Opinie: Stop de Nederwiet-kweker

“Het gaat over de Cannabis Sativa Hollandica, oftewel nederwiet” zong Doe Maar.

De zoveelste brand die wordt veroorzaakt door een hennepkwekerij. Het irriteert me. De vraag wat je van ‘softdrugs’ vindt is dan niet eens zo relevant. Er worden mensen en materiele zaken in gevaar gebracht door de vreemde gedoogconstructie die we in Nederland hebben. Want stel je nou eens voor, jouw woning gaat in vlammen op doordat de buurman besluit wat bij te moeten verdienen?

Neem de ingrediënten stroom aftappen, vochtigheid, afgesloten en/of verborgen ruimten en misschien nog wat kunstmest. Genoeg potentiële gevaren. Wietkwekerijen duiken op de vreemdste plaatsen op. Soms industrieel vormgegeven in kassen, containers of ondergrondse systemen, soms semiprofessioneel of zelfs amateuristisch op een zolder, in een garage of ergens anders in een woning. Vooral die laatste drie stuiten me behoorlijk tegen de borst. Google voor de grap eens op: wietkwekerij in Oosterhout. Ik kreeg 250.000 hits in 0,18 seconden.

Het is ronduit gevaarlijk. Nederland staat vol met rijtjeshuizen en flats, wat simpelweg betekent dat ook de omwonenden de klos zijn als je kwekerij in vlammen op gaat. En kennelijk vinden we dat allemaal wel tolerabel. Nou misschien zou een kweker mij een jointje aanraden bij de volgende uitspraak, maar mijn kookpunt is bereikt. No more take it easy. Aanpakken die handel.

Waarom niet de simpele wet invoeren, grote jongen genoeg om wiet te kweken, dan ook een ton boete als je ermee gepakt wordt. Dat gaat in een fonds dat de opsporing van kwekerijen en de afhandeling van schade door wietkwekerijen voor haar rekening neemt. Wie niet in één keer kan betalen ponst de rest van zijn leven kentekenplaten om aan zijn betalingsverplichting te voldoen.

Lekker simpel en ongenuanceerd, zo denkt de buurman met zijn kwekerijtje toch ook? Snel geld verdienen is belangrijker dan de veiligheid van anderen, je naasten, je buren en landgenoten. Saamhorigheid als het Oranje is, asociaal als het om de portemonnee gaat.

Ik wil weleens antwoord van de politiek. Blijven we tolereren of gaan we het gewoon verbieden. Als we het tolereren, gaan we het dan ook goed regelen? Gaan we handhaven als we het verbieden? Gaan we hen die straf verdienen nu ook eens echt straffen? Gaan we slachtoffers in dit land rechten geven, of alleen de criminelen?

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

10 gedachten over “Opinie: Stop de Nederwiet-kweker

 • 22 mei 2013 om 21:31
  Permalink

  Ik denk dat een coffeeshop in Oosterhout plaatsen een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn. Dan zal de vraag naar illegale wiet afnemen, en daarmee de illegale handel. Maar de vraag blijft waar die coffeeshop zijn wiet dan vandaan gaat halen. Ik heb ooit iemand (ik gok van D66) in de media horen zeggen dat hij zou willen dat politie en/of de overheid zelf wiet gingen kweken en verkopen, en daar ben ik het volledig mee eens, dan ben je volledig van de illigaliteit af en het kan ook geld voor de schatkist opbrengen.

 • 22 mei 2013 om 10:27
  Permalink

  @Ronnie Retro
  Alcohol valt ook onder de hard drugs. Daar ben jij toch groothandelaar in!

 • 22 mei 2013 om 09:52
  Permalink

  Ohja Ronnie… wat ik net al zei.. als je alle drugs wil verbieden… dan ook de meest verslavende drugs die er in NL te krijgen is? Alcohol? Ohnee dat is je eigen broodwinning… beetje krom niet?
  mensen die te veel gezopen hebben en er niet tegen kunnen geven mijns inziens toch de allermeeste overlast.

 • 22 mei 2013 om 09:50
  Permalink

  En hoe denken de heren over medicinale cannabis? Dit is veel minder schadelijk dan menig ander medicijn. Er zijn zat ziektebeelden waar cannabis een positieve pijn- symptoonbestrijdende uitwerking op heeft.
  Alles wat je verbied gaat gepaard met criminaliteit omdat mensen het toch willen hebben. Denk maar aan de drooglegging in de USA… weliswaar behoorlijk lang geleden maar toch. Ohja… en waar ging dat ook al weer om, inderdaad, om alcohol, de meest verslavende harddrugs die momenteel te krijgen is.
  Mensen die een jointje roken doen geen vlieg kwaad. Je kunt de uitwerking van cannabis dan ook niet vergelijken met speeds, xtc oid… (heb ik gelukkig geen ervaring mee maar toch).
  Het wordt mijns inziens tijd dat de overheid cannabis uit de gedoogconstructie haalt en het geheel legaliseert waardoor er een gereguleerde teelt plaats kan vinden. De overheid kan zo een extra centje bijverdienen, illegale kweek hoeft niet meer aangezien koffieshops aan moeten tonen waar ze hun spul vandaan hebben en de consument krijgt een vaste kwaliteit.

 • 21 mei 2013 om 00:44
  Permalink

  @Rene Reimer ik ben bang dat we dit keer niet op 1 lijn met elkaar zitten. Wat drugs betreft ben ik zwart/wit en geen grijs. Ik zeg verbieden alles hard en soft drugs. Maar we mogen gelukkig in NL met elkaar van mening verschillen en ik respecteer je mening zeker. We zullen zien wat de toekomst zal uitwijzen.

 • 18 mei 2013 om 11:08
  Permalink

  @Ronnie Retro
  Jij weet waarschijnlijk ook wel dat er in de Klappeij hoofdzakelijk hard drugs worden gedeald, speed, cocaïne en XTC. Dat mogen ze van mij hard aanpakken. Maar een tevreden wietroker is géén onruststoker!

 • 17 mei 2013 om 14:59
  Permalink

  Het zijn niet alleen de mensen die een jointje roken maar de wereld eromheen die alles verziekt, de dealers, de telers en ook om de gebruikers hangt altijd een sfeer van criminaliteit. Veel vechtpartijen zijn ook druggerelateerd. Hard aanpakken alles wat met drugs te maken heeft. Fever doet dat in ieder geval wel. Degene die met drugs wordt gepakt is nooit meer welkom in Fever en dat is bekend.

 • 15 mei 2013 om 11:27
  Permalink

  @Ronnie Retro
  Dat telt zeker niet voor de ‘users’ van alcohol?
  Ik denk dat men in de Klappeijstraat meer last heeft van bezopen bezoekers dan van mensen die een jointje roken. Zeg het maar Ronnie, jij als praktijk man!

 • 14 mei 2013 om 10:59
  Permalink

  Keihard aanpakken, drugs zijn het kankergezwel van onze maatschappij en zorgen ervoor dat van alles wordt gecriminaliseerd. Kijk naar Opsporing Verzocht en 90% van de gevallen heeft met drugs te maken. Ik zeg altijd Users are Losers.

 • 14 mei 2013 om 10:02
  Permalink

  Dé oplossing is natuurlijk legalisatie. Geen criminelen meer die er dik aan verdienen en de overheid pakt ook een belastingcentje mee! Geen gigantische bedragen meer aan opsporing, vervolging en opsluiting.
  Win, win zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *