Herindelingen: Oosterhout (Gemeente Amerstreek)

kombord_oosterhout

kombord_amerstreek

In een aantal beschouwingen worden de opties van de Commissie Huijbregts besproken. Deze commissie heeft onderzoek gedaan hoe de provincie Noord-Brabant in een aantal gemeenten van honderdduizend inwoners kan worden opgedeeld. De regering in Den Haag heeft al eerder aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat deze stap gemaakt gaat worden. Het zou de zoveelste golf van gemeentelijke herindelingen worden, waarbij Oosterhout steeds de dans is ontsprongen.

Om een beeld te geven wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn, worden een aantal opties uitgewerkt. Uiteraard omdat we uw mening erover willen horen. Moet Oosterhout opgaan in een groter geheel en welke rol zou de huidige gemeente daarin moeten hebben? We trappen af met Oosterhout (Gemeente Amerstreek).

Aantal inwoners maar net voldoende

De Gemeente Amerstreek zal gevormd worden uit de huidige gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout. Met een gezamenlijk inwoneraantal van 101.902 inwoners, komt deze nieuw te vormen gemeente maar net boven de door het rijk gestelde drempel heen. Met het oog op de bevolkingskrimp die nog gaat komen, niet helemaal een zekere combinatie dus.

Groot grondgebied

De gemeente Drimmelen kenmerkt zich al door het uitgestrekte grondgebied. De compacte gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg hebben opgeteld nog niet de oppervlakte van de gemeente Drimmelen. Het grondgebied van de gemeente Amerstreek bestaat totaal uit 222,15 vierkante kilometer. De grootste kernen daarbij zijn Oosterhout, Made en Raamsdonksveer.

Drie kernen

De samenvoeging van deze gemeenten in de gemeente Amerstreek levert een gemeente met drie duidelijke kernen op. Binnen de huidige gemeenten is een natuurlijke structuur ontstaan waarbij een kernwinkelgebied ofwel centrumstad is ontstaan. Op basis daarvan is het ook niet logisch om één stad als kernwinkelcentrum aan te wijzen.

Geen wij-gevoel

Hoewel diverse diensten inmiddels op Amerstreek-niveau opereren (denk aan Rabobank bijvoorbeeld), zou de vorming van een gemeente Amerstreek niet direct zorgen voor een gezamenlijke beleving van de regio. Bij de vorige herindeling (omstreeks 1997) is duidelijk geworden dat de kernen in de gemeente Drimmelen en Geertruidenberg meer gevoel hadden met de eigen woonkern dan met het grotere geheel. Plat gezegd: iemand uit Raamsdonksveer geeft weinig om Raamsdonk en Geertruidenberg.

Gezamenlijke vraagstukken

De agenda voor deze gemeente kan zeer eenduidig zijn. Zowel in Oosterhout, Drimmelen als in Geertruidenberg staan dezelfde punten op de agenda. Eerste aandachtspunt is bereikbaarheid. Alle gemeenten liggen aan A27 en/of A59 en hebben daarbij last van de beperkte infrastructuur. Het wegpoetsen van een issue als knooppunt Hooipolder wordt door de samenvoeging een stuk eenvoudiger. Tegelijkertijd kan er dan ook een vuist gemaakt worden voor verbreding van de A27 na knooppunt Hooipolder en de spoorlijn Breda-Utrecht.

Het andere agendapunt zijn de zwemvoorziening. In de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg zijn, vanuit het verleden, in iedere dorpskern zwemvoorzieningen gerealiseerd. Na de herindeling in 1997 zijn deze voorzieningen bij elke verkiezingsperiode opnieuw een wapen om zoveel mogelijk lokale stemmen te winnen. In Oosterhout kregen wijken zelfs nog een eigen zwemvoorziening. Nu de gemeenten hun hand op de knip moeten houden sneuvelen dure gesubsidieerde zwembaden. Een gemeente als Amerstreek zou veel beter onderlegt zijn om deze discussies te tackelen.

Gemeente Amerstreek, ja of nee?

Het vormen van de gemeente Amerstreek zou een behoorlijke puzzel worden. Waar Oosterhout niet de grootste is in oppervlakte, is deze gemeente dat wel in inwoners. Het spel rond de knikkers en de macht wordt daardoor interessant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dongen of Breda zijn er zelden conflicten tussen Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout. Op basis daarvan zouden goede buren best nog wel samen kunnen gaan in een stabiele gemeente Amerstreek.

Een gedachte over “Herindelingen: Oosterhout (Gemeente Amerstreek)

  • 22 mei 2013 om 21:38
    Permalink

    Ik ben een voorstander, het heeft sowieso veel meer voordelen dan nadelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *