Opinie: Ketting-Olivier gaat voor continuïteit en verandering zorgen

Nieuws mogen we het niet meer noemen: Alexander Wijers geeft zijn positie als VVD-fractievoorzitter in handen van Jasper Ketting Olivier. Opmerkelijk allerminst, het zat in de lijn der verwachtingen dat de VVD één van de jongere kandidaten op de lijst als nieuwe fractievoorzitter in wilde zetten. Is het ook goed? Ja, wat mij betreft wel.

Er zijn in het oosterhoutse mensen die kritisch tegen de VVD aankijken. Terecht, want de VVD neemt soms zeer stevig stelling in gevoelige onderwerpen. De partij is opnieuw naar rechts getrokken toen ze te dicht bij het midden kwamen en dat heeft de links-rechts verhoudingen op scherp gezet. Oosterhout is daar niet vreemd in, want ook hier leek zich een duidelijke links-rechtsverdeling te ontwikkelen. Oud-fractievoorzitter Wijers had hier een duidelijke vinger in de pap.

Daarbij leek Wijers regelmatig in de clinch te komen met mede-vvd’er Peters, wat voor de stabiliteit van de oosterhoutse VVD-fractie niet gunstig was. Uiteindelijk kwam het provinciehuis in zicht voor Wijers en daarmee komt een einde aan de gespannen sfeer binnen de partij.

De opvolger is een jonge liberaal die kan bogen op de ervaring van zijn partij, zonder een stempel als ‘instituut’ mee te dragen. Dat maakt het gezicht van de VVD ineens toegankelijk, tenminste als Ketting-Olivier daarvoor openstaat. Dat schept ook mogelijkheden voor andere coalities bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, omdat het oude-jongens-krentenbrood clubje van Wijers, Kastelijns en Bode dan definitief niet meer bestaat.

Het lijkt me een behoorlijke uitdaging voor Ketting-Olivier, maar met eigen wilskracht en de support van zijn partij kan hij zich ontwikkelen tot een goede politicus voor Oosterhout. Winnaar is dan vooral de VVD, die schonen het imago op van een ‘rode broeken met polo’ partij die vooral niet voor de gewone mens is. Daar zit de uitdaging Jasper, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *