Opinie: een kerk is ook ‘maar’ een gebouw

St Antoniuskerk

Bron: https://www.st-antoniusoosterhout.nl/

Er gaan een groot aantal kerken afgestoten worden, want het kerkbezoek is niet meer zo hoog als vroeger. Vrijwel onmiddellijk probeerden verschillende media nostalgische gevoelens te ontlokken door te roepen dat al die lege kerken mogelijk onder de sloophamer zouden belanden. Dat pikte Oosterhout niet, de reacties op Facebook en BN/De Stem zijn niet mals. U begrijpt, dan wil ik er ook wel wat over zeggen, want de afbraak van kerken gaat ook mij aan mijn hart. Het is overigens helemaal niet nodig, dat leg ik zo uit.

De afbraak van kerken in Oosterhout heeft een grote vlucht genomen. In korte tijd is de sloopkogel door de Verrijzeniskerk, de Nazarethkerk en de Paterserfkerk gegaan. Voor deze gebouwen wil ik graag de eerste lans breken, want het protest voor de Nazarethkerk was duidelijk, maar voor de andere twee naoorlogse kerken heb ik geen haan horen kraaien. Omdat deze kerken een eigen stijl hadden, veel moderner en strakker dan oude kerken, ervaar ik de sloop van deze kerken als een groot verlies. Alle gebouwen waren goed om te bouwen naar een andere bestemming.

Die vlieger gaat ook op voor de kerken die nu op de sluitingslijst staan. Met nadruk sluitingslijst, want alle geruchten over sloop zijn wat mij betreft nog sensatiezoekerij. De parochie heeft natuurlijk wel het laatste woord, maar het afbreken van een gebouw kost ook geld, dus zo snel zal daar niet toe overgegaan worden.

Dan zal de parochie wel flexibel moeten zijn in herbestemming. In het verleden werden kerken al getransformeerd tot supermarkten, bioscopen, activiteitencentra en kantoren. Indien de parochie openstaat voor deze veranderingen kunnen zij een prachtig centje aan de verkoop van deze locaties verdienen, waarmee het onderhoud van de te behouden locaties geborgd wordt.

Het afstoten van kerkgebouwen is dus zeer zeker geen verlies, geen sloop, maar nieuwe dynamiek in gebouwen die daardoor de hoeksteen van de samenleving kunnen vormen. Zo krijgen de gebouwen hun rol terug die ze voor de verzuiling ook hadden. Daarmee is wordt een stuk glans en cultuur hersteld, en is een sloopkogel ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *