Opinie: Overal onkruid door Operatie Stofkam

Versoberen of niets doen?

Oosterhout is een tijdje onderweg onder het regime van Operatie Stofkam, het alomvattende pakket bezuinigingen waarmee de stad weer een gezond huishoudboekje zou moeten krijgen. Positieve cijfers schrijven is ook erg belangrijk, al ben ik inmiddels van mening dat de manier waarop dat georganiseerd is zeker niet de beste is. Van veel zaken zien we als bewoners helemaal niets als het op bezuinigen aankomt. De versobering van beheer en onderhoud op het gebied groen en wegen echter wel. Het is overduidelijk zichtbaar wat er gebeurt als je daar maar het minimale aan doet.

Voordat de maatregel werd doorgevoerd is al het onkruid nog een keer geruimd en zagen de straten van onze stad er prima uit. Wie nu echter in buurt of straat rondkijkt ziet de stekken onkruid uit de stoepen schieten. Geen lullige stukjes onkruid, maar grote groene stronken. Het is lang geleden dat ik die op de openbare weg heb gezien en zette mij gelijk aan het denken. Moet ik hier nu zelf verantwoording in nemen en dat onkruid gaan verwijderen? Dat is immers wat de Gemeente ons vertelde over het versoberde onderhoudsniveau.

Waar bezuiniging ombuiging genoemd wordt, lijkt versobering gelijk te staan aan niets doen. Raadslid Jan de Ridder had dan wel boter op zijn hoofd toen hij er een punt van maakte, toch kun je hem geen ongelijk geven. Het aanzicht van de stad is er toch redelijk op achteruit gegaan met zoveel onkruid op straten en stoepen. Een ontwikkeling die eigenlijk gestopt zou moeten worden.

Ik vraag mijzelf af welke plekken rekenmeester Jan Peters in onze stad zou laten zien. Tegelijkertijd hoop ik dat meer Oosterhouters naar de gemeente gaan ventileren dat zoveel onkruid echt niet kan. Dan worden onze stoepen en pleinen weer toonbaar en het woonplezier een stuk groter. Het echte groen zal dan vast ook nog meer gewaardeerd worden, want het verschil tussen onkruid en gemeentegroen, dat zie ik niet zo makkelijk meer.

2 gedachten over “Opinie: Overal onkruid door Operatie Stofkam

 • 25 augustus 2013 om 22:45
  Permalink

  De stofkam waar de burgers mee geconfronteerd worden zou eigenlijk een bezem moeten zijn. En dan wel over het ambtelijk apparaat. Nog steeds lopen er ambtenaren die weggepromoveerd zijn, niets doen en hun poen elke maand pakken.
  Maar zelfs Nilfisk de Noorman kan dat gezwel aan het Slotjesveld niet verwijderen.
  Zolang men zichzelf aan de vreet kan houden van ons geld is het “horen, zien en zwijgen”.!

  PS: Jammer van de nieuwe lay-out!

 • 25 augustus 2013 om 16:31
  Permalink

  En tussen dat onkruid bergen met zwerfvuil! Met de invoering van Diftar laat je het liggen! Dat extra gewicht in je grijze bak mag je dan ook nog zelf betalen!
  Door de combinatie onkruid en zwerfvuil trek je weer ongedierte aan. Hiermee veroorzaakt de gemeente door haar bezuinigingsdrift een gevaar voor de volksgezondheid! Als een burger dat doet wordt er een dwangsom opgelegd!
  Goed voorbeeld, doet goed volgen! Gemeenteraad neem je taak als volksvertegenwoordiger eens op, in plaats van de volksgezondheid in gevaar te brengen! Er is genoeg geld te halen op prestige projecten in plaats van vervuiling van de openbare ruimte!

  Waarvoor wel de voortuin van Oranjewoud aanleggen en niet je eigen openbare ruimte op orde houden? Mooi item voor een SOVjet-Unie, raadsleden zullen dit niet controleren, wat wel hun taak is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *