Opinie: De coalitie is verdeeld, hoera! hoera!

Eindelijk gebeurde het, datgene waar ik al eerder toe opgeroepen had. Bij onderwerpen die niet in het coalitieakkoord geregeld zijn kan de coalitie best verdeeld stemmen. Dat is niet slecht, dat is geen teken van een naderende breuk. Nee, het is een teken dat de inhoud de overhand gaat nemen.

Het was even wennen voor de oppositiepartijen en voor de aandachtige toeschouwers in de raadszaal, maar de coalitie durfde toch echt verdeeld te stemmen. Afgelopen donderdag waren er zelfs moties ingediend door een coalitiepartij en een oppositiepartij samen. Waar een aantal mensen gelijk roept dat dit slecht is, vindt ik dit juist een erg goed teken. Het wil namelijk zeggen dat de inhoud de boventoon gaat voeren.

Het afgelopen jaar ontstond er meer en meer het beeld dat de coalitie alles in achterkamertjes regelt. De drie ‘partners in crime’ Alexander Wijers, Arnoud Kastelijns en Carla Bode regelden alles en de oppositie had het nakijken, GroenBrabant in de vorige periode zat er alleen omdat de wijlen wethouder een sterke wethouder financiën was. Nu het CDA deze periode meedoet wil Piet de Jong niets liever dan aansluiten bij het vriendengroepje.

Maar het CDA maakte een grote fout in het dossier TSC. Afstappen van het verkiezingsprogramma kan, zeker om de stabiliteit in de coalitie te bewaren. Maar het is natuurlijk ontzettend suf en vreemd om ‘vanwege de coalitie’ te draaien terwijl twee collega-coalitiepartijen vrolijk tegen het voorstel stemmen. Door zo te stemmen heeft het CDA zich compleet ongeloofwaardig en belachelijk gemaakt.

Terug naar de kern, het is helemaal niet vreemd om als coalitie verdeeld te stemmen. Een coalitie bestaat namelijk uit meerdere partijen en iedere partij heeft andere meningen of accenten. Als dat in een coalitie niet zou kunnen dan is het ook geen coalitie meer omdat je dan feitelijk één partij hebt, en daarmee dus een absolute meerderheid. Uiteraard regel je als coalitie de politiek zware punten in het coalitieakkoord maar daarbuiten kan iedereen zijn eigen gang gaan.

2 gedachten over “Opinie: De coalitie is verdeeld, hoera! hoera!

 • 8 juli 2011 om 11:08
  Permalink

  Zolang als in Oosterhout mensen met tunnelvisie aan het roer zitten zal je weinig inhoudelijks tegenkomen. Waar ze hier goed in zijn is ‘achter de elleboog’ en eigenbelang. De carnavalsgedachte is hun hoogste gedachtegoed en die gaat niet verder dan hun (carnavals-)neus lang is.
  Ik zou best wel wat dieper in willen gaan op het een en ander. Heb deze site pas ontdekt en zal volgende keer iets moois aanleveren met inspiratie voor een ander.

 • 23 juni 2011 om 12:59
  Permalink

  Zichzelf belachelijk maken, kun je de Citroendemocraten wel toevertrouwen!
  Maar kiezersbedrog plegen is toch iets van een andere orde dacht ik zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *