Opinie: Op zoek naar talent

Al ruim twee jaar is de huidige gemeenteraad in functie. Over een grote anderhalf jaar zijn er dus alweer gemeenteraadsverkiezingen. Voor de politieke partijen is het nu dus tijd voor een stevige evaluatie en het maken van plannen voor de toekomst. Wat willen we de komende anderhalf jaar nog doen? Wie komen er terug op de lijst? Waar halen we onze nieuwe talenten vandaan? 

Anderhalf jaar tot aan de verkiezingen lijkt nog een hele tijd, maar eigenlijk gaat het erg snel. Volgend jaar zomer weten de meeste van de zittende raadsleden wel of zij nog een periode door willen, en belangrijker nog, of zij kans maken op een hoge plek op de lijst. Komend jaar zullen we dus nog een aantal politici zien die zich extra willen profileren voordat de kandidaatstelling weer gaat beginnen. En na de zomer van 2013 zullen er ook een aantal raadsleden zijn die minder verbaal aanwezig zullen zijn omdat zij weten dat zij (vrijwillig of niet) laag of niet op de lijst komen te staan. Kortom, er ontstaat een hele andere dynamiek tussen de raadsleden.

Ook inhoudelijk is deze zomer een moment van bezinning voor de partijen. Vanaf de begrotingsbehandeling in 2013 begint de campagnekoorts en zullen beladen voorstellen aangehouden worden tot na de verkiezingen. Dat betekent dat partijen nog een jaar de tijd hebben om zaken binnen te halen. Ik hoop dat partijen het reces gebruikt hebben om na te denken over wat ze zelf nog echt willen bereiken. Daar zullen ze de komende maanden naar moeten handelen, om richting de verkiezingen resultaten te kunnen laten zien.

De naderende verkiezingen zetten ook de onderlinge verhoudingen in de coalitie onder druk. De vraag is wanneer coalitiepartijen de verkiezingsdatum op hun netvlies krijgen en eens ‘nee’ zeggen tegen een voorstel. Wanneer dit gebeurt heeft dat waarschijnlijk tot gevolg dat alle grote onderwerpen stil komen te liggen of vertraagd worden. Niemand wil een jaar voor de verkiezingen breken met de coalitie, want dat betekent dat de kans dat jouw partij volgende keer in het college komt flink kleiner geworden is. En als je een wethouder in het college hebt kun je veel meer bereiken dan in de oppositie. De belangen zijn dus groot.

De afdelingsbesturen hebben misschien nog wel de lastigste taak, namelijk het vinden van nieuwe politieke talenten. De Oosterhoutse politiek voldoet nog steeds aan het pessimistische beeld dat de gemiddelde burger heeft bij de politiek. Hiermee breken is erg lastig. Daarvoor lijkt nieuwe aanwas nodig, aanwas die de ruimte krijgt om te groeien. De afgelopen tijd hebben we gezien dat de ‘jonkies’ bij VVD, CDA en GroenLinks het niet verkeerd doen. Met name bij de VVD lijkt een enthousiaste twee-eenheid te ontstaan tussen Ketting Olivier en Melsen. Goed voorbeeld doet volgen, dus hopelijk gaan ook de andere partijen aandacht besteden aan jongeren.

Het gebeurt niet vaak dat politieke talenten zich zonder hulp of duwtje bij een politieke partij melden, dus de partijen zullen actief op zoek moeten naar frisse krachten. Tijdens feestjes, bijeenkomst of zelfs langs de lijn bij een sportclub goed opletten op iemand die een passende mening heeft over lokale of landelijke zaken en die dat ook nog eens goed kan verwoorden. Vervolgens zorgen dat je diegene enthousiast maakt voor jouw partij en dan kan het trainen beginnen. Waar landelijke partijen vaak wel trainingen hebben voor aankomende raadsleden, zouden lokale partijen er goed aan doen om eens op Google te zoeken naar aanbieders van debattrainingen en andere passende trainingen. Om kosten te besparen kunnen de lokale partijen misschien eens bij elkaar gaan zitten om meerdere kandidaten te laten trainen, wat de kosten weer drukt. Want een goede basis bij alle partijen vergroot de kracht en kundigheid van de gemeenteraad, en dat kan Oosterhout goed gebruiken.

6 gedachten over “Opinie: Op zoek naar talent

 • 20 augustus 2012 om 21:52
  Permalink

  Het is ook niet positief bedoeld van mij omdat Talent hebben een gave is en amibitie staat voor een groot ego en staat voor domheid. Dus was een beetje cynisch bedoeld !!

 • 14 augustus 2012 om 18:36
  Permalink

  @Wosterhouter Ik zou heel flauw kunnen reageren door de definities van kwaliteit, kennis en kunde uit de ‘DikkevanDale’ te kopiëren. Maar onder de streep komt het er op neer dat ik het belangrijk vind dat de mensen die ‘het volk’mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad goede voelsprieten hebben voor wat er leeft in de gemeenschap, dit kunnen vertalen in een visie en zodanig kunnen acteren dat in lijn van die visie gewerkt, gedacht en uitgevoerd wordt. Dus een vertaalslag kunnen maken op lokaal politiek niveau. Hoelang iemand in de raad zit of hoe goed hij/ zij kan verkopen zijn voor mij geen criteria. Ik wil merken en zien dat degene aan wie ik mijn stem heb gegeven zijn of haar best doet voor Oosterhout

 • 14 augustus 2012 om 17:20
  Permalink

  @Peter de Hoogh, Kun je kwaliteit, kennis en kunde dan nader definiëren?

  Ik stel primair dat het tijd is voor een nieuwe generatie, puur omdat tijden veranderen en sommigen al wel heel lang meelopen.

  Ambitie zie ik vooral als hun ambitie met Oosterhout, niet zozeer als hun persoonlijke ambitie, dat levert inderdaad ego´s op. Daarnaast denk ik ook dat mensen met wereldse ambitie´s niet op het raadswerk en de raadsvergoeding van gemeente Oosterhout afkomen.

 • 14 augustus 2012 om 15:35
  Permalink

  Wederom een boeiend stuk van Ralph over het naderende stormpje in de politieke vijver in Oosterhout. Hij beschrijft op boeiende wijze wat er gaat gebeuren binnen de politieke bewegingen die actief zijn in Oosterhout. Het ‘poppetjesspel’gaat er weer aan komen. Voor alle betrokkenen altijd weer spannend: voor de individuele fractieleden; is er voor mij nog wel plaats (heb ik mij voldoende geprofileerd?) maar ook voor de bestuurders die bepalen wie op welke plaats op de verkiezingslijst komt (kiezen we voor veilig of voor kwaliteit?)
  Met name kwaliteit van de raadsleden, maakt dat ik het oneens ben met Wostrouter en Fever. Waar zij beiden stellen dat het de huidige raadsleden aan ambitie ontbreekt, vind ik politiek talent en kwaliteit belangrijker. Als ambitie drijfveer wordt stijgt het aantal ‘egootjes’in de gemeenteraad tot onacceptabele grootte. De raad wordt op dit moment gedomineerd door een aantal grote ‘ego’s’, al dan niet behept met politiek talent. Het gebrek aan politiek gevoel hindert hen niet vast te klampen aan wat ze nu hebben: een zetel in de gemeenteraad en een groot ego. Mijn advies aan de lijst-samenstellers: zoek niet naar verjonging, vergrijzing of ‘debat-wonderboys and girls’ maar ga voor kwaliteit, kennis en kunde

 • 13 augustus 2012 om 23:08
  Permalink

  Ik denk dat Oosterhout helemaal klaar is voor een volgende generatie. En ben het met Fever eens dat er wat meer ambitie in mag zitten. Een aantal mastodonten van de Oosterhoutse politiek mag het voorbeeld van Wijers volgen en zich ofwel wegpromoveren ofwel na de verkiezingen hun politieke loopbaan beëindigen.

  Dan doel ik in de eerste plaats op de buitenbeentjes (vanuit mijn optiek) die hun eigen positie ter discussie zouden moeten durven stellen. Henk van Ginneken, mij ook wel bekend als “Het zinneke van Van Ginneken”. Cees Noltee, die hard, emotioneel en gedreven roept, maar zelden wordt gehoord. Gerard Oomen, die als eenmansfractie een goede poging doet, maar feitelijk als een chasse patat in de Tour de France rijdt.

  Maar ook lieden als Piet de Jong, Bert Schuur, Ad Hessels, Dick Bisschop en de gehele fractie van Gemeente Belangen, zouden hun kandidatuur moeten overwegen. Ondanks hun vaak geweldige staat van dienst. Overigens laat ik de conclusie aan henzelf.

  Ander puntje, maar dat is meer persoonlijk. Per definitie vraag ik me af of een eenmansfractie in de raad moet willen. Je bent dan meer een splinter dan een fractie. En splinters verwijder ik altijd het liefste direct uit mijn huid want daar heb ik alleen maar last van!

 • 13 augustus 2012 om 21:50
  Permalink

  Talent hebben ze in de politiek niet nodig wel een overdosis aan amibitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *