Opinie: waarom het beter zal gaan met de Klappeijstraat

Centrum

Het was een turbulent jaar voor de Klappeijstraat in 2012. Na jarenlange investering door gemeente en de lokale horeca staat de uitgaansstraat positief op de kaart. De straat verbeterde uiterlijk door nieuwe bestrating en vernieuwingen van cafés, terwijl andere inzet van de politie en professionalisering van de deurbeveiliging zorgde voor een andere sfeer in de straat. Succesvolle evenementen rond Oranje, Koninginnedag en carnaval zorgden voor een goede buzz en een overvolle straat met feestende mensen.

Alle lof voor de inspanningen dus, een imago komt immers te voet en gaat te paard volgens een oud gezegde. Dat paard lijkt in 2012 te zijn langsgekomen. Een serie van negatieve elementen heeft ervoor gezorgd dat de Klappeijstraat afgelopen periode meer negatief dan positief in het nieuws is geweest. Daarmee lijkt de straat zijn oude imago van rumoerig uitgaansgebied terug te krijgen.

We kunnen niet om het meest recente geweldsongeval heen. Een man werd daar, door inmiddels ingesloten daders, belaagd. Het waren allen oosterhouters, geen gelukszoekers van buiten die ergens anders een partijtje wilden gaan knokken. Dit voorval volgt relatief kort op het schoonvegen van de straat, waarbij een groot aantal jongeren ongewenst opgedreven werd door de politie. Frappant is dat destijds de beelden niet vrijgegeven werden, terwijl nu binnen zeer korte tijd beelden beschikbaar waren.

Horeca-ondernemers lagen verder in de clinch met het Kaais Zomercarnval, dat zonder pardon niet meer de route over de markt volgde. Het wegtrekken van het evenement Bikinizz wat daardoor een stille dood lijkt te sterven was ook geen positief bericht. Centrum Bewoners Oosterhout (CBO) drukt stelselmatig alle grootschaliger evenementen de kop in en tot slot was er nog gezeur over een lamp. De negativiteit lijkt af te stralen op het uitgaansgebied. Ruim voor de carnaval werd het al rustiger en nu, kort na carnaval, zijn de kroegen nog steeds matig gevuld.

In 2013 gaat daar verandering in komen. De ondernemers werken veel intensiever samen aan leuk uitgaan, en lijken zich bewust van de opgelopen deuk in het imago. Buiten dat zij zelf een inkomen moeten verdienen, hebben ze ook stuk voor stuk een hart voor het oosterhoutse uitgaansleven. Zij zorgen voor een vertrouwd beeld bij de klant, die ze in de meeste gevallen ook kennen en zelfs de vaste bestelling op kunnen noemen.

Als zij dat doen, de politie de boel op orde heeft en wij regelmatig in Oosterhout uitgaan, dan is er nog heel veel toekomst voor de Klappeijstraat. Mocht de huidige rust echter aanhouden, dan voorspel ik dat uitgaan in Oosterhout op termijn veel saaier gaat worden. Lekker uitgaan in eigen stad is een groot goed dat we moeten koesteren, anders wordt uitgaan in Oosterhout slechts een voorportaal voor wat we dan ‘echt’ uitgaan zullen noemen.

Een gedachte over “Opinie: waarom het beter zal gaan met de Klappeijstraat

  • 6 maart 2013 om 21:28
    Permalink

    Het gaat niet alleen om de Horeca en de Klappeijstraat maar ook om de winkeliers en de Arendshof daar zouden Oosterhouters zelf ook meer moeten kopen en besteden en niet naar Breda moeten gaan en dan achteraf gaan klagen dat Oosterhout zo ,,stil” wordt. Wees zuinig op die mooie gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *