterhout.nl › Opinie: Stem Oosterhout naar Den Bosch! -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *