Opinie: Centrumbewoners en hun blik

Opnieuw een enthousiaste en positieve reactie van de centrumbewoners. Onze vrinden hebben er een handje van om de pers op te zoeken om te spreken over misstanden. Na de drama’s over sluitingstijden en het Parkfeest is dit keer het blik op straat het onderwerp. In de huidige situatie kunnen centrumbewoners voor een prikkie een parkeervergunning aanvragen. Voor iets meer dan een prikkie zelfs een tweede. De gemeente is echter klaar met al die auto’s en heeft een nieuw regime bedacht…

In dit nieuwe regime vraagt de gemeente van de bewoners om een priveplaats op eigen terrein of de eigen garage te gebruiken als dit mogelijk is. De tweede vergunning zou dan aan € 130,- beschikbaar zijn. Het is niet uniek dat mensen hun garage ombouwen tot werkruimte, maar het is en blijft een garage. Dat is dus een van de problemen waar het CBO tegenaan loopt, want zij vinden dat je zelf mag bepalen wat je met je privéruimte doet. Met de krappe beschikbaarheid van parkeerplaatsen in het centrum is het wat mij betreft echter reëel om een privéparkeerplaats ook zo te gebruiken en deze niet bij het huis te trekken. Daar hebben centrumbewoners en hun buren immers ook profijt van.

Want bezoekers aan het centrum en visite van de buren die buiten de betaalde uren in de straat parkeren, dat is addergebroed. In meerdere reacties onder het artikel in BN/De Stem komt naar boven dat een vergunning ook een claim voor een plek zou moeten zijn. Waarschijnlijk voor de deur en anders op hooguit een minuut afstand. Iedereen die het oosterhoutse centrum kent weet echter dat de parkeerruimte krap is en dat je dus soms wat verder zou moeten lopen. Omdat centrumbewoners ook graag een fraai centrum hebben zoals de gemeente dat nastreeft lijkt mij weinig mis met de huidige plannen.

Helaas hebben centrumbewoners meerdere belangen en ik geloof niet dat een kleine club de mening van het hele centrum kan verkondigen. Daarom zou ik graag de reacties lezen van de mensen die zich niet door het CBO vertegenwoordigd voelen. Dan is het beeld pas echt compleet.

2 gedachten over “Opinie: Centrumbewoners en hun blik

 • 24 juli 2011 om 20:45
  Permalink

  Er zitten voor- en nadelen aan het wonen in het centrum. Je zit dicht bij alle voorzieningen en je krijgt te maken met bruisende evenementen. Daar staat tegenover dat je je heilige koe ergens moet parkeren. Dat daarbij alle beschikbare ruimte zo goed mogelijk benut moet worden vind ik logisch.

  Als je heilige koe niet in de garage mag, maar wel vlakbij de deur moet staan voor een prikkie (of zelfs gratis) en je daarnaast ook nog openlijk klaagt over de voordelen die ik hierboven noem, raad ik de leden van het CBO aan in de 90% van Oosterhout te gaan wonen waar geen evenementen en faciliteiten zijn en het parkeren gratis is!

 • 24 juli 2011 om 20:07
  Permalink

  Wat een vooringenomenheid is in dit artikel toch weer terug te lezen.

  Dat de toon van CBO soms qua zeurderigheid Oldeneel benadert, is een legitiem punt. Maar, of je het nu eens of oneens met ze bent: CBO heeft het recht om haar mening te verkondigen. Net als de bewoners van Zuiderhout inzage Oranjewoud en van Vrachelen inzage de LMP-weg. De bevolking die bepaalt. Dat heet nu democratie.

  Maar vooruit. Bij deze dan een reactie van een centrumbewoner die zich niet direct geassocieerd voelt met CBO.

  Het idee van de gemeente mist een gedegen toets met de realiteit. Veel woningen met garage zijn koopwoningen. De bewoners hebben zelf de vrijheid om hun huis in te richten zoals zij dat willen. Het is niet aan de gemeente om deze huiseigenaren te dwingen om hun auto in de garage te parkeren. Juridisch gezien heeft de gemeente, zover ik kan beoordelen, ook geen schijn van kans mocht het CBO dit aanhandig maken bij de rechterlijke macht.

  Wil de gemeente echt werk maken van het verkeers- en parkeerbeleid van het centrum zal men toch uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Denk aan het aantrekkelijk maken van het centrum voor fietsers, investeringen in het busvervoer, ondergrondse parkeervoorzieningen die de gemeente zelf uitbaat. Zo houdt de gemeente de regie in eigen hand en hoeven de centrumbewoners niet uitgemolken te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *