Opinie: TSC en de grote clubverhuizing

Overzicht van het gebied Warandelaan/Wilhelminakanaal

Eerder dit jaar voorspelde verschillende bloggers hier samen een 20 tal onderwerpen die zich dit jaar in de kijker zouden gaan spelen. Op deze lijst staat ook, jawel hoor: “De grote club verhuizing. Vijfeiken –> Contreie”. En inderdaad het is raak, al ruim een jaar vallen allerlei partijen over elkaar heen wat er moet gebeuren. Het hete hangijzer is TSC. Niemand lijkt het antwoord te weten, het is ook complex: clubhistorie staat lijnrecht tegenover het grote geld. En we weten allemaal, voetbal en geld is de slechtst mogelijke mix. Want voetbal is emotie en geld is ratio. TSC zit niettemin in een lastig pakket en wordt moreel gedwongen plaats te maken voor een villapark. Ratio versus emotie dus, ik maak het mezelf moeilijk.

Ratio:

De feiten liegen er niet om, van 8,9 tot 17,2 miljoen nettowinst wordt ons beloofd. Daarnaast is TSC weg van een moeilijk bereikbare locatie en krijgt het een gloednieuwe accommodatie, met kunstgrasvelden en een mooi nieuw eigen hoofdveld. De bereikbaarheid wordt beter, maar tegelijkertijd ook slechter. Wie komt er op het fietsje dat hele eind vanuit Oosterheide naar de Contreie? Of rijdt iedereen tegenwoordig met energiezuinige weinig fijnstof uitstotende wegenbelastingvrije compacte auto alsnog over de zo vervloekte LMP-weg naar de contreie om zijn kroost af te leveren recht onder de stankcirkel van boer Harmsen met vrij uitzicht op de prachtige oersaaie loods van Prologis? (En nu mag u weer ademhalen)

Emotie:

Voetbal is emotie, cliché, maar die zijn altijd waar, anders waren ze geen cliché geworden. Een club verplaatsen ligt altijd gevoelig, den hollandschen mensch is immer conservatief en heeft koudwatervrees. Waarom weggaan van een plaats waar je het goed hebt, je een gezellig clubhuisje hebt staan, het ligt lekker in de natuur verstopt en okee, de muren zijn net zo groen uitgeslagen als het gras. Het is allemaal wat vervallen, maar we zijn er gelukkig. Nu staat er een meneer van de gemeente op de stoep die zegt dat we weg moeten voor een paar rotcenten die ze toch wel aan het verkeerde uitgeven.

Als klap op de vuurpeil moeten we het terrein ook nog delen met meerdere clubs, dat levert wekelijks een spannende stads-derby op.

Alternatieven…?

Een sleutelwoord in overheidsland is multifunctioneel gebruik. Samen zoveel mogelijk gebruik maken van dezelfde faciliteiten. Dat bespaart ruimte en alles wat er is wordt beter gebruikt, dus dat is allemaal ideaal. Kunnen we zo’n slimme truc dan niet toepassen op dit vraagstuk? Ja natuurlijk, u vraagt wij draaien. Nagel uzelf vast aan uw stoel, want u had dit zelf willen bedenken.

In het gebied rond de Warandelaan/het Wilhelminakanaal zijn vele sportvelden gesitueerd. Niet alleen Scorpio, TSC en MHC De Warande hebben sportvelden, ook het Hanzecollege en het MFC hebben hun eigen velden. En we hadden het zojuist over samen doen! Juist, dat kan efficiënter. Het maakt dan niet zoveel uit welke variant je kiest: alles aan de noordkant van het kanaal en dan woningen op het TSC terrein, of dure stadsvilla’s langs het kanaal achter het Frencken en het Hanze. In dat laatste geval zou je de historie van TSC niet aantasten. De grondpositie’s zijn daar natuurlijk wel al deels vergeven zo kan ik mij voorstellen, maar als men daar nog trucs voor nodig heeft ben ik bereid mee te denken.

Concluderend

Geld willen verdienen als gemeente is geen schande, het is zelfs een verrassend ondernemende instelling. Maar iedere ondernemer weet dat hij de boel maar één keer uit kan buiten, een publieke veroordeling is de doodsteek voor een renderend bedrijf. Of je van een gevoellig dossier als TSC af moet blijven is aan de wijze heren (en dames) aan het slotjesveld, maar denk er goed over na en bedenk wat er aan alternatieven mogelijk is alvorens een onherroepelijk besluit te nemen!

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

Een gedachte over “Opinie: TSC en de grote clubverhuizing

 • 18 mei 2011 om 13:44
  Permalink

  Om even op de ratio terug te komen. Die miljoenen die ons voorgeschoteld worden zijn helemaal niet zeker.
  Wát als de woningmarkt nóg verder inkrimpt, wat gezien de huidige situatie met de dag aannemelijker wordt? De protesten van omwonenden, die er bij ‘de Warandepoort’ ook al waren. En meer van die onzekerheden.
  Dat maakt het allesbehalve zeker dát er ook geld verdient gaat worden. Tel daarbij op de aversie vanuit de bevolking tegen dit plan en het moet voor dit college toch duidelijk zijn.
  Oh nee, die zijn ziende blind en horende doof!
  College van Betweters en Wilsonbekwamen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *