Opinie: BIZ, beter dan het alternatief

In de wereld van centrumondernemers is het een lang gehoorde irritatie. De ‘kleine’ lokale ondernemers die verenigd zijn in een ondernemersvereniging betalen de gezamenlijke voorzieningen terwijl een aantal ondernemers niet mee betaald, maar wel de lusten heeft. Met name de grootwinkelbedrijven profiteren hiervan. De BIZ kan dit probleem oplossen.

Het is een lastige tijd om ondernemer te zijn in het centrum van een stad, zo ook in Oosterhout. De crisis zorgt voor lagere bestedingen bij de consument en de prijzen voor huur stijgen wel. Om klanten naar jouw stadscentrum te halen moet je als binnenstad onderscheidend zijn aan andere binnensteden en zorgen voor een goed winkelklimaat.

 Hierbij horen onder andere goede verlichting en rond de kerstdagen ook feestelijke aankleding met speciale verlichting en eventueel een kerstboom. Ook acties waarbij de consument in winkels zegels kan sparen draagt bij aan het vergroten van het aantal bezoekers.

Deze zaken moeten alleen wel betaald worden, en voor het slagen van een actie is het van belang dat zoveel mogelijk ondernemers meedoen. Voor ondernemers kan het daarom een doorn in het oog zijn als andere ondernemers niet meebetalen aan de gezamenlijke voorzieningen. Aangezien voor iedere ondernemer het kostenplaatje de laatste jaren steeds belangrijker wordt hebben de kleinere ondernemers weinig zin om alle kosten te betalen. Zeker als de grote ketens als C&A, Marskramer en Free Record Shop niet meebetalen.

Dat er nu een Bedrijven Investerings Zone ingesteld wordt is in dat opzicht positief. Dit fenomeen bestaat nog maar kort en de gemeente kan een BIZ alleen instellen als een meerderheid van de ondernemers daar om vraagt.

Uiteraard is er de vrees bij de consument voor prijsstijgingen als gevolg van de BIZ, maar deze vrees is volgens mij onterecht. Omdat het vooral de grote ketens zijn die niet meedoen zullen de prijzen niet stijgen omdat die ketens landelijke prijzen hanteren en dus niet afhankelijk zijn van de lokale situatie. Het kiezen voor de BIZ is ook beter dan de alternatieven. Niets doen zorgt namelijk voor het afhaken van de kleinere ondernemers en daarmee een mindere uitstraling van het centrum van Oosterhout. Een andere oplossing zou het invoeren van een reclamebelasting zijn, maar dat is geen gewenste ontwikkeling in mijn ogen. Het gevaar van een belasting is namelijk dat de opbrengsten in de toekomst voor andere zaken gebruikt gaan worden dan het verbeteren van de aantrekkelijkheid van het winkelgebied. Ook dreigt het gevaar dat de belasting verhoogd gaat worden als de gemeente meer inkomsten nodig heeft, deze kosten zullen door de lokale ondernemers wel doorberekend worden.

Concluderend valt te stellen dat de BIZ een goede manier is om het winkelgebied in Oosterhout aantrekkelijk te houden en te zorgen dat iedere ondernemer een eerlijke bijdrage levert. Uiteindelijk is de consument hier de winnaar omdat de sfeer en uitstraling van het winkelgebied beter wordt en de consument met acties prijzen kan winnen.

3 gedachten over “Opinie: BIZ, beter dan het alternatief

 • 16 juli 2011 om 21:55
  Permalink

  Weest allen een beetje blij en onblij, het hoort er bij, kijk naar de sterrenhemel ,… uit sterrenstof zijn we allen gemaakt, snoepjes zijn we voor elkaar, zolang het doorduurt, en we voor elkaar vrolijke kleuren kunnen borduren, met fijne naaldjes, in een wit laken , elk naaldje telt, op een ons door de zon aangeboden wit veld, …….. ons dagelijkse leven-kleedje, U maakt er de kleurtjes bij, wij neuzen rond, en dat is het klein winkelbedrijf……creativiteit, doe doe doe…..en het zal ons allen welbevallen, succes…

 • 15 juli 2011 om 21:54
  Permalink

  De rijken en gefuseerden en de mensen die rookwolken doen opsteken, opdat U verdwaald raakt, samen met de “politiek gelieerden” worden steeds rijker, en wonen steeds elders, totdat ook daar de geraniums van het dak vallen, desondanks, ik zing er een een heel mooi liedje bij….., lekker slapen, morgen lekker ontbijten zolang het nog kan, maar wees goed voor de wereld, weet U wat de wereld is? mensen let op Uw zaak , nogmaals, don’t worry be happy, zolang … wees bescheiden en kijk naar kleine dingen die Uw dagelijks leven een lichtpuntje kunnen geven en eventueel even verblijden…. ik steek een kaarsje op voor U, doe ik al jaren, en zing er een liedje bij, op mijn bescheiden wijze, in mijn ziel ben ik met U allen verbonden.

 • 15 juli 2011 om 21:01
  Permalink

  Er wordt één ding niet vemeldt. Die zogenaamde ‘Freeriders’, de grote winkelketens, worden door de wethouder hier ontvangen alsof het de zonnekoning zelf is.
  Marcel ‘Oranjewoud’ Willemsen, pleitte onlangs nog voor een heuse H&M.
  Ik vraag me af of hij dat bedrijf niet de ‘BIZ’ bijdrage al bij voorbaat heeft kwijtgescholden. Want dat is hoe de hazen nu lopen in dit gat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *