Opinie: Gezocht: Politiek Strateeg

Het college van B&W in Oosterhout heeft dringend behoefte aan een goede politiek strateeg, eentje die snapt hoe politiek werkt. Dit zou het college veel hoofdpijn schelen en er voor zorgen dat de keuzes gemaakt worden die noodzakelijk zijn om Oosterhout op de toekomst voor te bereiden.  Zowel coalitie, als oppositie en burgers kunnen daar baat bij hebben.

 Laat ik maar gelijk helder zijn, naar mijn mening neemt het college een aantal goede besluiten voor de toekomst van Oosterhout. 3 vestigingen van de bibliotheek is teveel een stad als Oosterhout, zeker als je kijkt naar de veranderende functie die de bibliotheek in onze samenleving in gaat nemen. Ook het aantal buurthuizen kan omlaag geschroefd worden, de huidige opzet past ook niet meer in de huidige samenleving. Een nieuwe opzet voor de buurthuizen is goed voor de stad, en minder buurthuizen die beter op hun taak zijn ingericht kan een goed uitgangspunt zijn. Het behouden van Oranjewoud kan goed zijn voor de stad, een stad met een bedrijf als Oranjewoud binnen de stadsgrenzen is aantrekkelijker dan een stad zonder een bedrijf als Oranjewoud.

 Wat deze besluiten gemeen hebben? Dat ze zo ontzettend slecht uitgelegd en verkocht  zijn door het college. Het lijkt wel of er in het huidige college niemand zit die een politiek beladen voorstel goed kan verkopen.

 Kijk bijvoorbeeld ook naar de voorstellen om het goedkope parkeertarief in het centrum af te schaffen en om te komen tot een andere manier van rioolheffing. In tijden dat de middenstand het al lastig heeft, is het niet handig om binnen korte tijd twee besluiten te nemen die door de middenstand als bedreiging worden gezien. Zeker niet op het moment dat de binnenstad de ambitie heeft om Beste Binnenstad te worden, het college helpt daar niet echt aan mee op deze manier. Als het college het dan ook nog nalaat om deze besluiten goed toe te lichten krijg je alleen maar meer weerstand.

 Eenzelfde fiasco vond er plaats rondom het Santrijngebied. Het college is er niet in geslaagd om de gemeenteraad te overtuigen dat het over de korte termijn heen moet kijken en voor een goed besluit op lange termijn moet kiezen. Door onvoldoende optreden heeft het kortzichtige politiek populisme gewonnen van de realistische lange termijnvisie.

Het proces rondom Oranjewoud is ook schrikbarend slecht gelopen, met als triest dieptepunt het optreden van wethouder Willemsen in het programma De Slag om Nederland.  

 De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat de Oosterhoutse coalitie sinds het vertrek van Alexander Wijers geen leider meer heeft. Jasper Ketting Olivier is nog te jong voor die rol, Bisschop heeft het al moeilijk genoeg met zijn eigen fractie, Kastelijns heeft teveel oud zeer tegenover zich zitten en Piet de Jong vind het allang best dat zijn partij weer in het college zit. Ook in het college zit niemand die deze leiderschapsrol op zich kan nemen. Peters mist de charisma, Willemsen heeft zijn verhaal soms onvoldoende onder controle, Janse doet haar werk prima maar daar blijft het bij (meer hoeft natuurlijk ook niet, je werk goed doen is het belangrijkste) en Carla Bode, tja, dat is gewoon Carla. Burgemeester Huisman is een prima burgemeester, maar ook geen leider van een stadsbestuur.

 Uiteindelijk is Marcel Willemsen de enige in het huidige college die de leiding over het stadsbestuur kan nemen. Samen met Marian Janse is hij in mijn ogen de enige die volgende periode terug mag komen op de wethouderspost. Maar dan is het wel noodzakelijk dat Willemsen (en eigenlijk het hele college) een goede adviseur krijgt die weet hoe de politiek werkt en hoe je moeilijke voorstellen op de juiste manier  naar buiten kunt brengen. Bij tegenslag niet naar anderen (lees de raad) gaan wijzen en voordat je een debat in gaat de feiten kennen en ze op een rijtje hebben zijn de belangrijkste aandachtpunten daarbij. Kortom, ik weet dat er bezuinigd moet worden op het aantal ambtenaren, maar ik zou er voor willen pleiten om een uitzondering te maken voor een goede politieke strateeg. Dat helpt het college en eigenlijk ook heel Oosterhout verder. Want met een goede strateeg krijgt ook de oppositie het gevoel dat ze eindelijk eens serieus genomen worden.

 

3 gedachten over “Opinie: Gezocht: Politiek Strateeg

 • Pingback: Opinie: Gezocht: Capabele bestuurders | OokvanWosterhout.nl

 • 3 april 2012 om 23:27
  Permalink

  @Ad Dit is geen sollicitatie hoor. Ik weet niet eens of ik wel geschikt zou zijn in die functie.

  De Oosterhoutse politiek is wel interessant, maar is qua tijd niet te combineren met mijn huidige functies. En je moet het raadswerk mijns inziens alleen doen als je er voldoende tijd voor hebt.

 • 3 april 2012 om 16:51
  Permalink

  Is dit een sollicitatie?
  Je zou je ook met “de politiek” kunnen gaan bemoeien.
  Er zijn genoeg partijen op zoek naar talent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *