Opinie: Geen Huis voor/van Cultuur, maar wat dan wel?

Het Huis voor Cultuur is van de baan. Hosanna in het ene kamp, teleurstelling in het andere kamp. Tussen deze feeststemming en mineur is het volgens mij wel tijd om de opties voor het Santrijngebied eens te gaan bekijken. Wethouder Willemse gaf al aan, we kunnen het wel inzaaien of bestraten, maar daarmee wordt het geen mooier plekje.

Dan gaan we eens op ons gemak kijken wat we nu eigenlijk hebben. Een stukje bouwgrond midden in het centrum waar de opties nog voor open liggen. Een ontwikkeling nu moet een HvC op termijn niet uitsluiten. Er zijn in mijn ogen geen andere locaties in het centrum waar een theater/bibliotheek en muziekschool thuishoren. Het zou mooi zijn als dit een product wordt van oosterhouters, dus schiet naar alle mogelijkheid op dit artikel om een mooi plan aan te kunnen dragen.

Een idee dat uit eigen brein ontsproten is bestaat uit fasering. Het is duidelijk dat de behoeften op dit moment anders liggen, maar op termijn zal er toch vervanging moeten komen voor bibliotheek en theater. Heel anders is echter de noodzaak voor H19, de bestaande panden zijn (alweer) toe aan een opknapbeurt en de kans dat deze afgekeurd gaan worden lijkt steeds groter te worden. Zij zullen dus zo snel mogelijk nieuwe huisvesting moeten krijgen. Als component van een toekomstig HvC kan dit deel alvast gerealiseerd worden inclusief een grote parkeergarage. De rest van het HvC kan hier dan later ook op gebouwd worden.

De omgeving van het Santrijngebied kan dan in stappen een fraai leefgebied worden, waarbij het blik uit beeld verdwijnt. De realisatie van een bibliotheek nieuwe stijl, een soort leescafé, zorgt ervoor dat de toren van de Sint Jan weer de volle aandacht kan krijgen. De bestaande uitbouw van de bibliotheek kan dan immers gesloopt worden. Uiteindelijk wordt een nieuw theater gerealiseerd en daarmee maakt De Bussel plaats voor nieuwe ontwikkelingen.

De locatie die met sloop van De Bussel vrijkomt kan dan benut worden voor het trekken van grote winkelketens. De zo vurig gewenste H&M kan hier terecht, maar ook V&D kan een trekker worden aan deze kant van het centrum. Dan creëert men meteen ruimte voor een grote kledingzaak midden in Arendshof. Op de huidige parkeerplaats achter de kerk kan het hotel een parkeergarage bouwen en uitbreiden met een vleugel. Een facelift maakt het hotel weer geheel bij de tijd.

Op lange termijn investeren we daarmee in een uitbreiding van het oosterhoutse centrum waarbij heel bewust wordt nagedacht hoe bestaande elementen gebruikt kunnen worden. Een prachtige entree, een cultuurkwartier, prettig parkeren en fijn winkelen in een gebied met respect voor haar historische elementen.

Win-win-win-win? Ik mis ongetwijfeld nadelen, maar dat laat ik aan de reacties over, het is een werkdocument en bedoeld om de gemeente te inspireren met een goed plan te komen.

3 gedachten over “Opinie: Geen Huis voor/van Cultuur, maar wat dan wel?

 • 13 februari 2011 om 10:24
  Permalink

  We moeten de schaal van Oosterhout niet uit het oog verliezen. Meer winkels kan op dit moment niet. Parkeren alleen midden in het centrum, dus onder de Markt, Schapendries of Heuvel. Eerst meer inwoners.

 • 13 februari 2011 om 03:12
  Permalink

  Met jouw zinvolle bijdrage wordt dit echt een prachtplan! Zonder dat mooie idee van jou hadden we echt niet verder gekund.

  Denk eens constructief mee in plaats van zure comments te geven, daar heeft helemaal niemand iets aan..

 • 12 februari 2011 om 22:48
  Permalink

  Je hebt het nog steeds niet begrepen hè Jeffrey?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *