Sport: Zinderende finales bij de verenigingskampioenschappen van de BVO

foto verenigingskampioenschappen BVO

Op zaterdag 23 maart werden de finales van de verenigingskampioenschappen van de BVO gespeeld. De deelnemers aan de finale namen hun pinfall uit de voorrondes mee naar de finale. Hierdoor waren er voorafgaand aan de finales soms al behoorlijke verschillen die overbrugd moesten worden.
Om 9.00 uur beten de dames 4 en dames 3 de spits af. In de dames 4-klasse waren de verschillen voorafgaand aan de finale redelijk groot. Jessica van Disseldorp ging met een voorsprong van 73 pins op de nummer 2 de finale in. Tijdens de finale heeft ze die voorsprong goed verdedigd, maar het werd in de laatste game toch nog behoorlijk spannend, omdat zowel Leny van Ginneken als Irene Stikkers steeds dichterbij kwamen. Uiteindelijk eindigden de drie dames binnen 11 pins van elkaar.

PinfallGemiddelde
Dames klasse 4
Jessica van Disseldorp2132152,29
Irene Stikkers2124151,71
Leny van Ginneken2121151,50

Bij de dames 3 moest Laura Brouwer haar voorsprong ten opzichte van Margo Vermeulen verdedigen. Tijdens de finale begon Margo met twee stevige games in de 180. Hierdoor had ze haar achterstand op Laura al flink ingelopen. De finale verliep voor Laura minder rooskleurig. Ze had de pech dat ze de ene na de andere split om haar oren kreeg. Margo bowlde hierdoor rustig naar de nummer-1-positie. Laura eindigde uiteindelijk achter Corry van Rijthoven die tweede werd in deze finale.

Dames klasse 3
Margo Vermeulen2243160,21
Corrie van Rijthoven2176155,42
Laura Brouwer2117151,21

Vanaf 10.15 uur was het de beurt aan de heren 2 en de heren 3/4. In laatst genoemde klasse was het meteen vanaf de start van de finale al spannend. Jan de Nooijer ging met slechts 1 pin voorsprong op de nummer 2, Tom Westerveen, de finale in. Frank Meesters en Theo Stikkers volgden op een kleine achterstand daarachter. Theo kon niet aanhaken in de strijd om de podiumplaatsen, maar Frank bleef, enthousiast als altijd, lekker doorgooien. Uiteindelijk veranderde er in deze klasse niets aan de stand. Jan de Nooijer wist zijn eerste plaats vast te houden, Tom bleef tweede en Frank eindigde als derde.

Heren klasse 3/4
Jan de Nooijer2417172,64
Tom Westerveen2281162,92
Frank Meesters2150153,57
Theo Stikkers2089149,21

Bij de heren 2 was de strijd vanaf game 1 losgebarsten. Corné Goosens, die bij de start van de finale nog vijfde stond, bowlde zichzelf met een flinke 200-game naar boven in het klassement. Pascal Oomen, vooraf de nummer 1 in deze klasse, liet in deze eerste game behoorlijk wat liggen. Tijdens de finale veranderde de stand continue en bleef het spannend wie de uiteindelijke winnaar zou worden. Uiteindelijk haalde Peter van Rijthoven met 6 pins verschil Bert Huberts nog net in, waardoor hij met de eerste plaats naar huis mocht. Ben Bruikman wist prima te profiteren van de momenten waarop de concurrentie steken liet vallen en steeg van de vierde naar de derde plaats.

Heren klasse 2
Peter van Rijthoven2529180,64
Bert Huberts2523180,21
Ben Bruikman2472176,57
Pascal Oomen2471176,50
Corné Goosens2442174,42

Iets na 12.00 uur was het tijd voor de strijd der titanen in de heren klasse 1 en dames klasse 1. De strijd bij de dames was minder spannend dan bij de heren. Bij de dames veranderde de er tijdens de finale niets aan de verdeling van de podiumplaatsen. Angela Smits maakte de afstand naar Mariska van Rijthoven alleen maar groter. Farida Pascaol Blom kon zich niet echt mengen in de strijd en bleef daardoor derde.

178,57

Bij de heren 1 was er tijdens de finale eigenlijk sprake van drie kleine wedstrijden. Onderaan het klassement werd de strijd om plaats 5 en 6 uitgevochten door René Koopmanschap en Robert-Jan van der Steen. René wist met mooie 200-games uiteindelijk de vijfde plaats van Robert-Jan over te nemen.

De strijd om de nummer-1-positie, en daarmee ook het algemeen kampioenschap van de vereniging, bleef spannend tot de laatste game. Jeroen Stijger en Mark van den Kieboom waren erg aan elkaar gewaagd. Tot aan de laatste game bleef het verschil overbrugbaar. Pas in frame 8 van de laatste game bleek dat Jeroen Stijger het hoogste treetje van het podium van Mark over kon nemen. De finale eindigde met een zenuwslopende strijd om plaats 3 en 4. Werner van Ginneken en Niek van der Rijken eindigende ex-aequo op 2942 pins, waardoor zij een negende en tiende frame moesten bowlen om te bepalen wie er op het podium mocht staan.

In de negende frame gooiden beide heren een split, maar alleen Werner wist deze split eraf te gooien en er een spare van te maken. Na de tiende frame kwam Werner uit op 38 pins, waarna Niek alleen nog een plaatsje op het podium kon verdienen door drie strikes te gooien in de tiende frame, waarmee hij op 39 pins uit zou komen. Helaas ging het bij de tweede strike mis, waardoor Werner als derde eindigde in deze zenuwslopende finale.