Satire: Diverse ongevallen na strooien broodkruimels in plaats van zout

Gladheid

De strooidienst van de gemeente Oosterhout maakt sinds enkele weken gebruik van uitzendkrachten. Deze werkstudenten bemannen in de ‘dure uren’ de strooivloot van de gemeente Oosterhout. Op die manier kan een bezuiniging worden gerealiseerd op de nachtelijke overuren die de reguliere strooiploeg, bestaande uit reguliere medewerkers, zou maken. Afgelopen nacht kwam echter een ernstige tekortkoming van dit nieuwe systeem aan het licht.

De studenten zijn gerekruteerd in Breda en Tilburg. Hierdoor blijken zij onvoldoende bekend met het Oosterhoutse netwerk van straten- en wegen. De reguliere strooiploeg bestaat uit doorgewinterde, lokaal goed bekende en hard werkende medewerkers. Om die reden is bij aanschaf van de voertuigen destijds besloten geen navigatiesysteem aan te schaffen. Die bezuiniging van enkele honderden euro’s lijkt nu in één nacht voor tientallen duizenden euro’s aan schade te hebben gekost.

Het geval is namelijk dat de studenten geen zout maar broodkruimels hebben gestrooid. Dit om te zorgen dat zij de weg terug konden vinden naar hun vertrekpunt: de gemeentewerf. Naar zoals het zich nu aftekent heeft dit geleid tot diverse ongevallen met ‘vleeselijk letsel’ zoals een getuige, een medewerker van een chinees restaurant, verwoord. Bij diverse botsingen en aanrijdingen waren onder andere een Eendje, Kever, Puma en Panda betrokken. In alle gevallen kwamen de bestuurders met de schrik vrij.

Diverse malen rukten de hulpdiensten uit voor meldingen van ongelukken, bijna ongelukken en het afwikkelen van gebeurde ongevallen. Twee keer zetten zij de ‘Jaws’ of life in om slachtoffers uit hun benaderde positie te bevrijden. Met de slachtoffers liep het dankzij deze hulp vele malen beter af dan de slachtoffers in de gelijknamige film.

Een woordvoerder van de gemeente ontkent dat het strooien van broodkruimels juist voor meer gevaar heeft gezorgd. “Het strooien van brood is een veilig alternatief. In brood zitten grote hoeveelheden zout verwerkt. Daarnaast is het positief voor de natuur. Na het strooien zijn diverse vogels op het wegdek gesignaleerd die een graantje mee pikten. Helaas bleek dit er wel voor te zorgen dat onze strooiwagens strandden. De ingehuurde uitzendkrachten konden hun uitgezette spoor namelijk niet terug vinden.” Bij daglicht is een grote zoekactie opgestart om de tijdelijke medewerkers terug te vinden. Hoewel de meesten een warme schuilplaats hadden opgezocht, werd één uitzendkracht met onderkoelingsverschijnselen gevonden in zijn voertuig. Na een hartverwarmende behandeling met warme chocomel, koek en zopie is hij weer volledig op de been.

Het is nog niet bekend of de gemeente navigatiesystemen aan zal schaffen of dat er de volgende keer met stenen gestrooid zal worden. Uitzendbureau Plattelandsstad reageert koel en laat weten geen medewerkers meer op uitzending te sturen in de gemeente Oosterhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *