Opinie: Bouwvakkers aan het werk, kost u minder geld

2010
Er is minder geld te besteden

De bouw heeft het moeilijk. Er wordt nauwelijks nieuw gebouwd en er is minder geld voor renovaties. Diverse bedrijven zuchten dan ook onder alle problemen en hebben steeds meer moeite om het bedrijf overeind te houden. Voor het personeel geeft dit een hoop onzekerheid, ze leven van project naar project en hebben veel stress.

Consumenten hebben het ook lastiger gekregen. De teloorgang van inmiddels meer dan tien bedrijven in de regio, zorgt ervoor dat zij voor een offerte in een grote regio moeten zoeken. Ze zijn dan wel spekkoper omdat de bedrijven over elkaar heen buitelen om de laagste prijs te bieden. Dat de grote jongens overleven is tot op heden zeker. Er zijn echter bedrijven die al twee of drie keer een klap hebben gekregen.

De mensen die thuiszitten komen in de branche lastig aan het werk omdat ze vaak twee problemen hebben. Ze zijn, door de trouw aan hun baas, al jarenlang bij hetzelfde bedrijf werkzaam. De hele staat van dienst, vaak tientallen jaren, zou moeten gelden als rijke ervaring. In de bouwwereld wordt dit echter beschouwd als een last. Naast een hoger salaris hebben deze ervaren krachten recht op een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden. De routine die deze medewerkers hebben wordt daarbij geheel uit het oog verloren.

Het andere probleem is dat veel mensen in de bouw specifiek voor één richting zijn opgeleid. Bijvoorbeeld een loodgieter, die niet aan het werk komt in de bouw, ook al zijn er zat vacatures voor metselaars. Werken in de bouw is een vak apart, ieder onderdeel heeft zijn eigen regels.

Boeiend? Dan hebben zij pech? In het geheel niet waar. De gemeente is over een tijd uitvoerende van allerlei uitkeringen, en krijgt daar een beperkte bijdrage voor vanuit het rijk. De rest moet uit de grote pot betaald worden, de OZB en allerlei andere belastingen dus. Door opdrachten uit te zetten in de regio houdt u vakmensen van de straat (en aan het werk) en zorgt u er tegelijkertijd voor dat uw eigen lasten niet te hard gaan stijgen. Daar wordt de hele regio beter van.

Een gedachte over “Opinie: Bouwvakkers aan het werk, kost u minder geld

  • 23 mei 2013 om 00:32
    Permalink

    Al diverse offertes voor een grote bouwklus aangevraagd maar ik schrik toch van de prijs en als ik er iets van zeg en vraag om iets aan de prijs te doen is dat niet mogelijk. Als ik vraag of ze tijd hebben voor de grote klus, hebben ze het ook allemaal druk en doen ze het wel tussendoor. Dus Ronnie Retro twijfelt aan die zg. slechte bouwwereld waar tekort aan werk is. Ik denk eerder dat het een praatje is om extra steun van de overheid te krijgen is of om belastingvoordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *