Opinie: Asbest als sluipmoordenaar

Het is van de jaren ’50 tot midden jaren ’90 gebruikt in praktisch alle gebouwen, is onschuldig als het op zijn plaats blijft, maar als het beschadigd raakt is het levensgevaarlijk. Hele kleine vezels die een nare ziekte als asbestkanker kunnen veroorzaken. Het gevaar kan in uw eigen huis zitten.

In  een recente uitzending van Zembla kwam pas echt naar voren waar asbest zoal in voorkomt, in een uitzending van Recht gezet kwam een slachtoffer van asbestkanker aan het woord. In een onderzoek naar scholen viel op dat het gros van de scholen zich niet eens bewust is van het aanwezige asbest, en dat terwijl scholen altijd onderhevig zijn aan verbouwing en verandering. De kans om door een plaat te boren is dus vrij groot, en de vezels die vrijkomen kunnen heel veel jonge mensen besmetten en doodziek maken.

We hebben het dus nogal over een gevaarlijk goedje. De uitzending van Zembla toont dat wat mij betreft wel aan, en dat terwijl het in ons dagelijks leven veelvuldig voorkomt. Een goed voorbeeld staat in uw achtertuin. Als de golfplaten op de schuur een jaar of 20 tot 30 oud zijn, mag uitgegaan worden van asbest. Daar hebben destijds mannen gewoon in geboord en aan gezaagd, wellicht was u er zelf nog bij. Het ruimen van asbest is een soort ruimtemissie en kost een hoop geld. Voor de gemiddelde burger onnoemelijk duur. Maar buiten het feit dat u veel asbest in de woning kan hebben, komt u ook regelmatig bij overheidsdiensten en gebouwen over de vloer waar asbest veelvuldig gebruikt is.

Oosterhout kent vanzelfsprekend ook een groot aantal gebouwen waar in zeer zekere mate asbest in verwerkt is. Zo is het te verwachten dat, wanneer Oosterhout het gemeentehuis gaat verbouwen, er een hoop asbest boven komt. Het pand dateert immers uit de jaren ’70 toen asbest algemeen werd toegepast. Zou de gemeente zelf weten hoeveel asbest er in hun pand zit en dat het leggen van een netwerkkabel al tot grote gezondheidsrisico’s kan leiden?

In buurthuizen, peuterspeelzalen en (basis)scholen verwacht ik zo ook nog het nodige asbest. Alle instanties hebben gemeen dat interne verbouwingen vaak door eigen personeelsleden of tegen een laag tarief uitgevoerd worden. Wat gebeurt er dan als er asbest geconstateerd wordt? In Amsterdam is de school op slot gegaan, want veiligheid ging voor alles. Hopelijk is dat besef hier in Oosterhout ook zo.

Overigens komt er nog een asbestgeval van formaat bij als men besluit het huidige Amphia ziekenhuis te slopen of te herontwikkelen. Als kolos uit de jaren ’60 kan het ziekenhuis immers niet asbestvrij zijn. Nu nog veilig achter muren en plafonds, maar straks een van de topics waarom de sloop of herontwikkeling vertraging oploopt.

Gelukkig kunnen we thuis beginnen met het uitbannen van asbest. Het kost een hoop geld, maar bij een grote verbouwing van je woning is dat het wel waard. Het schuurdak vervangen is een kleine moeite waarmee je de risico’s enorm kan beperken en kom je een jaren ’70 zeiltje tegen? Trek het dan niet zomaar los, wie weet kost het ruimen je dan uiteindelijk meer dan een goede aannemer zou rekenen.

Een gedachte over “Opinie: Asbest als sluipmoordenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *