Opinie: Perspectiefnota 2014 uitgelekt!

Bron: Prezi Frank Lambregts
PrintScreen van de Prezi Perspectiefnota 2014
Bron: Prezi Frank Lambregts

 

Overheid en ICT is geen gelukkige combinatie. Dat is al langer bekend, maar de gemeente Oosterhout voegt er nog een hoofdstuk aan toe. Jaarlijks wordt de perspectiefnota besproken in de raad, met daarin een doorkijk naar het komende begrotingsjaar. De perspectiefnota voor 2014 is nog niet openbaar gemaakt, maar dankzij een vriendelijke ambtenaar kan iedereen al de korte samenvatting bekijken. 

Deze nota geeft een doorkijk naar het komende begrotingsjaar, zowel wat betreft de financiën als op beleidsmatig gebied. Vaak is de perspectiefnota een lang en technisch verhaal, dat door de gewone Oosterhouter haast niet te lezen is. Daarom mag Oosterhout blij zijn met een ambtenaar als Frank Lambregts. Die maakt gewoon een overzichtelijke Prezi-presentatie die online al te vinden is.

Vanuit OokvanWosterhout zijn wij natuurlijk erg blij met zulke ambtenaren, want dat geeft ons de kans om u alvast bij te praten over wat er op u af komt in 2014. De gemeente rekent in ieder geval op 69,5 miljoen euro aan inkomsten voor algemeen gebruik. Daar komen nog specifieke uitkeringen van de Rijksoverheid bij, maar die zijn niet vrij te besteden. Met die algemene gelden wil de gemeente een groot deel van het beleid financieren, net als een aantal investeringen als H19 en Theater de Bussel.

Maar ook Oosterhout ontkomt niet aan bezuinigingen. En waar het college die gaat vinden is natuurlijk erg interessant. Zover wij hebben kunnen nagaan heeft de raad de nota nog niet in bezit, dus raadsleden wordt uitgenodigd om even mee te lezen.

Besparingen

Allereerst, vanaf 2014 is het gemeentehuis op maandag gesloten. Waar in de gemeentelijke communicatie eerst de vrijdag al niet meer als werkdag aangegeven werd, zijn de deuren van het gemeentehuis ook op maandag gesloten.

Een andere bezuinigingspost is dat er 20% minder uitgegeven gaat worden aan cultuur. Of dit bovenop de eerder afgesproken bezuinigingen komt is niet bekend. Daarvoor zullen we toch de uitgebreide versie moeten lezen. Tenzij Frank Lambregts die info ook via Prezi met ons wil delen…

Op het gebied van sport wordt de besparing gehaald door het sluiten van de zwembaden De Blikken en Arkendonk. Dat is geen nieuws, maar die besparing wordt dus wel in 2014 gerealiseerd. Dat de bezuiniging op groenonderhoud doorgezet wordt is geen verrassing. Dat dit in de gemeente te merken is, zal ook niemand meer verrassen.

Een besparing die ons wel nieuw in de oren klinkt is op het terrein van veiligheid. Het college is voornemens om voortaan geen susteams meer in te zetten in het uitgaansgebied. Een vreemde beslissing gezien de verschillende incidenten in de Klappeijstraat het afgelopen jaar.

Ook het leerlingenvervoer ontkomt niet aan de bezuinigingen. Hoe dit in de praktijk uit gaat werken is niet bekend (Frank?), maar de mensen gaan het wel merken. Daar bovenop komt nog eens dat er minder geld beschikbaar is voor de bijstand. Dat hoeft geen probleem te zijn als je er voor kunt zorgen dat meer mensen zelfvoorzienend kunnen zijn.  In deze economische situatie zou dat een prestatie van formaat zijn.

Ten slotte heeft het college ook nog eens gekeken naar de leges, oftewel de kosten voor het aanvragen van een vergunning. In dit geval de bouwleges. Waar het Rijk juist het Btw-tarief bij verbouwingen verlaagt heeft, gaat de gemeente de kosten verhogen. Klinkt vreemd, maar dat is het eigenlijk niet. Leges mogen namelijk maximaal kostendekkend zijn. En het is prima te verkopen dat ik niet hoef te betalen voor de vergunning van mijn buurman die zijn huis wil verbouwen. De gebruiker betaald in dit geval.

PS voor ambtenaren

Bovenstaande informatie hebben wij gevonden op een openbare Prezi-pagina. De betreffende ambtenaar heeft daar nog een aantal leuke presentaties staan. Hiervan hebben wij even een kopie gemaakt, omdat die prima inspiratie vormen voor andere artikelen. Daarnaast zou het zonde zijn als deze presentaties onbeschikbaar worden omdat de ambtelijke top in de kramp schiet.

Overigens is Frank niet de enige ambtenaar met Prezi, zo hebben wij ook presentaties gevonden over het sportbedrijf en procesmodellen voor zwembaden in Oosterhout. Toch fijn om te zien dat de Oosterhoutse ambtenaren Prezi ontdekt hebben, je zou als college toch aardig verveeld raken van altijd dezelfde PowerPoint-presentaties. Oh, en mocht u nog meer presentaties met ons willen delen, dan kunt u ons er ook op wijzen door even een mailtje te sturen naar het mailadres dat op deze website te vinden is.

7 gedachten over “Opinie: Perspectiefnota 2014 uitgelekt!

 • 14 mei 2013 om 09:55
  Permalink

  Beste Frank,

  Waarom een voorontwerp in Prezi maken welke op een haar na klopt (zie verdere berichten op deze site) terwijl je het uiteindelijk in Powerpoint presenteert? Het wordt er zo niet duidelijker en geloofwaardiger op. Een proef? Dat geloof ik niet meer!

 • Pingback: Nieuws: Perspectiefnota 2014 | OokvanWosterhout.nl

 • Pingback: Satire: Gemeentehuis Oosterhout voortaan volledig transparant | OokvanWosterhout.nl

 • 8 april 2013 om 12:14
  Permalink

  Beste Frank,

  Je neemt wel zo vriendelijk de complimenten aan, maar dergelijke documenten als een ‘proef’ op internet zetten lijkt mij erg in strijd met transparant handelen.

  Op de betreffende prezi-account kan ik minstens drie presentaties vinden die minder schade/onbetrouwbaarheid aan de Gemeente Oosterhout toedoen. Zodoende had je beter deze als proef kunnen gebruiken.

  Gewaagd, maar toch, volgens mij was het op deze manier de makkelijkste weg om het ‘foutje’ weg te wuiven en BN/De Stem werkte natuurlijk graag mee. Een abonnement op Prezi kost overigens €120 per jaar, dan kun je de presentaties ook verbergen.

 • 8 april 2013 om 11:33
  Permalink

  Ter aanvulling:
  Gebruik deze presentatie vooral ter inspiratie. Het Oosterhoutse college is zeer geïnteresseerd in bezuinigingsvoorstellen van iedereen die in Oosterhout woont. Dus lezers van OokvanWosterhout: grijp je kans en lever ideeën aan. Het liefst een beetje onderbouwd…

 • 8 april 2013 om 10:58
  Permalink

  Beste heren van Ookvan Wosterhout

  Dank voor de complimenten! Natuurlijk worden alle inkomsten en uitgaven van de gemeente Oosterhout openbaar. Ik moet echter even waarschuwen voor de inhoud van deze prezi. Het is niet meer dan een ontwerpje voor een toekomstige presentatie van de perspectiefnota 2014. Het gaat hier om de vorm, niet om de inhoud. De cijfers kloppen nog van geen kanten. Sterker nog: de cijfers voor de inkomsten en de uitgaven zijn nog lang niet bekend.
  De essentie klopt echter wel: Oosterhout zal in de nabije toekomst flink moeten gaan bezuinigen. Maar als jullie betrouwbare cijfers willen, zullen jullie even moeten wachten tot die zijn vastgesteld.
  Groet,
  Frank Lambregts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *