Opinie: Lafheid ten top!

 UPDATE 19:00 uur: Inmiddels hebben 3 van de 5 jongeren zich bij de politie gemeld. Hopelijk volgen de andere twee snel

Maandag 25 februari zond Omroep Brabant beelden uit van een vechtpartij in de Klappeijstraat in Oosterhout. Eén jongen werd door vijf andere jongeren in elkaar geslagen. Deze laffe daad is de volgende in een serie die begon in Eindhoven. Waar komt deze woede ineens vandaan? 

Zaterdag 19 januari, om 02.45 uur, Klappeijstraat in Oosterhout. Het decor voor vijf jongeren om helemaal los te gaan op één man. Een persoon die (op basis van de beschikbare beelden) rustig richting de Markt wilde lopen. Hij werd het slachtoffer van vijf jongeren die er blijkbaar voldoening uit haalden om iemand buiten bewustzijn te slaan en te schoppen. Zelfs als de man op de grond ligt gaan de vijf lafaards nog even door.

De maatschappelijke verontwaardiging is op zulke momenten terecht erg groot. Daar komt nog eens bij dat dit het derde Brabantse incident was in korte tijd. Het begon in Eindhoven, waar een groep uit Turnhout een enkele man in elkaar sloegen, gevolgd door vijf Bosschenaren die in Breda tegen één man aan het vechten waren en nu dus Oosterhout. Ik ben benieuwd of de daders hier wel uit Oosterhout komen, of dat ook hier de groep uit een andere gemeente afkomstig is. Maar nog meer heb ik de vraag; waarom? En waarom 5 tegen 1? Als je dan zo graag wilt knokken, waarom dan niet eerlijk 1 tegen 1? Ben je als dader dan echt zo’n lafaard dat je die uitdaging niet aan durft?

Uiteraard weten wij niet wat er eerder op die avond heeft plaatsgevonden en of er onderling al gedoe geweest is. Maar vrijwel geen enkele actie rechtvaardigt dit optreden. Als je onderling een keer echt ruzie hebt kan het best eens voorkomen dat je gaat knokken, 1 tegen 1, zonder dat iemand er direct last van heeft. Maar op deze manier, op deze plek, en zo oneerlijk als 5 tegen 1 kan echt niet.

Na de knokpartijen in Eindhoven en Breda kwam er een soort heksenjacht op gang om de daders via camerabeelden te pakken. Zijn de daders in Oosterhout nou echt zo dom dat ze daar geen rekening mee gehouden hebben? Hebben ze dan echt niets geleerd van de woede in de samenleving die de twee eerdere incidenten met zich mee bracht?

En wat is de achterliggende gedachte? Waarom gebeurt dit in zo’n korte tijd achter elkaar in dezelfde provincie? Gezien de drie opeenvolgende incidenten zou je gaan denken dat er iets smeult onder de jongeren in Brabant. Een paar jaar geleden hebben we rellen gezien in de grote steden in Engeland, grote groepen jongeren mistten een toekomstbeeld en werden daardoor agressief. Dreigt dat hier in Brabant ook te ontstaan? En hoe moeten we dit aanpakken? Uiteraard door dit soort incidenten nooit normaal te gaan vinden. Maar hoe voorkomen we dat dit nogmaals gebeurt? Ik hoop dat de daders goed verhoord worden, het liefst ook door een psycholoog ofzo, want alleen het straffen van het feit is niet voldoende. Als samenleving is het goed om te weten of dit losstaande incidenten zijn of dat er echt sprake is van onrust onder jongeren die leidt tot agressie.

Los van de vele vragen over de gedachtegang van de daders, heb ik nog meer vragen. In maart 2012 was er ook een knokpartij in de Klappeijstraat. Toen heeft de politie de hele straat schoongeveegd, wat tot veel commotie heeft geleid. Als ik nu de beelden van deze laffe daad bekijk valt mij iets op: geen politie of portier te zien. Zijn de ordehandhavers nu te bang om in te grijpen? Of waren ze ergens anders bezig? Op de beelden is het tijdstip van de daad te zien, 2.45 uur. Dan zijn de kroegen nog open en zijn de portiers en politie dus als het goed is nog ruim aanwezig. Het niet ingrijpen geeft een vreemd gevoel, we mogen nog blij zijn dat er cameratoezicht is, anders waren de daders vrijwel zeker nooit gevonden. Ik heb ook nog geen foto’s of filmpjes van omstanders gezien, noch omstanders die ingrepen. Nu kan ik me voorstellen dat je in je eentje niet iemand gaat helpen die door vijf in elkaar geslagen wordt. Samenwerking met andere omstanders is dan van belang en anders zou ik in ieder geval de politie waarschuwen.

Nu zijn de laffe daders kunnen ontkomen. Laten we hopen dat de tips die de politie binnen heeft gekregen er toe leiden dat de daders gepakt worden. Want wie zoiets lafs doet verdient niet anders dan straf. Een flinke straf wel te verstaan!

3 gedachten over “Opinie: Lafheid ten top!

 • 28 februari 2013 om 17:44
  Permalink

  Een ramp is altijd een opeenstapeling van eerder gebeurtenissen,helaas is daar nu iemand het slachtoffer van geworden.

 • 27 februari 2013 om 09:08
  Permalink

  Het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van deze jongeren is het meest simpele wat onze gemeenschap durft en doet. Het zelf in grijpen in dit soort gevallen ligt niet in onze aard. Het gevaar opzoeken(terwijl we liever hard willen weglopen) helaas niet. Het ingrijpen via de vele (a)sociale media zijn hierbij een gemak wat vele(waaronder ik)met veel plezier doen. Dat dit zorgt voor een makkelijke opsporing en natuurlijk grote gevolgen voor de verdachten/daders heeft. Begrijp me goed ik heb geen medelijden met deze trieste jongeren. Vanuit hun perspectief gezien is het niet meer dan stoer doen en sterke verhalen. Onder deze generatie is het blijkbaar heel normaal dat er wordt opgeschept over knokpartijen, vandalisme en (drank)excessen. Men denkt dat het normaal is en erbij hoort en het erbij willen horen. Als je als kudde elkaar continue indoctrineert en deze waandenkbeelden blijft projecteren, weet je niet beter. Totdat de maatschappij ze via alle publieke kanalen een spiegel voorhoud en dan pas snappen wat ze hebben gedaan en fout doen. Deze tendens van mismatch in de samenleving onder de jongeren, kan alleen maar worden gestopt door te communiceren met deze jongeren, contact te leggen en ze te leren wat wel goed en fout is. Waar de huidige opvoeding, opleiding en maatschappij faalt moet worden ingegrepen. Tot die tijd zullen we helaas vaker van dit soort gevallen tegenkomen. Onze maatschappij ontspoort en de tegenbeweging moet nog komen.

 • 26 februari 2013 om 19:20
  Permalink

  Met veel genoegen kan ik melden dat ook van deze klootzakken een goed herkenbare foto op twitter rondgaat. En met heel veel plezier verspreid. Tot ze zich alle vijf gemeld hebben ga ik daarmee door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *